DAREDEVIL: SEZONA DRUGA

Ako niste pogledali prvu sezonu serije razloge za početak gledanja možete pronaći OVDJE .

 

Kada je krenula goodtalking priča zamisao pisca ovih redaka bila je praćenje recentne filmske ponude te tekstovi o klasicima, filmovima za sva vremena. Televizijske serije bile su u drugom planu, napisati ponešto kada se stigne i pogleda nešto zanimljivo. Recenzije o serijama većinom su napisane nakon odgledane prve sezone (osim nekoliko starijih poput “Dva metra pod zemljom” i “Okus krvi”). Međutim, posljednjih godina svjedoci smo nevjerojatne eksplozije kvalitetnog serijskog programa. Pojavio se veliki broj, žanrovski različitih serija koje zaslužuju pažnju. Zapravo ima ih toliko da je premalo vremena a previše epizoda. Tvorci televizijskih serija ne moraju razmišljati o cenzorima, prilagođavati sadržaj ciljanoj publici. Za razliku od prošlih, davnih televizijskih vremena najpopularniji hollywoodski glumci i redatelji redovito sudjeluju u serijskim projektima. Budžeti su sve veći, ideje radikalnije, subverzivnije i provokativnije. U serijskim uspješnicama ne zaostaje ostatak svijeta. Posebno vrijedi izdvojiti produkciju koja dolazi iz skandinavskih zemalja, kriminalističke priče koje često dobijaju američke obrade. Nove sezone poznatih i priznatih serija uspješno nadograđuju priču i uvode nove likove. Sve navedeno je razlog zbog kojega će čitatelji na blogu goodtalking moći pronaći i recenzije sezona popularnih serija. Prva na redu je druga sezona televizijske serije koju su članovi filmsko-serijske grupe GOODTALKING izabrali za najbolju u prošloj godine. Riječ je o “Daredevilu”….

Nakon što je dovršio transformaciju u Daredvila Matt Murdock (Charlie Cox) nalazi se pred novim izazovima. Odvjetnički ured “Murdock & Nelson” zatrpan je poslom, ali altruizam zaposlenika nije dovoljan za plaćanje računa. Klijenti svakodnevno dolaze po pravnu pomoć no to su većinom ljudi koji odvjetničke usluge plaćaju kolačima, pićem i sličnim darovima. Novaca baš i nemaju. Matt, Fossie (Elden Henson) i Karen (Deborah Ann Page) ne gube nadu i nastavaljaju raditi….
Veći izazovi Matta očekuju kada obuče kostim Daredevila. “Hell’s Kitchen” kao i čitav New York i dalje je bojno polje, grad je natopljen nasiljem i korupcijom. Wilson Fisk je iza rešetaka, ali destrukcija se nastavlja. Netko nepoznat krenuo je u pohod na kriminalne skupine. Članovi nekoliko bandi su brutalno ubijeni i nitko ne zna tko je obavio egzekuciju. Daredevil kreće u potragu, ali nije jedini koji traži. Netko iz Mattove prošlosti ponovo će zakucati na vrata…

Druga sezona ponovo donosi sumoran, prepoznatljiv ugođaj New Yorka. Ulice su i dalje natopljene krvlju. Količina krvi i brutalnosti puno je veća nego u premijernoj sezoni. Dijelom zbog novih protagonista, dijelom i zbog uspjeha prve sezone. Uvodna sezona serije odlično je prihvaćena kod publike, kritike i recenzije su većinom pozitivne što je tvorcima dalo sigurnost i poticaj da nastave sa brutalnijom vizijom priče o Daredevilu. Serija sadrži nekoliko scena koje izgledaju kao detalji horor filma. Akcijske scene ponovo su izvrsne, ima ih veliki broj i doista je zabavno gledati kako superjunak istjeriva pravdu šakama, nogama i hladnim oružjem. Daredevil je superjunak koji je dobio više batina, modrica, podljeva i prijeloma od svih kolega zajedno.

Nova sezona donosi trinaest epizoda. Ako bi tražili zamjerke novoj sezoni onda bi ih mogli pronaći u pretjeranom odlasku u širinu, poneki podzaplet previše. Prva sezona koncenrirala se na Murdockovu transformaciju u (super)junaka i borbu protiv kriminala na ulicama New Yorka. Borba koja ga dovodi do Wilsona Fiska. Sezona dva donosi veći broj protagonista. Dojam je da su autori serije puni ideja (što je pozitivno) i da su ih većinu htjeli realizirati u novoj sezoni (ne baš najsretnije rješenje).  No ne treba biti previše kritičan; želja da se prikaže puno donijela je gledateljima puno dobrih, novih detalja. Krenimo redom, dame imaju prednost…

Druga sezona serije nudi dva jaka i za priču važna ženska lika. Karen Page (izvrsna Deborah Ann Woll) je u odnosu na prethodnu sezonu dramaturški ojačala, podjednako je važna Mattu Murdocku i Daredevilu. Zaposlenica u odvjetničkoj kancelariji postaje istražitelj i otkriva izrazito važan protagonist priče. Novo žensko lice je Elektra Natchios (Elodie Yung). Elektra je za Daredevila fatalna koliko i voljena. Žena iz prošlosti koja se ne zaboravlja. Ona je brutalna, žena koja uživa u borbi. Sadističke karakterne crte, nemilosrdnost i brutalnost u obračunu s lošim dečkima u suprotnosti su s Daredevilovim provođenjem pravde. Zajedno, posvećeni istom cilju Daredevil i Elektra su Yin i Yang, kozmički sklad i efikasni borci protiv kriminala. Kriminala kojeg na ulicama New Yorka ne nedostaje. Lik Elektre ostavlja neodgovorena pitanja no priča o Daredevilu ide dalje, dolaze nove sezone koje će vjerojatno rasvijetliti nedoumice. Dame, junakinja i superjunakinja postaju i dio ljubavnog trokuta. Iako nema važnost kao Elektra i Karen Page vrijedi spomenuti i medicinsku sestru Claire Temple (Rosario Dawson).

Uz Elektru novi protagonist serije je Frank Castle poznatiji kao Punisher (uvjerljivi Jon Berhnal). Ako je Elektra brutalna onda Franka možemo nazvati strojem za ubijanje. Pobješnjeli osvetnik s metkom u glavi efikasan je i žestok u obračunu s neprijateljem. No, Frank napada odabranu ekipu, one koji su krivi za njegovu osobnu, tragediju. On kažnjava i sveti se. Ali ne običnim građanima, stanovnicima New Yorka. Meta su mu kriminalci. Punisherovim dolaskom serija dobija politički podtekst te protutežu glavnom junaku. Punisher i Daredevil postaju suparnici, ali nisu na suprotnim stranama. Ciljevi su zajednički, drugačije su metode. Kroz sukob Daredevila i Punishera detaljno se i precizno seciraju i propitkuju posljedice uzimanja pravde u svoje ruke. Punisherove aktivnosti motivirane su osvetom i unatoč leševima koje ostavlja iza sebe teško je Franka nazvati negativcem. Da, Punisher izaziva burne reakcije. Pozitivne ili negativne ? Ovisno o gledatelju. Čovjek je krenuo u osvetu ne polažući nadu u korumpirani sustav. Sustav koji je sukrivac za tragediju.

Daredevil je dobar tip. Elektra mu tepa “da vidi svjetlo u njemu”. Da, Matt Murdock je na pravoj strani, ali i njegovo (super)junačenje izaziva reakcije i nuspojave. Daredevil je odlučio ne oduzimati živote već negativce isporučivati policiji. Sustav bi se trebao pobrinuti za njih. No, Daredevilove dobre namjere izazivaju i negativne posljedice. Uzimanje pravde u svoje ruke iritira policiju, dolazi do pojave imitatora koji također žele pravdu uzeti u svoje ruke. Spašeni građani mogu postati sredstvo ucjene kako bi se eliminiralo Daredevila.

Kroz likove Punishera i Daredevila, njihov odnos i poimanje, istjerivanje pravde tvorci serije seciraju kompleksnost osvetničkog, (super)junačkog pohoda te propitkuju zločin i kaznu, osvetu i iskupljenje. Pitanja je puno, jednostranih odgovora zapravo i nema. Pravo i pravda ponekad ne plešu u istom ritmu.

Punisherovo pojavljivanje serije daje dodatne scene akcije. Za razliku od Daredevila, Frank Castle koristi i vatreno oružje. Efikasan i nemilosrdan. Vojnik koji više nema ništa za izgubiti.
Posljednjih godina filmovi o superjunacima vladaju svjetskim kino dvoranama. “Daredevil” je dokaz da i televizija ima jake adute kada su u pitanju superjunaci. Priča o Mattu Murdocku i dalje je mračna, brutalna,nabijena akcijom i emocijama. S nestrpljenjem čekam(o) treću sezonu.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)