Naslovnica Filmovi DEČKO IZ SUSJEDSTVA

DEČKO IZ SUSJEDSTVA

680
0
Photo: Suzanne Hanover/Universal Pictures

REDATELJ: Rob Cohen
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lopez, Ryan Guzman, John Corbett, Ian Nelson
TRAJANJE: 85 minuta
NASLOV ORIGINALA: The Boy Next Door

Prošli tjedan u domaćim kinima premijerno je prikazan “Dečko iz susjedstva”. Film je solidno prošao na svjetskim kino blagajnama (zarada više od 40 milijuna dolara, budžet 4 milijuna). Redatelj filma je pouzdani hollywoodski “poslušnik” Rob Cohen. Redateljeva karijera je prava “blockbusterska”; potpisao je režiju filmova “Tajno društvo”, “Brzi i žestoki”, “Zmajevo srce”, “XXX”… Cohen snima filmova bez rizika, njegov filmski izričaj većim je dijelom igra na sigurno kako bi prodao što veći broja kino ulaznica. Glavnu ulogu filma redatelj je dodijelio pjevačici i glumici Jennifer Lopez.  U posljednjih dvadesetak godina J Lo je ostvarila pristojnu glumačku karijeru. Godine 1997 nominirana je za “Zlatni Globus” (za ulogu u filmu “Selena”,  biografskoj priči o pjevačici Seleni Quintanilla) a popis njenih glumačkih partnera je impresivan (Jack Nicholson, Sean Penn, Woody Harrelson,  Ralph Fiennes, Richard Gere, Jim Caviezel, Matthew McConaughey….). Jednu od najboljih uloga karijere, Jennifer Lopez ostvarila je u kriminalističko-romantičnoj komediji “Daleko od očiju” (Out of Sight) Stevena Soderbergha. Redatelj je , uz pomoć Clooneya i Lopez, stvorio nevjerojatnu “kemiju” koja isijava iz svake zajedničke scene. Fatalna privlačnost između mladića i dame u najboljim godinama, solidan rezultat u svjetskim kinima i neizlječiva filmska radoznalost bili su razlozi zbog kojih je pisac ovih redaka pogledao “Dečka iz susjedstva”. Nakon pogledanog dojam je da će film koji je tiho i neopaženo stigao u  kino dvorane vrlo brzo nestati s programa.

Claire Peterson (Jennifer Lopez) je profesorica u bračnoj krizi. Devet mjeseci živi razdvojeno od supruga (John Corbett). Razlog razdvojenosti njegova je nevjera. Claire želi spasiti brak, ali nije sigurna u suprugovu iskrenost. Claire živi sa sinom Kevinom (Ian Nelson) i nedostaje joj muška ruka. Pomoć u odgoju djeteta i kućanskim poslovima. Jednoga dana naočit, mladi Noah (Ryan Guzman) popravlja garažna vrata u kući Petersonovih. Noah je mladić koji je nedavno izgubio roditelje, došao je živjeti u susjedstvo. Kevin se počinje družiti s novim susjedom, oduševljen je s novim prijateljem –  Claire također nije ravnodušna kada je Noah u blizini. Jedne noći Noah i Claire prepuštaju se strastima. Ujutro Claire želi sve zaboraviti, ali Noah je oduševljen starijom partnericom. Claire ne želi ponoviti grešku, ali Noah je uporan. Profesorica uskoro saznaje da Noah nije onakav kakvim se činio na početku njihova druženja….

“Dečko iz susjedstva” inspiriran je pričom izvrsne “Fatalne privlačnosti” Adriana Lynea iz 1987 godine. Uloge su izmijenjene; nakon seksa za jednu noć ona je ta koja želi prekinuti vezu dok je on taj koji otkriva svoju psihotičnu stranu. Jennifer Lopez je Michael Douglas, Ryan Guzman je Noah Sandborn (riječ je o podjeli uloga, ne o glumačkom vještinama). Adrian Lyne konkretan je u svojim namjerama; on prikazuje rizike i posljedice veze za jednu noć. Cohen ne zna u kojem smjeru bi odveo film. U redu, Noah jest negativac ali redatelj koketira s obiteljskom dramom, u nekim minutama i akcijom. Kemija između Guzmana i J Lo gotovo da i ne postoji. Nema je u trenucima upoznavanja, nema je u trenucima flerta i zavođenja (ključna “iskra” koja je zapalila strasti je grčki pjesnik Homer; profesorica je oduševljena Noahovim citiranjem legendarnog pjesnika), nema je u trenucima seksa. Zapravo seksa u filmu nema. Intrigantna i provokativna ideja seksualne privlačnosti, strasti između učiteljice i učenika je potpuno ugušena. Redatelj Cohen i scenaristica Barbara Curry (“Dečko iz susjedstva” njen je scenaristički prvijenac) nisu filmaši koji bi riskirali ili provocirali. Scene seksa bi mogle odnijeti poneki dolar na kino blagajnama.

“Dečko iz susjedstva” je bolno predvidljiv film. Trenutak kada Clarice kaže “Izgleda drag dečko” gledatelj ZNA da Noah nije drag i da će biti problema. Jednako kao što ZNAMO da će profesorica riješiti problem i spasiti obitelj. Da, možda tekst otkriva previše o radnji filma, ali to je jedini način da gledatelja pripremi na film.
“Dečko iz susjedstva” je triler kojemu nedostaje, između ostaloga,  stila i napetosti. Dobra vijest je da film ne traje predugo. Osamdesetak minuta koje brzo odlaze u filmski zaborav.

OCJENA: 3

Prethodni članakEGZODUS: BOGOVI I KRALJEVI
Sljedeći članakUBOJICE FAZANA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime