REDATELJ: Steven Spielberg
GLAVNE ULOGE: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Jesse Plemons, Sebastian Koch, John Scott Shepherd
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: Bridge of Spies

 

“Slijedeća greška koju naprave naše države mogla bi biti posljednja” – James Donovan

 

Mostovi koji određuju ljudske sudbine, zidovi i bodljikava žica usred Europe, rušenje vojne letjelice koje izaziva napetost i tenzije između velikih sila…. Ne, poštovani čitaoče ispred mene nisu današnje novine. Navedene detalje sadrži radnja novoga filma Stevena Spielberga.

Pedesete su godine dvadesetoga stoljeća. Čovječanstvo se oporavlja od najvećeg ratnog sukoba u povijesti. Rat je završen, ali nova konfrontacija. svima nam znana kao Hladni rat. postaje sve ozbiljnija. Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države podijelile su svijet u kojem su svakodnevna špijunsko-obavještajna nadmudrivanja. U New Yorku je uhićen sovjetski špijun Rudolf Abel. Uhićenje izaziva kolektivni bijes, Abel odbija suradnju s američkim vlastima koja mu nastoji pronaći odvjetnika. Presuda u javnosti je ionako donesena odvjetnik bi trebao biti samo ukras, dokaz demokracije. Izbor pada na Jamesa Donovana (Tom Hanks) cijenjenog odvjetnika tužitelja na procesu u Nunbergu. Donovan je čovjek, odvjetnik koji vjeruje u načelo jednakosti pred sudom i pravdom te, unatoč negodovanju supruge, preuzima slučaj. Uspostavlja kontakt s Abelom i nastoji mu osigurati korektnu obranu i pošteno suđenje. Abelovo suđenje je tek uvod u priču koja Donovana stavlja u središte sukoba nuklearnih velesila…..

U intervjuima koji su se dogodili nakon premijere filma “Lincoln” Steven Spielberg ispričao je kako je zbog problema s produkcijom i distribucijom postojala mogućnost da film ne doživi kino premijeru već da se prikaže samo na televiziji. Spielberg je izrazio zabrinutost zbog trendova u filmskoj industriji u kojima dominiraju visokobudžetni, često preskupi blockbusteri. Zbog ogromnih troškova filmski studiji sve manje ulažu u projekte srednjeg budžeta koji se, često, odlikuju zanimljivim pričama i snažnim likovima. Govoreći o potrebi za takvim, “srednjim” projektima Spielberg kao da je najavio sljedeći redateljski posao. Kako bi priču o slučajnom heroju Jamesu Donovanu ispričao na što uvjerljiviji način Spielberg je okupio stare filmske poznanike. Glavnu ulogu preuzeo je Tom Hanks koji je sa Spielbergom surađivao na filmovima “Spašavanja vojnika Ryana”; “Uhvati me ako možeš” i “Terminal”. Spielberg je angažirao i meštra od kamere Janusza Kaminskog zaslužnog za fascinantan vizualni izgled “Schindlerove liste” (također radio i na filmovima “Spašavanje vojnika Ryana” i “Spašavaj se tko može”). Kada su se projektu priključili i braća Coen (“Veliki Lebowski”, “Fargo”) postalo je jasno da se sprema nešto veliko.

Photo. Dreamworks

“Most špijuna” staromodan je (sa svim dobrim starima koje donosi pridjev staromodan) film koji kombinira žanr špijunskog trilera i drame. Spielberg je rekonstruirao vrijeme Hladnoga rata i kroz slučaj Rudolfa Abela prikazao stanje američkog društva. Histerija i paranoja, strah od novog globalnog sukoba koji bi, obzirom na nuklearno oružje koje su suprotstavljene strane razvile, mogao biti strašniji i razorniji od nedavno završenoga Drugog svjetskog rata dio su američke svakodnevice. Dramatičnost situacije i količinu straha trese u stanovništvo SAD Spielberg prikazuje, između ostalog, kroz nekoliko briljantnih scena. Pjevanje nacionalne himne u školi nakon prikazivanja filma o posljedicama nuklearne eksplozije te trenuci kada se Donovan mlađi u vlastitom domu priprema za mogućnost nuklearnog sukoba pokazuju koliko je strah usađen u stanovnike SADa. Bez obzira na dob. Još dramatičnije i snažnije je prikazana atmosfera linča tijekom suđenja Rudolfu Abelu. Nakon donesene presude sudnicom odjekuje uzvik koji, posebno uzimajući u obzir recentna događanja, ledi krv u žilama. Jedan od građana, iznenađen kaznom viče “Za ima Božje, što čekamo, vješajmo ga”. Da, u ime Božje idemo oduzeti ljudski život. Navedeni detalji jasno svjedoče kako se svijet zapravo i nije puno promijenio. Metode su postale tehnološki naprednije, ali širenje straha i paranoje postalo je dio naše svakodnevice. Da, i dalje postoje oni koji bi ubijali u tuđe ime. Božje, Velikog vođe ili nekog trećeg sasvim je svejedno. I oni su (p)ostali dio naše stvarnosti.
Redatelj se, u znatno manjoj mjeri, bavi i prikazom poslijeratnog SSSRa i podijeljene Njemačke. Tu se također mogu pronaći izvrsno orkestrirane scene. Poziv na vješanje u američkoj sudnici i frenetični aplauz u ruskoj zapravo su plodovi gnjeva koje generira Hladni rat.

U središtu obavještajno-političkog sukoba našao se James B. Donovan. Jim je dobrodušan obiteljski čovjek, elokventan i uvjerljiv odvjetnik koji se spletom okolnosti našao u poziciji da bude most između supersila te o njemu ovise sudbine, životi ljudi. Donovan nije ideološki obojen, vjeruje u pravo i pravdu. U čovjeka. Slučajni heroj, mudriji i hrabriji od većine profesionalnih obavještajaca koji ga okružuju, kojega muči prehlada.

Spielberg je iskusan i mudar filmaš koji ne dopušta crno-bijelu karakterizaciju. Ako ste pomislili da je “Most špijuna” američka priča u kojoj naš (točnije njihov) dečko spašava svijet i bori se protiv mrskog neprijatelja prevarili ste se. Donovan je impresioniran sovjetskim špijunom, divi se Abelovoj predanosti i odanosti idejama zbog kojih je i uhićen. Kroz odnos Jima i Abela, karakterizaciju njihovih likova redatelj poentira; idealima ostaju vjerni “mali”, “obični” ljudi, a ne vođe kojima su velike ideje samo način kako bi došli na vlast i manipulirali podređenima.
Cijelim trajanjem filma diskretno se provlači humor koji relaksira likove, približava ih gledateljima ali nikako ne narušava ozbiljnost i uvjerljivost cjeline. Trenuci su to kada je vidljiv scenaristički rukopis braće Coen. Abelova cinična hladnokrvnost uklopila bi se u većinu Coenovih filmova.

Tvrditi da je Tom Hanks jedna o najvećih glumačkih figura današnjeg Hollywooda i nije neka mudrost. Glumac je ponovo u izvrsnom izdanju, maestralno interpretira hrabrog, odvažnog a opet toliko životno bliskog Jamesa Donovana. Dostojnog partnera Hanks ima u britanskom glumcu Marku Rylanceu koji tumači Rudolfa Abela. Spomenuti dvojac nosi film, ali treba napomenuti da je kompletna glumačka ekipa odradila vrhunski posao. Januzs Kaminski ponovo nam je donio praznik za oči; film sjajno izgleda.

“Most špijuna” napet je i slojevit projekt koji u naša kina donosi dašak klasičnog Hollywooda. Film je savršen odmak i odmor od bučnih i skupih blockbustera i u prvi plan stavlja priču temeljenu na istinitim događajima te sudbine likova. Velika je vjerojatnost da će “Most špijuna” imati zapaženu ulogu kada se budu dodjeljivale nagrade za najbolja filmska dostignuća 2015 godine.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)