OSVETNICI 2: VLADAVINA ULTRONA

REDATELJ: Joss Whedon
GLAVNE ULOGE: Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Chris Hemsworh, Mark Ruffalo, Chris Evans, James Spader, Jeremy Renner, Samuel L.Jackson, Paul Bettany, Elisabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson
TRAJANJE: 141 minuta
NAZIV ORIGINALA: Avengers: Age of Ultron

“Ne vjerujem ljudima koji nemaju mračnu stranu” – Tony Stark (Robert Downey Jr.)

Nakon izvrsnih komercijalnih rezultata sedme priče o Torettu i njegovim “brzim i žestokima” nije trebalo dugo čekati  novi film koji će zaraditi više od milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama. Mjesec dana nakon premijere “Brzih i žestokih 7” počelo je prikazivanje novog Marvelovog “blockbustera” “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”. Prvi film o “Osvetnicima” ostvario je fantastičnu zaradu na kino blagajnama (više od 1.5 milijuna dolara zarade u svjetskoj distribuciji) te odlične ocjene kod većine kritičara. Film je dao dodatni “vjetar u leđa” Marvelu te su najavljeni novi projekti. U periodu između dva nastavka snimljen je, između ostalih, izvrstan “Kapetan Amerika: Ratnik zime” te su krenuli Marvelovi televizijski projekti (“Agent Carter”,”Agents of S.H.I.E.L.D.). Novi nastavak poslužio je Marvelu da “pokaže mišiće”; budžet je, u odnosu na prethodnika, povećan za pedesetak milijuna dolara i iznosi otprilike 300 milijuna dolara, uvedeni su novi likovi nova je prijetnja, negativac filma. Odlični komercijalni rezultati nisu izostali; “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona” se bliže zarada filma koju je ostvario prvi film. Međutim, kreativno “dvojka” je korak unazad u odnosu na prvi film o “Osvetnicima”…

Početak filma donosi nam napad Osvetnika na bazu Hydre smještenu u fiktivnu istočnoeuropsku državu Sokoviu. Opasnost je privremeno ugašena, ali nova globalna prijetnja je pred vratima. Umjetna inteligencija koju je zamislio i kreirao Tony Stark poznatiji kao IronMan (Robert Downey Jr.) otela se kontroli i prijeti uništenjem ljudske vrste. Starkovog uma djelo uskoro preuzima oblik robota imenom Ultron (glas Jamesa Spadera) i uz pomoć Pietra i Wande Maximoff (Aaron-Taylor Johnson i Elisabeth Olsen) kreće u ostvarivanje plana. Jedini koji mogu spriječiti vladavinu Ultrona su Osvetnici….

Photo: Jay Maidment/Marvel

Veliki (nažalost ne i jedini) problem filma je redateljevo nekontrolirano, prekomjerno gomilanje likova. Prvi film donio je okupljanje šest superjunaka kojima su dodani Nick Fury i Maria Hill uz neizostavnog Lokija. Redatelj Whedon držao je konce filma, odnose između likova pod kontrolom, svaki Osvetnik dobio je dovoljno prostora. Drugi dio dodaje Quicksilvera, Scarlet Witch, Visiona u filmu se pojavljuju i Peggy Carter, Falcon, Lokija je zamijenio kompleksniji negativac Ultron… Ogroman broj likova koji su “pregazili” redateljeve mogućnosti. Za razliku od Singera koji u filmovima o Marvelovim “X” ljudima također koristi veliki broj likova, Whedon nema suptilnost, sposobnost da likove posloži prema važnosti za radnju filma. Histerično nabacivanje likovima odrazilo se i na radnju; priča filma kreće se u (pre)više pravaca. Olakotna okolnost za redatelja je činjenica da je konačni proizvod skraćen za više od 40 minuta (jedan od razloga zbog kojih je Whedon odustao od režije “Avengers: Infinity War”, njegov posao preuzeli su braća Russo redatelji filma “Kapetan Amerika: Ratnik Zime”). Redateljska verzija mogla bi puno toga objasniti….

Postoje trenuci kada film izgleda kao veliki, skupi trailer za Marvelove projekte koji će puniti kino dvorane u idućih nekoliko godina. Za razliku od prvog filma iz 2012 koji je unio svježinu u filmove o superjunacima te takvim pristupom uspio ostvariti izvrsne komercijalne rezultate, “Osvetnici: Vladavina Ultrona” izgleda kao još jedan film o superjunacima snimljen prvenstveno da “privede” publiku u kino i “rasturi” kino blagajne. Koliko će gledatelj biti zadovoljan viđenim nakon završetka filma ovoga puta nije toliko važno.

U odnosu na prvi film pomak je napravljen u odnosu između likova te saznajemo nove detalje iz njihove biografije. Razvija se romansa između Brucea Bannera i Nataše Romanoff (spominje se prošlost Crne udovice), upoznajemo obitelj Clinta Barton iliti Hawkeyea. Vjerojatno će filmovi koji dolaze prikazati nove, nepoznate detalje iz biografije glavnih (super)junaka te njihovo emocionalno razotkrivanje.

Photo: Marvel

Film sadrži nekoliko spektakularnih akcijskih scena, posebno se to odnosi na finale filma. No, za projekt poput “Osvetnika” takvi detalji su očekivani. Teško je razumjeti redateljevo inzistiranje na scenama u kojim ekipa spašava građane; nakon demoliranih zgrada, mostova (u kojima se vjerojatno nalaze civili) Whedon prikazuje te “slow motionom” naglašava spašavanje nedužnih. Pomalo je iritantan podtekst odnosno sličnost sa svakodnevicom koja se provlači kroz film; Osvetnici u suradnji sa NATO-m spašavaju državu pa zatim i čitav svijet, “donose demokraciju”. U redu, znamo da ćete nas spasiti i da ste zadnja nada čovječanstva, shvatili smo, ne treba stvari toliko naglašavati.

Kroničan je nedostatak humora; nema provociranja i “podbadanja” glavnih junaka (sjetimo se prvog filma), tek nekoliko, većinom,  neuspjelih pokušaja duhovitosti.

Vladavina superjunaka na svjetskim kino blagajnama nastavit će se i u godinama koje dolaze. Marvelu dolazi konkurencija iz “Warnera” koji iduće godine s filmom “Superman v Batman: Dawn of Justice” kreću sa serijom filmova o superjunacima iz “DC Comicsa”. Konkurencija je dobra stvar, ali teško se oteti dojmu da će lov na dolare donijeti kvantitetu umjesto kvalitete. Dokaz tome je i film “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”. Komercijalno, film je ispunio očekivanja. U kreativnom smislu riječ je o projektu koji je korak unazad u odnosu na prvi film serijala.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)