LICE ANĐELA

REDATELJ: Michael Winterbottom
GLAVNE ULOGE: Daniel Bruhl, Kate Backinsale, Cara Delevingne
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Face of An Angel

“Smrt je kraj svake priče”

Godine 2007 američke državljanke Elisabeth i Jessica stigle su u posjet Italiji. Odlučile su provesti studentsku godinu u Toskani, učiti i živjeti Europu. Dva mjeseca kasnije Elisabeth je pronađena mrtva, a glavni osumnjičeni za ubojstvo su Jessica i njen dečko….Slučaj je podigao veliku medijsku prašinu i zainteresirao filmaša Thomasa (Daniel Bruhl) koji želi napraviti film o Jessicinom ubojstvu. Odlazi u Italiju gdje se sastaje sa Simone (Kate Beckinsale), novinarkom koja je napisala knjigu o slučaju. Thomas odlučuje otići na mjesto događaja, u Sienu i tamo saznati više detalja koji bi mu mogli pomoći kod rekonstrukcije zločina. Istraživajući Jessicino ubojstvo saznaje da istraga nije odrađena na pravi način. Tražeći materijal za film Thomas saznaje detalje koji će ga natjerati da preispita opravdanost snimanja filma…

 

“Lice anđela” je film o filmašu koji želi snimiti film temeljen na istinitom događaju. Radnja je inspirirana slučajem britanske studentice Meredith Kercher ubijene 2007 godine u Perugiji. Za ubojstvo je optužena njena prijateljica Amanda Knox.  Priču je u  knjizi “Lice anđela” obradila Barbie Latza Nadeau američka novinarka, dopisnica “Newsweeka” iz Rima. Knjiga je poslužila kao predložak za istoimeni filma redatelja Michaela Winterbottoma.
Iz svega navedenog može se zaključiti da film ima snažne metafilmske elemente (život je film, film je život) te se redatelj poigrava sa tankim granicama fikcije i stvarnosti. Koliko su one tanke, gdje nestaju a gdje se spajaju, približavaju jedna drugoj gledatelj ne zna, niti će saznati. Preciznije odgovore treba potražiti u policijskoj istrazi i sudskim spisima o ubojstvu Meredith Kercher.

 

Početak filma, uvodnih pola sata sugerira da je “Lice anđela” triler, koji isprepliće potragu za Thomasovom inspiracijom sa detaljima ubojstva i istrage. Međutim, kako minute filma odmiču radnja se sve više fokusira na Thomasa koji postaje glavna figura i interes redatelja. Winterbottom želi prikazati utjecaj istrage na redatelja, preispitivanje ispravnosti snimanja filma te emotivno povezivanje sa žrtvom. Namjera odnosno ideje redatelja imaju smisla; Thomas je otac malene djevojčice koji se upustio u istragu slučaja koji je “noćna mora svakog roditelja”. Ideja za snimanje filma (kojem je namjera rekonstrukcija događaja i posljedice zločin) postaje platforma za komercijalne kalkulacije, poslovna prilika kojoj producenti pristapaju mehanički bez ikakve emocije, sućuti zbog tragičnog događaja. Navedeni detalji dovode do Thomasovog kolebanja i promjene mišljenja. Dobro zamišljeno, ali slabo realizirano. Problem filma je neuvjerljivost i nepreciznost prikaza redateljeve promjene. Redatelj nije uvjerljiv u prikazu Thomasove transformacije i unutarnjih dvojbi. Dojam je da problemi i sumnje glavnog (anti)junaka nisu posljedica slučaja kojim se bavi (redatelj nam uporno pokušava sugerirati takav razvoj situacije) nego prošlih vremena koja sustižu Thomasa. Posljedice ubojstva prikazane su neemotivno, prilično hladno. Bez obzira na redateljev trud u rekonstrukciji zločina, gledatelj “zaboravlja” težinu zločina ponajviše zbog prebacivanja fokusa priče na Thomasa i njegove probleme i dileme.

 

Winterbottom je, nažalost, sramežljivo dotaknuo i medijsku histeriju koja se redovito budi kod slučajeva poput onog u filmu. Mediji, gladni senzacije, učiniti će sve da bi namirili broj prodanih primjeraka novina odnosno zadovoljili dnevnu potrebu klikova na internetu. Istina, dignitet žrtve i obitelji ostaju u drugom planu.
Kako Winterbottom “Lice anđela”, nadahnut događanjima i okruženjem, usmjerava u dramske vode (motivi Danteove “Božanstvene komedije”) tako je sve više praznih, neuzbudljivih minuta. Finale filma potpuno se fokusira na odnos (platonsku ljubav ?) Thomasa i studentice, slučajne filmaševe pomoćnice Melanie. Melanie tumači, manekenka sa vrlo ozbiljnim glumačkim ambicijama, Cara Delevingne. Cara posjeduje glumačku energiju, jednostavnost i spontanost koju sjajno koristi pred kamerama.
“Lice anđela” ambiciozan je projekt koji je, unatoč dobroj glumačkoj ekipi, ostao kaotičan i nedorečen.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)