REDATELJ: Alan Taylor
GLAVNE ULOGE: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke, JK Simmons, Byung-Hung Lee, Courtney B.Vance
TRAJANJE: 125 minuta

“Trebam odgovore. Odmah.” – Kyle Reese (Jai Courtney)

 

“He’s back” – vrištale su naslovnice portala nakon što je Arnold Schwarzenegger odlučio ponoviti najvažniju ulogu karijere. Prošlo je 12 godina od “Terminatora 3: Pobune strojeva”, posljednjeg filma u kojem je Schwarzenegger odglumio Cyberdneov model T-800. U međuvremenu se dogodio i “Salvation” najslabiji film serijala i teško je bilo očekivati da će Arnijev Terminator ponovo uskrsnuti. Međutim, čelnici “Paramounta” odlučili su drugačije i vratili Terminatora u igru. Budžet filma iznosio je 155 milijuna dolara (jeftiniji od “Salvationa” koji je koštao 200 milijuna) i nakon Schwarzeneggerovog pristanka trebalo je poslagati redateljsko-glumačku ekipu. Redateljska stolica pripala je Alanu Tayloru koji je ostvario respektabilnu karijeru kao redatelj epizoda televizijskih serija. Taylor je radio na serijama “Momci s Madisona”, “Oz”, “Obitelj Soprano” i “Igra prijestolja”. Godine 2013 iskoristio je “blockbustersku” priliku i režirao solidan “Thor: Svijet tame”. Izgleda da je  rad na “Igri prijestolja” presudio u odabiru nove Sarah Connor. Ulogu je dobila “u oluji rođena”, “majka zmajeva” Emilia Clarke. Jason Clarke postao je John Connor, Jai Courtney Kyle Reese a manju ulogu dobio je i ovogodišnji dobitnik nagrade “Oscar” J.K. Simmons. Lov na Skynet mogao je početi….

 

 

Reklamna kampanja koja se odigravala prije premijere filma bila je, za gledatelje, prilično zbunjujuća. Sa jedne strane glumačka ekipa (posebno se to odnosi na Schwarzeneggera) rastrčala se medijima kako bi objasnila ljubiteljima filma kako je “Terminator: Genisys” pravi nastavak “Sudnjeg dana” (izjava Jamesa Camerona) te da redatelj Taylor ignorira treći i četvrti film serijala. Sa druge strane traileri su svakim novim pojavljivanjem otkrivali previše o radnji filma. Kulminacija otkrivanja radnje novog Terminatora dogodila se otprilike mjesec dana prije premijere filma; objavljen je trailer koji daje potpuno novu dimenziju i značenje Johnu Connoru. Najintrigantnija scenaristička zamisao otkrivena je mjesec dana prije premijere. Teško razumljiva odluka; istina postoje ljubitelji filma kojima spoileri ne smetaju, neki i ne gladaju trailere, ali nakon objave posljednjeg trailera vijest o novoj, drugačijoj ulozi Johna Connora munjevitom se brzinom proširila internetom. Jedan od aduta, faktor iznenađenja izbijen je iz redateljevih ruku.

Radnja filma započinje 2029 godine u Los Angelesu. Ljudske vrsta samo što nije pobijedila Skynet, ali umjetna inteligencija šalje u prošlost Terminatora kako bi eliminirao Sarahu Connor i onemogućio rođenje Johna, njenog sina koji je vođa pokreta otpora. Kako bi zaštitio majku Connor u prošlost šalje svojeg najdražeg suborca Kylea Reesa. Nakon dolaska u prošlost Kyle otkriva da stvari nisu onakve kako ih je John opisao…

Jedna od velikih nedoumica obožavatelja filmova o Terminatoru bio je izgled najvažnijeg lika. Prošlo je trideset godina od prvog filma serijala i pitanje je glasilo “Koliko će Arnold Schwarzenegger uvjerljivo ponoviti najvažniju ulogu karijere?”. Trideset godina velik je vremenski odmak, svi znamo da je Terminator stroj i kao takav otporan na zub vremena. Vještim scenarističkim manevrom navedena nedoumica dobila je prihvatljivo objašnjenje i Schwarzeneggerovo pojavljivanje i “gluma bez glume” ima smisla.

 

 

U prvom dijelu filma redatelj i priča filma referira se na Cameronove filmove o Terminatoru. Cijela ekipa je na okupu, Terminator je ostario, ali ne i zastario, susreću se Kyle Reese i Sarah Connor, tu je i stari znanac T-1000 ovoga puta u interpretaciji južnokorejskog glumca Byung-hun Leeja. Redaju se akcijske scene, dijalozi koji Reesu i gledatelju objašnjavaju nove okolnosti i situaciju na terenu te možemo čuti i vidjeti čitav niz, manje ili više očitih, posveta prvom i drugom filmu iz serijala. Neke scene su kopirane iz originalnog filma, dojam je da  Taylor nije samo redatelj koji režira novi film u serijalu nego i istinski obožavatelj prva dva filma.
Problemi filma nastaju kada redatelj i scenaristi žele filmu odnosno serijalu donijeti nešto novo, nešto što će “Terminator: Genisys” opravdati kao legitiman nastavak “Sudnjeg dana”. Taylor vrlo hrabro, ali i neuvjerljivo, kaotično revidira događanja iz Cameronovih filmova. Velik broj vremenskih pravaca ne donose ništa dobroga; teško je pohvatati maksimalno komplicirane konce radnje. Nepotrebno komplicirana priča preispituje i smisao snimanja eventualnih nastavaka. Beskonačnom jurnjavom kroz vrijeme može se promijeniti prošlost, budućnost i sadašnjost i novi filmovi serijala  mogu se “štancati” unedogled. Bez smisla i dramaturškog ishodišta, temelja.

Arnold Schwazenegger zabavan je i vrlo uvjerljiv u ulozi Terminatora. Novitet je “tata-kći” odnos Terminatora i Emilije Clarke kao Sarah Connor. Emilia Clarke nema akcijsku snagu kao Linda Hamilton, ali nova, “baby face” Sarah solidno funkcionira kao zamjena. U jednom trenutku filma Sarah govori Reesu “ovo je nova priča, zaboravi sve što znaš”. U redu, Lindu Hamilton teško je zaboraviti, ali u novoj priči Emilia Clarke funkcionira sasvim dobro.

Jai Courtney podnošljiv u ulozi Kylea Reesa (nedostaje Biehnova histeričnost) dok je najveći glumački problem filma Jason Clark u ulozi Johna Connora. Clark, unatoč ožiljcima na licu, ne izgleda kao revolucionar, veliki vođa. Više je nalik nekakvom birokratu, čovjeku koji obavlja uredski posao.
James Cameron je u pravu; “Terminator: Genisys” jest pravi nastavak njegovih filmova o Terminatoru. Problem je što je “treći nastavak” daleko od razine prvog i drugog filma iz serijala.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)