Naslovnica Filmovi KNJIGA O DŽUNGLI

KNJIGA O DŽUNGLI

1452
Photo: Disney Enterprises

REDATELJ: Jon Favreau
GLAVNA ULOGA/GLASOVI: Neel Sethi, Idris Elba, Bill Murray, Ben Kingsley, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Christopher Walken, Giancarlo Esposito, Garry Shandling
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Jungle Book

“Gdje god otišao, kako god te zvali ti ćeš uvijek biti moj sin.” – Raksha

Posljednjih smo godina svjedoci kako kompjuterski kreirani efekti (CGI) dobivaju sve veću važnost u filmskoj industriji. CGI omogućuje redateljima da bez izlaska iz studija realiziraju i najzahtjevnije scene. Stalni napredak CGI-ja donio je filmu i tamnu stranu. Često gledamo filmove koji su uništeni lošim efektima. Također postoji veliki broj projekata koji izgledaju kao da su zamišljeni i realizirani kao demonstracija računalnih čudesa a ne kao filmovi. Radnja i glumci redateljima postaju nevažni, ugušeni u prekomjernom korištenju CGI-ja. Zbog takvih, efektima pretjerano nabrijanim projektima ljubitelji filma često prizivaju neka prošla, po njihovom mišljenju sretnija filmska vremena. Problem nije u količini nego u načinu korištenja CGI-ja. Efekti zbog filma a ne film zbog efekata. Savršeno korištenje efekata možemo pronaći u recentnoj kino ponudi. Riječ o filmu “Knjiga o džungli” redatelja Jona Favreaua.

Mowgli (Neel Sethi) raste u vučjem čoporu. Kao bebu pronašao ga je Bagheera i odveo u vučji čopor. Akela i Raksha otac i majka vučjeg čopora prihvatili su ljudsko mladunče i brinu za njega kao da je pripadnik njihove vrste. Većina životinja prihvatila je Mowglija osim jednoga…. Nemilosrdni, krvoločni tigar imenom Shere Khan (Idris Elba) želi usmrtiti dječaka…
Većina recentnih blockbustera mogu se pogledati u 3D tehnologiji. Ponekad se događa da 3D ne donosi preveliku razliku u odnosu na “normalan” kino doživljaj. “Knjiga o džungli” ne spada u takve projekte. Ako postoji i najmanja mogućnost preporuka pisca ovih redaka je gledanje “Knjige o džungli” u kinu, s 3D naočalama. Film redatelja Jona Favreaua vizualno je savršenstvo razrađeno do najsitnijih detalja. Predivni krajolici, boje, sitne pojedinosti koje čine izgled džungle prepoznatljivim oduzimaju dah (u redu, znam da je izraz stereotip ali u slučaju “Knjige o džungli” doista je teško naći prikladniji izraz). Životinje izgledaju savršeno uvjerljivo, posebno se to potvrđuje u akcijskim scenama, minutama filma kada tenzije rastu. Uvjerljivost izgleda prirode dobivena korištenjem efekata fascinira i gledatelj doista može uživati u fenomenalnom vizualnom iskustvu. No, nije samo izgled adut “Knjige o džungli”….

 

Photo: Walt Disney Studios

Film redatelja Jona Favreau nije prva Disneyeva ekranizacija književnog predloška Rudyarda Kiplinga. Godina 1967 snimljena je animirana “Knjiga o džungli” koja je godinama postala svevremenski klasik, filmska lektira generacija malih i velikih ljubitelja filma. S obzirom na to da je animirana ekranizacija bila pustolovina s dosta humora i ponešto pjesme očekivano je bilo i da nova verzija (ili remake, ako Vam se više sviđa) bude na tom tragu. Međutim, nova “Knjiga o džungli” ima ozbiljniju priču, dojam je da je Favreau film namijenio više odrasloj nego najmlađoj kino publici. Priča filma intenzivna je, napetost i sudbine likova često su ispunjene nasiljem, surovom borbom za preživljavanje. Većinu obračuna inicira tigar Shere Khan, jedan od najsnažnijih i najupečatljivijih negativaca viđenih na filmu u posljednjih nekoliko godina. Shere Khan je moćan, snažan, nemilosrdan i vješt manipulator. Mowgli nije tigrova slučajna meta, razlozi njegove fanatične želje da eliminira dječaka leži u prošlosti…..

“Knjiga o džungli” naglašava sve one vrijednosti koje su važne za našu svakodnevicu. Prijateljstvo, potreba za tolerancijom za drugim i drugačijim, žrtvovanje za voljenu osobu… Neki su od detalja koje možemo pronaći u filmu. Jedan od zanimljivijih detalja koji se može “pročitati” u filmu je čovjek kao najveći neprijatelj prirodnih zakonitosti i odnosa na našem planetu (ovdje je riječ o džungli). Kako jedan od likova kaže – “Ne puštaj Mowglija u selo mogao bi postati čovjek.” Da, Mowgli je ljudsko mladunče odraslo prema pravilima prirode. Onoga trenutka kada se pridruži svojoj vrsti postaje opasnost za okolinu. Film naglašava važnost zaštite prirode i živih bića. Vrijeme je da se čovjek pomiri s prirodom. Sat otkucava….

Photo: Disney Enterprises

Ako ste zbog do sada pročitanog teksta pomislili da je “Knjiga o džungli” lišena humora brige nema; Favreau nije zaboravio filmu udahnuti duhovite trenutke. Tijekom uvodnih četrdesetak minuta filma duhovitosti su diskretne, nema ih previše. No tada na scenu stupa Baloo (sjajna sinkronizacija Billa Murraya). Baloo dolazi u paketu s nekoliko zanimljivih susjeda i relaksira film, duhovit je to proždrljivi medvjed velikog srca. Favreau nije zaboravio animiranu verziju pa tako i u novom filmu možemo čuti nezaboravnu “The Bear Necessities”. Nije Baloo jedini koji nasmijava publiku. Jedna od najzabavnijih scena je pojava King Louieja (glas Christophera Walkena) kao posveta pukovniku Kurtzu odnosno Marlonu Brandu i “Apokalipsi danas”.

“Živa” glumačka ekipa filma ima samo jednog člana. Jednog, ali vrijednog. Dvanaestogodišnji Neel Sethi (prvo pojavljivanje na filmu) izvrstan je u ulozi Mowglija. Sethi je uvjerljiv u ulozi odlučnog, dobrodušnog dječaka koji u životnoj opasnosti ne želi napustiti dom, svijet kojem pripada.

Glumačka ekipa koja posuđuje glasove životinjama doista je impresivna. Uz spomenute Murraya i Walkena tu je i nemilosrdni Idris Elba (Shere Khan), opasno zavodljiva Scarlett Johansson (Scarlett je zavodljivost glasa koristila u filmu “Ona”), Lupita Nyong’o i Ginacarlo Esposito (Mowglijevi vučji “roditelji”), Ben Kingsley (Bagheera)…. Fascinira uvjerljivost koji glumci daju likovima interpretirajući njihove namjere, duševna stanja i raspoloženja.
“Knjiga o džungli” nezaboravno je filmsko iskustvo. Napet i intenzivan, emotivan, vizualno impresivan, duhovit, ali istodobno i bolno ozbiljan film redatelja Jona Favreaua jedan je od najboljih kino doživljaja 2016 godine.

OCJENA: 9