Naslovnica Filmovi BEZ IZLAZA

BEZ IZLAZA

2184
Photo: Roland Neveu/The Weinstein Company

REDATELJ: John Erick Dowdle
GLAVNE ULOGE: Owen Wilson, Pierce Brosnan, Lake Bell
TRAJANJE: 103 minute
NAZIV ORIGINALA: No Way Out

“Ja sam doveo u opasnost tvoju obitelj.” – Hammond

Jack Dwyer (Owen Wilon) je inženjer, stručnjak za vodovod i navodnjavanje. Rodom iz Teksasa, Jack dobiva posao na drugom kraju svijeta. Nova destinacija obitelji Dwyer je Azija. Jack je dobio posao u multinacionalnoj kompaniji “Cardiff”. Odlazak u nepoznato veliki je izazov za obitelj. Odmah po dolasku Amerikanci se susreću s problemima; na aerodromu ih nitko nije dočekao i moraju se sami pobrinuti za prijevoz do hotela. Neočekivana pomoć stiže od Hammonda (Pierce Brosnan) čovjeka koji je čest posjetitelj Jugoistočne Azije. Hammond sređuje put do hotela no situacija je daleko od idealne. Hotel izvana izgleda atraktivno i raskošno, ali je tehnički slabašno opremljen. Nakon prospavane noći Jack kreće u grad u potrazi za novinama na engleskom jeziku. Jedini primjerak koji je pronašao star je tri dana. Povratak u hotel označava kraj snova o boljem i sigurnom životu. Jack se nađe usred sukoba demonstranata i policijskih snaga. Umjesto posla počinje borba za preživljavanje….

 

Photo: Roland Neveu/The Weinstein Company

“No Escape” novi je redateljsko-scenaristički projekt američkog filmaša Johna Ericka Dowdlea. Dowdle je redateljsku karijeru izgradio na hororsko-trilersko-fantastičnim projektima. Glavna karakteristika zapravo vrlina Dowdleovih filmova je stvaranje klaustrofobičnog ugođaja, jednako nelagodnog i neugodnog za protagoniste filma i gledatelja. “No escape” još je jedna borba za preživljavanje Dowdleovih likova, žanrovski film nije horor, ali ono što se gledatelju nudi u stotinjak minuta brutalnije je i šokantnije od većine recentnih filmova strave i užasa.
Film ima zbunjujuć i pomalo neuvjerljiv zaplet; nevjerojatno je da bi američka (ili britanska) korporacija funkcionirala dan prije demonstracija i prevrata. Velika je vjerojatnost da bi informacije o potencijalnoj opasnosti tajne službe imale prije eskalacije sukoba. Iz navedenih razloga teško je povjerovati da bi obitelj Dwyer uopće krenula put Azije; prije bi došlo do evakuacije postojećeg osoblja, stranih državljana. Uz neuvjerljiv zaplet prvih pola sata iritira i prikazom stanja u državi (sudeći po raspletu filma riječ je o Laosu ili Kambodži, malo je vjerojatno da bi se u Kini mogao dogoditi ovakav scenarij). Država u kojoj se odvija radnja prikazana je kao zaostalo mjesto na kraju svijeta. Stanovnici točnije demonstranti su razularena, sadistička rulja gladna američke krvi. Nakon prvih pola sata gledatelj očekuje još jedan “mi smo dobri i civilizirani a ovi drugi su divlji i zli”. Međutim kako film odmiče redatelj razloge za takav prikaz pronašao je na posve neočekivanom mjestu.

 

Photo: Ronald Neveu/The Weinstein Company

Iako je “No Escape” dramatična priča o preživljavanju obične obitelji u teškim, ekstremnim uvjetima teško se prisjetiti filma odnosno redatelja koji na direktan i jasan način detektira uzroke nestabilnosti i sukoba diljem svijeta. Razlog krvavih sukoba usred kojih se našla obitelj Dwyer pokušaj je zapadnih zemalja da preuzmu kontrolu nad prirodnim bogatstvima. U konkretnom slučaju riječ je o vodi. Priča koja je aktualna stoljećima (nekada nisu postojale korporacije nego su države postajale kolonije), često se ponavlja bez obzira da li je riječ o nafti, vodi, začinima ili nekom drugom bogatstvu. Osvajaju se teritoriji, destabiliziraju vlasti sve u cilju još većeg bogaćenja bogatih. U trenutku kada gledatelj saznaje razloge sukoba dionice filma bitno rastu. Nasilje i brutalnost prosvjednika ne može se opravdati, ali priča dobiva drugačiju dimenziju kada znamo razlog sukoba. Redatelj sugerira da je bijes i ludilo pobunjenih posljedica je dubokih frustracija i teškog života. Razlozi takvog stanja, između ostalog, leže i u aktivnostima velikih korporacija. Redatelj je posebno ciničan u finalu filma kada američka obitelj spas pronalazi u Vijetnamu.
Film sadrži nekoliko napetih scena u kojima nas redatelj, nažalost, gnjavi pretjeranim korištenjem slow motiona. Potpuno nepotrebno; scene u kojima Dowle koristi slow motion dovoljno su dramatične i napete. Glumačku ekipu predvodi Owen Wilson koji se solidno snašao u, za njega, netipičnoj ulozi. Jake Dwyer čovjek je koji mora zaštiti obitelj. Na sve moguće načine. Pierce Brosnan ponešto je preglumio lik Hammonda, ali bivši Bond dobar je izbor za važnu ulogu ostarjelog obavještajca Hammonda.
“No Escape” je projekt koji sadrži iznenađujuće snažan i provokativan podtekst. Borba za preživljavanje američke obitelji u paklu nasilnih promjena koji se odigravaju u zemlji Trećega svijeta zanimljivo je i intrigantno filmsko štivo.

OCJENA: 7