Naslovnica Akcija POSLJEDNJI LOVAC NA VJEŠTICE

POSLJEDNJI LOVAC NA VJEŠTICE

685
0

REDATELJ: Breck Eisner
GLAVNE ULOGE: Vin Diesel, Michael Caine, Rose Leslie, Elijah Wood
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Last Witch Hunter

“Ovo mjesto smrdi na smrt”

Vještice su među nama. Žive normalno, nitko ih ne dira sve dok se drže jedinog pravila; ne koristiti magiju protiv čovjeka. Postoje vještice koje imaju mračne namjere, rade protiv ljudske vrste. Obrana protiv takvih stoljećima je Kaulder (Vin Diesel), besmrtni ratnik koji je prije mnogo stoljeća likvidirao Vještičju kraljicu i njene sljedbenike. Kraljici je ljudska vrsta bila glavni neprijatelj i meta. Njegova borba odnosno besmrtnost nije bez posljedica; Kaulder je zauvijek ostao bez voljene žene i kćeri. Danas je Kaulder strah i trepet za vještice, efikasan i nemilosrdan. Nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg pomoćnika, prijatelja i savjetnika Dolana 36,  Kaulder kreće u istragu koja će donijeti iznenađujuća otkrića….

 

Posljednjih godina Hollywood nema sreće s vješticama. Ne, nije na “tvornicu snova” bačen urok nego je riječ o filmovima koji tematiziraju  vještice. Priča je krenula 2011 godine filmom “Lov na vještice” redatelja Dominica Sene (“Nestali za 60 sekundi”, Swordfish) s sveprisutnim, financijskim problemima pritisnutim Nicholasom Cageom. Film budžeta od pedesetak milijuna dolara u američkim kinima zaradio je tek nešto više od 20 milijuna i tek je zarada u ostatku svijeta popravila financijsku sliku projekta. Većina kritičara sasjekla je film koji je brzo otišao u zaborav. Dvije godine kasnije stigla je nova verzije o Ivici i Marici u kojoj su poznati brat i sestra lovci na vještice. Film je hollywoodsko filmsko krštenje Tommya Wirkole koji je pažnju filmofila stekao otkačenom horor komedijom “Dod sno”. Wirkolin film je na kino blagajnama prošao bolje od “Lova na vještice” ali riječ je o praznom, karikaturalnom prikazu priče koju roditelji čitaju prije spavalja. Stigla je 2015 i evo nam ponovo lova na vještice. Ovoga puta lovac je Vin Diesel projekt je vrijedan više od 100 milijuna dolara a rezulat je lošiji od spomenutih filmova. Film je do sada zaradio manje od uloženog u svjetskoj distribuciji no “Posljednji lovac na vještice” nije samo komercijalno podbacio. Riječ je o jednom od najslabijih kino filmova 2015 godine.

 

Najvažniju ulogu filma, besmrtnog lovca Kauldera, dobio je Vin Diesel. Tu nastaju prvi problemi filma. Diesel je glumac koji će pristojno funkcionirati u akcijskim projektima potput “Brzih i žestokih” i “XXX”. Najbolje filmske minute Diesel je ostvario u trilogiji o Riddicku. Međutim Kaulder je korak više; lik posljednjeg lovca jest prvenstveno akcijski, ali uz dodatak životnih mudrosti i znanja koje su normalne i očekivane za besmrtnika. Diesel kao protagonist, u slučaju “Posljednjeg lovca na vještice” nezanimljivih, akcijskih scena može proći. Međutim, Diesel kao izvor životnih mudrosti i(li) znanja baš i ne. No bilo bi nepravedno glumca označiti jedinim problemom filma. U neredu koji je, na svim razinama, glavna karakteristika filma teško bi se snašao i potentniji glumac od Diesela.
Priličan broj klišeja koje možemo pronaći u filmu (u potragu za već viđenim ne treba ići u daleku filmsku prošlost) može se zanemariti ali to ne mijenja činjenicu da je priča filma odnosno scenarij kaotičan i konfuzan. Redatelj se što prije i što brže želi riješiti bilo kakvog suvislog pripovijedanja ili odnosa između likova koji bi gledatelju mogli donijeti zanimljive minute (npr. potencijalno zanimljiv “buddy” odnos između Kauldera i mladog Dolana kojega tumači Elijah Wood). Jedino pitanje koje si gledatelj može postaviti za vrijeme gledanja filma jest: “Šta se ovdje zapravo događa?”. Potreba za odgovorom nestaje u prestiliziranom izgledu filma i prekomjernom, histeričnom korištenju CGI.
Rijetki trenuci dijaloga između likova i fokusiranja na priču zapravo su redateljev predah od kompjuterskih efekata kojih u filmu ima previše, sami su sebi svrha. “Posljednji lovac na vještice” je film u kojem su specijalni efekti “pojeli” priču i likove.
Napetosti u filmu baš i nema što je i logično obzirom da je glavni junak besmrtan. Pokušaji da se proizvede tenzija i briga za glavnog junaka nestaju u čudnoj povezanosti Kauldera s glavnom negativkom.
Od glumačke ekipe ne može se, obzirom na način kako je film realiziran, očekivati previše. Ostaje pitanje što je Michaela Cainea (osim honorara naravno) privuklo ovome projektu.
Kako se bliži kraj godine tako se na kino programu pojavljuje sve više filmova koji će biti u vrhu izbora za najbolji i(li) najkomercijalniji film godine. “Posljednji lovac na vještice” ne spada u tu kategoriju; riječ o jednom od najslabijih filmova koje nam je ponudila 2015 godina.

OCJENA: 3

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime