Naslovnica Filmovi KRIVOTVORITELJ

KRIVOTVORITELJ

386
0

REDATELJ: Philip Martin
GLAVNE ULOGE: John Travolta, Christopher Plummer, Tye Sheridan, Abigail Spencer, Anson Mount
TRAJANJE: 92 minute

“Vremena se mijenjaju, Ray.” – Keegan (Anson Mount)

Uvodni trenuci filma donose nam kadar u kojem je prikazano patničko-zabrinuto-tužno lice Raymonda . Cuttera (John Travolta). Raymond je na odsluženju zatvorske kazne i uskoro treba saznati hoće li mu biti odobreno prijevremeno puštanje. Iako je do kraja njegove zatvorske kazne ostalo 10 mjeseci, Raymond silno želi izaći. Razlozi su osobne, obiteljske prirode; maloljetni sin Will (Tye Sheridan) obolio je od teške bolesti. Komisija za pomilovanje nije odobrila ranije puštanje i Raymondu preostaje da sklopi “ugovor s vragom”. Keegan (Anson Mount) kriminalac, čovjek koji poznaje ljude sredit će Raymondov izlazak. Kako bi vratio uslugu Raymond mora odraditi “mali” posao; ukrasti odnosno krivotvoriti vrijednu Monnetovu sliku. Rok za izvršenje posla je tri tjedna….

 

Zanimljiva se glumačka ekipa okupila na snimanju “Krivotvoritelja”. Tri generacije jedne obitelji tumači trolist poznatih lica. Glavni junak priče je, već spomenuti, Raymond kojega tumači John Travolta. Njegovog oca Josepha glumi stari majstor Christopher Plummer dok je ulogu Willa, najmlađeg člana obitelji dobio Tye Sheridan koji je ostvario vrlo dobre nastupe u flmovima “Joe” i “Mud”. Obzirom da je “Krivotvoritelj” film u kojem ljepši spol nije redatelju previše važan (uloga Willove majke površna je i gurnuta u stranu) od glumica vrijedi istaknuti Abigail Spencer (izgledom podsjeća na Zrinku Cvitešić) koju imamo prilike gledati u izvrsnoj televizijskoj seriji “Rectify”.
Priča filma maksimalno je opteretila glavnog junaka. Raymond mora izaći iz zatvora, brinuti se sa bolesnog sina, povezati konce u odnosu sa ocem, pronaći Willovu majku,  naslikati i ukrasti sliku, izbjeći uhićenje i čuvati se trgovaca drogom. Zahtjevan i težak posao je pred Raymondom stoga i ne čudi Raymondov patnički izraz lica.

 

Navedeni problemi glavnog lika rezultirali su više podzapleta koji su “ugušili” cjelinu. Većim djelom redatelj ne drži konce filma, priča je konfuzna i rastrgana. Treba naglasiti da  to nije isključivo Martinova krivica; problemi postoje i u scenariju. Dijalozi su ponekad neuvjerljivi (trenuci kada Raymond prepričava kako namjerava lažirati sliku), “Krivotvoritelj” sadrži nekoliko ridikuloznih scenarističkih detalja (teško bolesni dječak odlazi u krađu slike zajedno s ocem).
Obzirom na ozbiljne teme koje “Krivotvoritelj” tematizira nevjerojatna je hladnoća i beskrvnost kojima je film realiziran. Cijelim trajanjem filma ne postoji nikakva emocija ili empatija koja bi povezala gledetalja sa likovima filma. Ravna crta.

 

“Krivotvoritelj” je film koji, prije svega, privlači gledatelja glumačkom ekipom. Međutim, poznata glumačka imena utopila su se u nezanimljivosti konačnog proizvoda. Redatelju Martinu treba zahvaliti na činjenici da nije “razvlačio” scenarij nego je film sveo na trajanje od 90 minuta. Devedesetak minuta za brzi zaborav.

OCJENA: 5

 

Prethodni članakCHAPPIE
Sljedeći članakLEVIJATAN
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime