PREGLUP I PREGLUPLJI

REDATELJI : Peter i Bobby Farrelly
GLAVNE ULOGE: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Dumb And Dumber To

Prošlo je dvadeset godina otkada su su braća Farrelly prema vlastitom scenariju režirali jednu od najgledanijih komedija devedesetih. “Glup i gluplji” je rasturio svjetske kino blagajne (film je koštao 17 milijuna dolara, u svjetskim kinima je zaradio nešto manje od 250 milijuna) i stekao tisuće obožavatelja diljem svijeta. Nakon uspjeha filma, redatelji su nastavili nizati uspješne projekte (“Svi su ludi za Mary”, “Ja, ja i Irena”, “Ljubav je slijepa”), Jim Carrey je pokazao da se izvrsno snalazi i u drugim žanrovima (“23”, “Vječni sjaj nepobjedivog uma”, “Trumanov show”…). Jeff Daniels je snimio, nastupio u velikom broju filmova da bi najvredniju posao odradio na televiziji. Za ulogu u sjajnoj televizijskoj seriji “Uredništvo”, Daniels je 2013 godine dobio nagradu “Emmy”. Obzirom na popularnost i financijski uspjeh filma nastavak je bio logičan izbor. Međutim, teško je bilo predvidjeti da će se na “dvojku” čekati dvadeset godina. Redatelji i glavni glumci su odlučili i nekoliko puta izjavili da će “dvojka” krenuti u realizaciju tek kada “će imati priču za   nastavak dostojan originala”, odnosno  “film kakav brojni obožavatelji zaslužuju”. Svjesni da je original teško nadmašiti , braća Farrelly su odlučili još jednom, dvadeset godina kasnije, pokazati kako izgleda svijet Harrya i Lloyda….

Dvadeset godina nakon avanture sa Mary Swanson. Lloyd Christmas (Jim Carrey) je u bolnici. Od trenutka kada ga je Mary odbila Lloyd se pretvara da je u komi. Samo da bi prevario, zeznuo Harrya (Jeff Danielsa) koji ga redovito posjećuje. No, okolnosti zahtijevaju hitno “buđenje”; Harry je bolestan i treba mu transplatacija bubrega. Prijatelji kreću u potragu za zdravim bubregom koji bi pomogao Harryu. Odlaze do njegovih roditelja no oni mu ne mogu pomoći; Harry je usvojen. Posljednja nada je darežljiva Fraida Felcher (Kathleen Turner) koja je, nakon avanture sa Harryem navodno rodila kći. Međutim, Fraida je bebu dala na posvajanje pa Harry i Lloyd ponovo kreću na putovanje…..

Ljubitelji filma koji su pogledali prvo “glupiranje” iz 1994 godine i(li) ostale radove braće Farrelly znaju šta mogu očekivati. Humor je politički nekorektan, ne štede se osobe sa posebnim potrebama, seksizam i tjelesne tekućine su dio njihove ponude. Kada su braća Farrelly bili napadani zbog humora odnosno zafrkancije na račun hendikepiranih osoba (riječ je bila o slijepom dječaku, kasnije su redatelji nastavili “koristiti” osobe niskog rasta, sijamske blizance….) odgovorili su da  “oni više rade na ravnopravnosti hendikepiranih osoba nego ljudi koji ih samo sažaljevaju”. Kako su objasnili oni osobe sa hendikepom “ne tretiraju kao vanzemaljce nego kao ravnopravne članove društva i takav tretman imaju u njihovim filmovima”. Zanimljivo objašnjenje odnosno ideja od koje braća Farrelly nisu odustali. Billy, slijepi dječak iz susjedstva je ponovo žrtva Lloyda i Harrya.

“Preglup i pregluplji” je u nekim dijelovima sličan svojem slavnijem prethodniku. Postoje štosevi koji su obrada i reciklaža već viđenoga, ali ostaje dovoljno novih ludorija koje opravdavaju nastavak. Iako se na nastavak čekalo (pre)dugih dvadeset godina, Carrey i Daniels su i dalje motivirani i uvjerljivi u ulogama Lloyda i Harrya. Dojam je da su se glumci dobro zabavljali tijekom snimanja filma. Uz Carreya i Danielsa treba spomenuti i Kathleen Turner u ulozi Fraide Felcher fatalne žene za dvojicu glupavih prijatelja.
Iako film sadrži scene, štoseve u kojima se obilato koriste tjelesne izlučevine, ovdje to ima smisla. Za razliku od većine recentnih hollywodskih komedija koji takav humor koriste na silu i sa takvim sadržajem namjeravaju biti mudre i pametnije nego šta stvarno jesu, “Preglup i pregluplji” nemaju takve pretenzije. Braća Farrelly su pošteni prema gledatelju, glavni junaci njihovog filma su idioti koji na svoj način (bez uljepšavanja) doživljavaju svijet oko sebe, uživaju u njemu i rješavaju probleme. Pa tko voli….

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)