Naslovnica Filmovi RATNA SJEKIRA

RATNA SJEKIRA

634
0

REDATELJ: S. Craig Zahler
GLAVNE ULOGE: Kurt Russell, Patrick Wilson, Sean Young, Lili Simmons, Richard Jenkins, Michael Pare, David Arquette
TRAJANJE: 132 minute
NAZIV ORIGINALA: Bone Tomahawk

Vesterni nisu česti gosti u našim kino dvoranama. Istina, produkcija odnosno realizacija vesterna nije raskošna kao u neka davna prošla vremena, ali događa se da recentni predstavnici žanra zaobiđu kino dvorane. Aktualni primjeri su “Das finstere Tal” austrijskog redatelja Andreasa Prochaske te “Slow West” koji unatoč nagradama i glavnom glumcu Michaelu Fassbenderu nije prikazan u kinima ( navodno bi premijeru trebao doživjeti posljednjeg dana 2015 godine). Bez obzira na navedene propuste vesterni neće nestati s kino programa -dani koji dolaze donose nam dva vrlo zanimljiva projekta. Početkom sljedeće godine u kina stiže “The Hateful Eight” novi film Quentina Tarantina, a od ovoga tjedna možemo pogledati “Ratnu sjekiru” redateljsko-scenaristički prvijenac S. Craiga Zahlera.

 

Radnja filma vodi nas u gradić imenom Bright Hope. Mjesto je to gdje se svi poznaju, svaki stranac donosi iznenađenje i sumnju. Jedan je upravo stigao u grad; Purvis (David Arquette) nenaoružan i iscrpljen dokopao se Bright Hopea. Primijetio ga je Chicory (Richard Jenkins) šerifov pomoćnik i odmah odjurio po pojačanje. Šerif Hunt reagira brzo i efikasno; ranjava i privodi Purvisa. Poziva lokalnu liječnicu Samanthu (Lili Simmons) kako bi zaliječila zatvorenikovu ranu. Noć je stigla, Hunt odlazi na spavanje u zatvoru ostaje doktorica, zatočenik i mladi šerifov pomoćnik. Jutro donosi šok i iznenađenje. Stanovnik Bright Hopea je ubijen dok je ekipa iz zatvora oteta. Šerif, sa sugrađanima, kreće u potragu za otetima…..

 

Kada projekt kojem je budžet manji od dva milijuna dolara okupi zanimljivu glumačku ekipu kao što je slučaj s “Ratnom sjekirom” onda možemo očekivati zanimljiv i(li) intrigantan film. Redatelj je angažirao šaroliku ekipu; od Kurta Russella glumca koji “prodaje” film i za kojega je “Ratna sjekira” predigra, zagrijavanje za Tarantina, preko televizijskih zvijezda Lili Simmons (“Banshee”) i Matthewa Foxa (“Nestali”) do Michaela Parea i Sean Young koji su najbolje glumačke dane ostvarili osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Raznoliko glumačko društvo za filmaša koji se poigrava žanrovima.
Craig Zahlerov prvijenac sadrži poneku minutu previše. Ovoga puta nije riječ o razvlačenju predloška i siromašnom scenariju već o ambicioznosti i želji filmaša koji želi iskoristiti priliku i pokazati što više u redateljskom debiju. Craig Zahler ima ideje i zna kako ih realizirati.

 

“Ratna sjekira” podijeljena je na tri djela, žanrovski različita koje je redatelj vješto uklopio u zanimljivu, ponegdje i šokantnu cjelinu. Prvi dio filma pravi je vestern; mali gradić, stranac u gradu, ubojstvo i polazak u potjeru. Dio filma koji sadrži nekoliko vrlo dobro napisanih tarantinovskih dijaloga. Središnji dio filma najbliži je drami preživljavanja, gledatelj produbljuje odnose između likova i “objašnjava” likove. Iz grada radnja seli na otvoreno, u prirodu. Finale filma pretvara se u noćnu moru. Brutalni horor u kojem nema milosti.
Redatelj bez problema putuje kroz žanrove. Jednakom sigurnošću prikazuje dramske dijelove, elemente horora, sve uz dozu humora i cinizma. Obzirom na mala sredstva uložena u film scenografija i kostimografija izgledaju sasvim pristojno. Fotografija je izvrsna posebno se to odnosi na trenutke kada radnja seli u preriju.
“Ratna sjekira” vrlo dobar je prvijenac američkog filmaša S. Craiga Zahler. Film koji kombinira žanrove, šokira, ponekad nasmijava i, prije svega, dobro zabavlja.

OCJENA: 8

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime