Naslovnica Akcija POBUNJENA

POBUNJENA

484
0

REDATELJ: Robert Schwentke
GLAVNE ULOGE: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Jai Courtney, Miles Teller, Kate Winslet, Mekhi Phifer
TRAJANJE: 119 minuta
NAZIV ORIGINALA: Insurgent

“Mi smo sve što je ostalo od čovječanstva….”

Nekoliko dana nakon što je saznala da je drugačija i da ne pripada niti jednoj od pet frakcija (radnja filma događa se u budućnosti, mjestu radnje je Chicago u kojem su ljudi podijeljeni na pet frakcija koje imaju određena pravila ponašanja), Triss (Shailene Woodley) je u bijegu. Različiti su proglašeni “najgorim djelom čovječanstva” oni su za vladajuće strukture “neposlušni i buntovni”. Osobe koje se ne mogu kontrolirati opasnost su za poredak. Jeanine, (Kate Winslet) najmoćnija osoba budućnosti, iskoristila je neposlušnost Različitih kako bi uvela izvanredno stanje. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja skrivanja od Jeaninih poslušnika Triss počinje shavaćati da je jedini put u njenu slobodu obračun sa Jeanine te suočenje sa vlastitim strahovima, duhovima prošlosti…..

 

“Pobunjena” je središnji dio književne trilogije Veronice Roth. Iznimno uspješan književni serijal (knjige su prodane u više od 30 milijuna primjeraka), postat će filmska kvadrilogija. Po uzoru na “Igre gladi” prema posljednjoj knjizi biti će snimljena dva filma. Razlozi su, naravno, komercijalne prirode. Prvi film serijala zaradio je oko 290 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji (budžet 85 milijuna). “Pobunjena” ima nešto veći budžet (110 milijuna) i za sada je zarad oko 230 milijuna. Bez obzira na komercijalni uspjeh “Različite” nastavak je donio novog redatelja. Riječ je o njemačkom filmašu Robertu Schwenkeu (“RED”, “Plan letenja”, “Žena vremenskog putnika”….) koji je zamijenio Neila Burgera. Glumački “Pobunjena” izgleda slična kao i “Igre gladi”; u prvom planu su, manje ili više afirmirani, mladi hollywoodski glumački lavovi i lavice (Shailene Woodley, Ansel Egort, Milles Teller, Jai Courtney….) kojima “asistiraju” poznatije, iskusnije kolegice (Ashley Judd, Naomi Watts, Kate Winslet). Bez obzira na nova glumačka imena i bogatiji budžet “Pobunjena” ne nudi bitniji pomak u odnosu na “Različitu. Za razliku od “Igara gladi” u kojem je drugi film bio pozitivno iznenađenje i za sada je najbolji film u serijalu, “Pobunjena” je “igra bez rizika”, projekt bez prevelikog odmaka od prvog filma serijala….

 

Otprilike nakon tridesetak minuta filma, Caleb (Ansel Elgort partner Shailene Woodley u filmu “Greška u našim zvijezdama”) bježeći zajedno sa Triss i Četiri (Theo James) odustaje od bijega. Razlog odustajanja je vrlo jednostavan; Caleb nije dobio odgovor na jednostavno pitanje. Ono je glasilo “Što sada?” odnosno kako dalje nakon revolucije koje se sprema. Tko će doći na vlast? Kako će izgledati novi poredak? Odgovore koje je Caleb dobio za njega nisu zadovoljavajući i tip se jednostavno okrenuo i otišao. Detalj vrlo neobičan i intrigantan za vrstu filma kakav je “Pobunjena”. Preispitivanje borbe za bolje sutra odnosno sumnja koja muči Caleba zanimljiv je scenaristički bljesak “Pobunjene”. Ostatak priče je manje-više očekivan. “Različita” nas je upoznala sa Chicagom budućnosti i podjelom stanovništva. Priča, scenarij “Pobunjene” više počiva na konfliktu odnosno pozicioniranju snaga između sukobljenih strana. Revolucionari, članovi ekipe koja se okuplja oko Triss, većinom izgledaju kao likovi iz reklama ili tinejdžerskih televizijskih serija. Iako se u “Pobunjenoj” stvari zaoštravaju, sukobi su sve ćešći i žešći, scene nasilja su maksimalno ublažene i uljepšane. Lijepo je vidjeti da se cenzori brinu da mlađe gledateljstvo ne gleda previše nasilno, ali revolucija bez prolivene krvi i sa skrivanjem nasilja nije uvjerljiva.

 

Trajanje filma od 119 minuta je pretjerano. “Pobunjena” nudi (pre)malo događanja za toliki broj minuta. Film vizualno izgleda prilično dobro, ali je problem hladna i rutinska režija koja ne nudi previše uzbuđenja i napetosti. Dodatne nedoumice (koje će vjerojatno u naredna dva filma biti objašnjene) izaziva “matriksovski” dio filma.
Prva figura filma svakako je vrlo dobra Shailene Woodley koja tumači Triss. Ona nosi film no za razliku od Katniss Everdeen u “Igrama gladi” nije prikazana kao najvažnija osoba, heroina pokreta otpora. Ona ima važnu ulogu ali , osim u samom finalu filma, njen lik nema snagu kao Katniss. Istini za volju Katniss odnosno Jennifer Lawrence ima znatno uvjerljivije i glumački moćnije saveznike od Triss. No, Shailene Woodley je potvrdila da je jedna od najboljih glumica svoje generacije. Od ostalih uloga treba izdvojiti Kate Winslet u ulozi glavne negativke Jeanine i Millesa Tellera u ulozi Petera.
U odnosu na “Različitu”, “Pobunjena” ne nudi kvalitativni pomak. Shailene Woodley i poneka vizualna atrakcija glavni su razlozi za gledanje filma.

OCJENA: 6

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime