JUPITER U USPONU

REDATELJI: Andy i Lana Wachowski
GLAVNE ULOGE: Mila Kunis, Channing Tatum, Eddie Redmayne, Sean Bean
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: Jupiter Ascending

Prije petnaestak godina izgledalo je da će filmska budućnost braće Wachowski biti iznimno uspješna. “Matrix” je ostvario izvrsne komercijalne rezultate, većina kritičara natjecala se u hvalospjevima na račun bratskog posla. Film je stekao brojne obožavatelje diljem svijeta i danas je nezaobilazan u izborima najboljih znanstveno fantastičnih filmova. Iz naftalina izvađen je vrlo dobar redateljski prvijenac braće Wachowski, “Bound” sa Ginom Gershon, Jennifer Tilly i Joem Pantolianom u glavnim ulogama. “Matrix” je donio zaradu i kao animirani film te video igrica. Snimljen su dva slabija nastavka (drugi film podnošljiv, treći nepotreban) koja su napravljena ponajviše zbog zarade na kino blagajnama i u kojem su redatelji demonstrirali pretjerivanje u specijalnim efektima i nedostatak priče za dva filma ( jedan nastavak bio bi sasvim dovoljan). No malo je bilo nezadovoljnih; publika je “progutala” nastavke na temelju uspjeha prvog filma, producenti su zbrajali zaradu. Vrijeme je prolazilo, “Matrix” je otišao u filmsku povijest, braća su postala brat i sestra, i okrenuli su se novim redateljskim izazovima. Prvi je bio jedva prosječni “Speed Racer” koji je doživio neuspjeh u svjetskim kinima. Nakon toga slijedio je vrlo zahtjevan i ambiciozan projekt “Atlas oblaka”. Kreativno uspjela, trosatna ekranizacija romana Davida Mitchella koju su režirali Lana i Andy Wachowski te njemački filmaš Tom Tykwer (“Trči, Lola trči”) imala je slabu gledanost u američkim kinima i tek je svjetska distribucija donekle popravila stvar. Lana i Larry su komercijalno ponovo razočarali. Treća je trebala biti sreća; ambiciozni “Jupiter u usponu” scenarističko-redateljski projekt brata i sestre Wachowski težak 180 milijuna dolara trebao je biti povratak na staze komercijalno-kretivnog uspjeha. Nažalost, film je potvrdio i produbio Wachowski krizu. U svakom pogledu.

 

Jupiter Jones (Mila Kunis) nikada nije upoznala oca. Ubijen je prije njenog rođenja. Vrijeme kada je došla na svijet, položaj zvijezda u trenutku kada je Jupiter rođena govore da je “odabrana”, određena za velike stvari. Godinama kasnije Jupiter živi s majkom, čiste stanove. Proročanstva vezana uz rođenje lagano padaju u zaborav. Sve do dolaska Cainea (Channing Tatum) mutanta, bivšeg lovca na glave. Caine dolazi na Zemlju kako bi zaštitio Jupiter od Balema Abraxa (Eddie Redmayne) jednog od trojice pretendenata na svemirsko prijestolje…..

 

Prve naznake da nova filmska priča obitelji Wachowski neće dobro završiti bila je odgoda, promjena termina filma sa ljeta 2014 na početak 2015 godine. Službeno film je odgođen zbog “peglanja” specijalnih efekata no veća je vjerojatnost da su, kao i u slučaju “Sedmog sina”, čelnici “Warnera” shvatili da “Jupiter u usponu” nije naslov koji se može “potući” u ljetnom “blockbusterskom” periodu. Redovna distribucija zakazana je za veljaču 2015 što je potvrdilo razmišljanja da producenti pokušavaju spasiti projekt.
Lana i Larry Wachowski su scenarijem, budžetom i glumačkom ekipom ambiciozno pristupili projektu. Jupiter je (kao i Neo u “Matrixu”) odabrana da donese mir i ravnotežu u Svemiru. Međutim, epski motiv odabrane te intrigantne teme kojih se Wachowski sramežljivo dotiču (porijeklo ljudske vrste, klasne razlike,dominacija i eksploatacija bogate manjine nad siromašnom većinom…) nestale su u bespućima filma ponajviše zbog histeričnog korištenja specijalnih efekata, konfuznog scenarija i skromnih, neuvjerljivih glumačkih izvedbi.
“Jupiter u usponu” sadrži (pre)velik broj čudnih, neuvjerljivih, ponekad i bizarnih scenarističkih rješenja. Naprimjer: Jupiter ostaje bez oca zbog njegovog inzistiranja da mu pljačkaši vrate teleskop (?!) iako je pljačka zapravo završena i odigrava se u pristnosti Jupiterine trudne majke. Zanimljiv je i romantičan razgovor između Jupiter i Cainea. Kada Caine govori da se njihova ljubav teško može ostvariti jer je on “samo malim dijelom čovjek, genima većinom zvijer”, Jupiter spremno odgovara i konstatira da “ona voli pse”. U redu, nije problem raditi SF parodiju i zafrkavati se, ali “Jupiter u usponu” je zamišljen i realiziran kao ozbiljan projekt. Ovakvi detalji kao i siromašni, banalni dijalozi (kojih nema malo u filmu) izazivaju osmijeh.

 

Akcijske scene su raskošne, nakrcane specijalnim efektima. Nekoliko scena je izvrsno realizirano i vizualno atraktivno. Međutim, redatelji ponavljaju “recept” iz drugog i trećeg “Matrixa”; akcijske scene su preduge i većim dijelom podsjećaju na kreativno i komercijalno uspješnije “blockbustere”. Scenografija, iako raskošna, podsjeća na SF filmove osamdesetih.
Glumačke izvedbe su jedan od najlošijih segmenata filma. Nisu glumci isključivi krivci; likovi i dijalozi su skromno i jednodimenzionalno napisani tako da je glumačkoj ekipi nije bilo lako. Mila Kunis prilično je blijeda u glavnoj ulozi; njen lik je osmišljen kao osoba koja je “odabrana” a zapravo je većim dijelom filma “privjesak” Caineu. Ni traga jakom ženskom liku. Channing Tatum je gledljiv u ulozi “macho” mutanta dok je nominaciju za Zlatnu malinu zaradio ovogodišnji dobitnik Oscara Eddie Redmayne koji tumči glavnog negativca Balema Abraxa. Sean Bean sudržan, ali korektan.
“Jupiter u usponu” izrazito je ambiciozan projekt kojim su Lana i Andy Wachowski pokušali ponoviti najbolje redateljske dane. Rezultat je potpuno suprotan, film je dokaz da je karijera tvoraca “Matrixa” u slobodnom padu.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)