Naslovnica Filmovi CHAPPIE

CHAPPIE

991

REDATELJ: Neill Blomkamp
GLAVNE ULOGE: Sharlto Copley, Dev Pate, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Ninja, Yolandi
TRAJANJE: 120 minuta

“Ne sviđa mi se stvaran svijet” – Chappie

Nakon hvaljenog dugometražnog prvijenca “District 9” i osporavanog “Elysiuma”, redatelj Neill Blomkamp ponovo nas vodi na ulice Johannesburga. Godina je 2016, najveći grad Južnoafričke Republike guši se u kriminalu. Svakoga dana tristotinjak stanovnika zauvijek prestaje disati, gradom vladaju dobro ogranizirane kriminalne skupine. Preokret nastaje kada kompanija Tetra Vaal, točnije njen zaposlenik Deon Wilson (Dev Patel), konstruira robotsku jedinicu koja pomaže lokalnim policijskim snagama. Stopa kriminala počinje padati i roboti postaju tražena roba. Ohrabren uspjehom svojih kreacija Wilson želi napraviti korak naprijed; unatoč zabrani čelnika kompanije Wilson u oštećenog robota nazvanog Skaut 22 ugrađuje umjetnu inteligenciju. Rođen je Chappie, robot koji je percepcijom i inteligencijom na razini djeteta. Mora učiti o svijetu oko sebe. Problemi nastaju kada učitelji postaju lokalni kriminalci koji Chappieja pokušavaju iskoristiti za vlastite ciljeve.

 

“Chappie” je (nakon “Ex Machina” i “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”) treći film u nizu koji je pisac ovih redaka pogledao a koji tematizira umjetnu inteligenciju. Ako se prisjetimo i prošlogodišnjih projekata (“Uzvišenost” sa Johnnyem Deppom i “Automate” Anthonya Banderasa), čini se da je tema umjetne inteligencije ponovo u fokusu svjetskih filmaša. Međutim, novi Blomkampov film neočekivano je pao u drugi plan zbog serijala o Alienu. Slučajno ili ne, nešto prije početka distribucije “Chappieja” objavljeno je da će Alieni ponovo uskrsnuti i to u režiji Neila Blomkampa. “Procurile” su i Blomkampove skice Hicksa i Ripley te redateljeva izjava da želi snimiti film koji bi se nadovezao na radnju “Aliensa” iz 1986 godine. U cijeloj priči “Chappie” je nekako ostao zapostavljen što se odrazilo i na komercijalne rezultate filma (ukupna zarada u svjetskim kinima iznosi nešto više od 100 milijuna dolara, budžet 50 milijuna). Iako je priča o Chappieju najslabiji Blomkampov film, redatelj nije razočarao.

 

Kada se spomene umjetna inteligencija, roboti koji obavljaju policijski, posao prva asocijacija za većinu ljubitelja filma je “Robocop”. Blomkamp (napisao i scenarij filma) je inspiraciju pronašao u kultnom filmu Paula Verhoevena. Međutim, u filmu možemo pronaći i utjecaj SF komedije “Short Circuit” iz 1986 godine. Blomkampov neobičan spoj može zavarati gledatelja. Roboti policajci u gradu uronjenom u kriminalu sugeriraju “čisti” akcijski film. Iako pucnjave i jurnjave ne nedostaje, “Chappie” nudi ozbiljne teme. Kao i u prethodnim redateljevim filmovima prisutan je socijalni i egzistancijalni kontekst. Kroz Chappieja redatelj progovara o, između ostalih, dva važna detalja ljudskog postojanja. Jedan je djetinjstvo, odgoj koji, dobrim djelom, određuju naša uvjerenja i postupke kao odrasle osobe. Drugi se odnosi na očekivanja okoline, kako izgleda i koliko je zapravo teško biti drugačiji (od Chappieja se očekuje da bude stroj za ubijanje,on zadovoljstvo pronalazi u slikanju). Cijelim trajanjem filma pratimo Chappijeve osobne, moralne dvojbe koje su najčešće uzrokovane manipulacijama kojima se koriste ljudi koji ga okružuju. Gledatelj ne može ostati ravnodušan; da, Chappie je glavni lik filma, umjetna inteligencija koja izaziva empatiju.

 

Nasilje je u filmu prikazano na žestok, “robocopovski” način. Redatelj vrlo vješto diže tenzije filma; kada se gledatelj navikne na “lakše note” i dobroćudan Chappiejev lik dogode se scene eksplicitnog nasilja. Nasilje izgleda kao redateljevo “upozorenje” da, unatoč simpatičnom glavnom junaku, gledamo film koji sadrži ozbiljan podtekst.
Glavni problem “Chappija” je odabir odnosno raspodjela uloga. I dok su Sharlto Copley (posudio glas i stas Chappieju) te Dev Patel u ulozi mladog znanstvenika, Chappiejovog tvorca Deona Wilsona dobar izbor, odabir Yo Landija i Ninje (članovi grupe Die Antwoord) za ulogu lokalnih kriminalac neočekivano je i prilično diskutabilno rješenje. Yo Landi i Ninja nemaju potencijal i karizmu za tumačenje negativca, a posebno nisu u stanju nositi glumački zahtjevnije minute filma (zbližavanje i empatija koje stvaraju sa Chappijem). Hugh Jackman pomalo je zbunjen u ulozi militatnog zaposlenika “Tetra Vaala”. Nije problem u Jackmanovom glumačkom izričaju; lik Vincenta Moorea površan je i zahvaljujući scenarističkim rješenjima, skromnih mogućnosti. Otuda i Jackmanova zbunjenost i rezerviranost.
Unatoč manama, “Chappie” je vrijedan gledanja. Iako je glavni lik umjetna inteligencija, film puno govori o nama. Ljudima.

OCJENA: 7