Naslovnica Akcija ŠPIJUNKA

ŠPIJUNKA

REDATELJ: Paul Feig
GLAVNE ULOGE: Melissa McCarthy, Jude Law, Jason Statham, Rose Byrne
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: Spy

“Život mi je katastrofa” – Susan Cooper

Susan Cooper (Melissa McCarhy) zaposlena je u Središnjoj obavještanoj agenciji SADa. Radi na tajnim i opasnim operacijama, ali daleko od akcije. Iako je završila terensku obuku, ona je analitičarka, posao obavlja iz ureda u Langleyu. Većina njezinih poslova povezano je sa misijama agenta Bradleya Finea (Jude Law). Susan je Bradleya desna ruka (točnije desno uho), osoba za vezu koja Bradleyu prenosi informacije i olakšava opasne terenske poslove. Tijekom zadnje misije Bradley je nestao i agencija mora pronaći zamjenu. Ulog je velik; nuklearno oružje moglo bi završiti u krivim rukama. Susan želi nastaviti istragu i traži od šefice odlazak na teren. Unatoč protivljenju agenta Ricka Forda (Jason Statham), odabrana je za prikupljanje podataka na licu mjesta. Susan, pod novim identitetom, odlazi u Pariz kako bi spriječila katastrofu…..

 

Na valovima uspjeha prošlogodišnje buddy “girl power” komedije “Specijalne agentice” (220 milijuna dolara zarade na svjetskim kino blagajnama) redatelj Paul Feig i glumica Mellisa McCarthy ponovo su udružili snage. Nakon filma “Kingsman: Tajna služba”,”Špijunka” je novi projekt koji se poigrava sa špijunskom tematikom. Ne, “Špijunka” nema subverzivnost i dubinu “Kingsmana”, ali ima dovoljno filmskih aduta kojima zabavlja gledatelja.
Nakon odgledanih najava za film pisca ovih redaka zaintrigiralo je ime Jason Stathama u jednoj od glavnih uloga. Obzirom da je “Špijunka” najavljivana kao akcijska komedija (više komedija nego akcijska) Statham je zanimljiv i neočekivan izbor. U redu, ovo nije prvo glumčevo pojavljivanje u akcijskoj komediji; nastupio je Statham u trilogiji “Plaćenici”, ali to su projekti u kojima je akcija na prvom mjestu, glumac je okružen legendama žanra i humor je (kroz dosjetke i komentare) podijeljen na velik broj likova. “Špijunka” nudi drugačiji raspored snaga; Statham je jedna od glavnih uloga i lik kojega tumači nije česta pojava u glumčevoj filmografiji. Međutim, glumac je vrlo dobro odradio posao. Lik Ricka Forda, ne pretjerano bistrog i lovačkim pričama sklonog obavještajca kojega užasava činjenica da žena odrađuje terenski posao, najzabavniji je u filmu. Statham ismijava i sprda se sa špijunskim i akcijskim junacima, primjetna je i doza samoironije, zafrkancije na račun dosadašnjih glumčevih uloga. Nakon vrlo dobre uloge negativca u sedmoj priči o brzima i žestokima uloga u “Špijunki” novi je pozitivni pomak u Stathamovoj karijeri.

 

Kada se zagrebe ispod površine “Špijunka” sadrži, na filmu često viđenu, poruku. Vjeruj u sebe, svoje mogućnosti i planovi će se ostvariti. Najvažnija figura filma je žena, čitljiv je feministički podtekst, glavni pokretači radnje su pripadnice ljepšeg spola (Susan, njena prijateljica Nancy, negativka Rayna koju tumači Rose Byrne partnerica Mellise McCarthy u “Djeverušama”). Susan Melissa McCarthy puno je uvjerljivija u trenucima kada je otrovna, nabrijana terenska agentica nego uredska radnica sklona sažaljevanju. Poput filmova o Jamesu Bondu radnja filma odvija se diljem svijeta (Italija, Madžarska, Francuska, Bugarska…). “Špijunka” sadrži pristojan broj uspjelih štoseva posebno kada se redatelj šali na račun špijunsko-akcijskog žanra. Kada su u pitanju duhovite situacije povezane sa Susan i njenim nezadovoljstvom sa poslom (prisutne u prvom djelu dio filma) stvari često postaju predvidljive, humor se reciklira i ponavlja.

 

“Špijunka” je natrpana podzapletima i likovima što rezultira prevelikim brojem minuta filma. Gotovo dva sata trajanja ipak je previše. Akcijske scene filma su dobro izvedene, lokacije na kojima su snimane autentične su i atraktivne. Osim Melisse McCarthy i Stathama od glumačke ekipe treba spomenuti i Peter Serafinowicza u ulozi talijanskog agenta Pepea. Lik koji jest pomalo stereotipan, ali i zabavan i duhovit.
Bez obzira na neujednačenost i previše minuta trajanja, “Špijunka” je zabavno filmsko iskustvo. Nastavak slijedi.

OCJENA: 7

 

Prethodni članakŽENA U ZLATU
Sljedeći članakPOGREŠNA DOSTAVA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.