Naslovnica Drama MAGGIE

MAGGIE

303
0
Photo: Roadside Attractions

REDATELJ: Henry Hobson
GLAVNE ULOGE: Abigail Breslin, Arnold Schwarzenegger, Joely Richardson
TRAJANJE: 90 minuta

On je posljednji akcijski junak. U karijeri se borio protiv terorista, narko kartela, fašističkih vladara budućnosti, Batmana, vanzemaljaca i Sotone. Bio je (u jednom filmu) rob, gladijator, ratnik i kralj…U najpoznatijem serijalu u kojem je nastupio želio je uništiti pa je spašavao čovječanstvo. Bilo je i komičnih detalja njegove karijere; najbizarnija ulogu odigrao je 1994 godine kada je, pred kamerama, ostao trudan (?!). Danas kada su najbolji filmski dani iza njega (tek mu je 67 godina) odlučio je nastupiti u drami gdje njegovoj obitelji prijete zombiji. Njegovo ime je Arnold Schwarzenegger, a “Maggie” je ime glumčevog novog projekta.

Svijetom je zavladao virus koji ljude pretvara u zombije. Virus se prenosi ugrizom i protiv njega nema lijeka. Jedna od zaraženih je i djevojčica Maggie (Abigail Breslin). Bolest se brzo razvija i Maggie je preostalo osam tjedana. Wade (Arnold Schwarzenegger), Maggien otac učinit će sve da pokuša spasiti kćerku…..

“Maggie” je redateljski prvijenac Henryja Hobsona. Hobson i scenarist filma, također debitant, John Scott realizirali su “Maggie” na temelju detalja, motiva koji se može pronaći u većini filmova zombi tematike. Radi se o trenutku kada je jedan od glavnih likova (u ovom slučaju to je Wade) suočen s činjenicom da je netko od njegovih bližnjih (obitelji, prijatelja….) zaražen. Ostaje samo vrijeme do potpune transformacije u zombija koje u onima što ostaju izaziva različite dvojbe i nedoumice. I dok u većini filmova i televizijskih serija takve situacije traju desetak minuta ili, u slučaju tv serije, najviše jednu epizodu, Hobson i Scott su na transformaciju potrošili čitav film. Očekivano, takav pristup donio je cjelinu koja je prilično neujednačena, previše je “praznog hoda” odnosno predugih scena koje su nevažne za radnju. Većina navedenih scena su obilno “natopljene” glazbom koje ciljaju gledateljeve emocije.

Nije sve u Hobsonovom filmu crno; izvrsno je pogođen sivi, tmurni izgled filma. Ugođaj filma jednak je i tematici; “teške boje”, depresivno okruženje. Međutim, apokaliptični svijet u kojima se lako zaraziti virusom izgleda kao ublažena, “light” verzija. Sustav donekle funkcionira, tijekom zaraze Maggie redovito posjećuje liječnika, policija je prisutna i zaražene kojima je isteklo vrijeme odvodi u karantenu. Zaraza je, dobrim dijelom, stavljena pod kontrolu.

Redatelj fokusira radnju na tragediju obitelji “malih” ljudi. Vrijeme prolazi, bolest je odredila sudbinu male Maggie i gledatelj do samog finala filma gleda prilično predvidljivu priču. Kraj filma je neočekivan, nabijen emocijama i zapravo je najbolji segment čitavog projekta.

Uloga Wadea najzahtjevnija je u karijeri Arnolda Schwarzeneggera. Glumac je, rječnikom nekih sportskih komentatora, “dao sve od sebe” i pristojno odradio posao. Schwarzenegger je odlučio pod stare glumačke dane nastupiti u projektu (prije novog “Terminatora”, “Konana” i nastavka komedije “Blizanci”) koji je novost u njegovoj filmografiji. Vjerojatno je “Maggie” važan za glumca, ali većini ljubitelja filmova “posljednjeg akcijskog junaka” film neće biti važan. Odličan posao odradila je Abigail Breslin u ulozi naslovne junakinje. Maggiena transformacija je polagana, ali neizbježna.

“Maggie” je film koji temu gubitka najbližih smjestio u “laganiji” svijet zombija. Vizualno korektan, sadržajem siromašan odmak je od dosadašnje karijere Arnolda Schwarzeneggera.

OCJENA: 6

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime