LABIRINT:NEMOGUĆI BIJEG

REDATELJ: Wes Ball
GLAVNE ULOGE: Dylan O’Brien, Kyle Scodelario, Will Poulter
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Maze Runner

 

And here we go again….”Labirint: Nemogući bijeg” nova je ekranizacija bestselera (tzv. “young adult”) u kojima su glavni likovi mlađi pripadnici ljudskog društva koji su preživjeli kataklizmu. Trend je započeo s komercijalno vrlo uspješnim “Igrama gladi”. Ubrzo su slijedili filmovi poput “Divnih stvorenja”, “U sebi”, “Instrumentarij smrtnika” te ovogodišnji “blockbuster” “Različita” te recentni “Davatelj”. Iako se niti jedan od navedenih filmova nije približio uspjehu “Igara gladi”, potraga za nasljednikom se nastavlja. “Labirint: Nemogući bijeg” temeljen je na romanu američkog pisca Jamesa Dashnera. Roman je prvi dio serijala knjiga o apokaliptičnoj budućnosti koje će biti ekranizirane u godinama koje slijede. Nakon prvog vikenda prikazivanja najavljen je nastavak; film je u svjetskoj distribuciji zaradio nešto manje od 200 milijuna dolara (budžet oko 40 milijuna). Dashner je svoje knjige opisao kao spoj tv serije “Nestali” i romana “Gospodar muha” i “Enderova igra”. I bio je u pravu; knjiga odnosno film ima dosta sličnosti s navedenim naslovima….

Mladić su budi u dizalu koje je u pokretu. Dizalo se zaustavlja, otvaraju se vrata. Na izlazu ga čekaju vršnjaci koji mu nastoje pomoći da se prilagodi na novu sredinu. Mjesto na kojem žive se zove Glade, prostor koji je okružen visokim zidovima. Svakih trideset dana u Glade stiže novi stanovnik s istim “simptomima”; ne zna se zašto je tamo, tko ih je poslao, potpuna amnezija. U prvo vrijeme stanovnici Gladea ne mogu se sjetiti niti vlastitog imena. Prvi stanovnik je stigao prije tri godine i od tada ekipa iz Gladea traži izlaz. Svakoga jutra otvara se ulaz u prostor koji ih okružuje, svojevrsni labirint koji je noću pod nadzorom opasnih, smrtonosnih čuvara. Thomas (mladić koji je posljednji stigao) se pridružuje “trkačima” i postaje dio ekipe koja istražuje labirint i pokušava pronaći izlaz. Vrlo brzo Thomas postaje razlog podjela u do tada složnom društvu; njegova hrabrost spašava jednog pripadnika zajednice ali i izaziva odmazdu čuvara Labirinta….

 

Photo: 20th Century Fox

“Labirint: Nemogući bijeg” sadrži zanimljivih uvodnih desetak minuta, zatim nekoliko minuta napetosti i akcije sredinom filma te iznimno intrigantne završne minute filma koje nagovještavaju potencijale nastavka. Između tih minuta krije se rutinski, prosječni filmski proizvod. S obzirom na to da je “Labirint: Nemogući bijeg” uvodni film serijala u njemu se otvaraju odnosno postavljaju mnoga pitanja. Odgovore na neka pitanja saznajemo u finalu filma – neki odgovori dolaze u najavljenim nastavcima. Redatelj Ball (film je njegov dugometražni prvijenac) priču je fokusirao na bijeg odnosno istraživanje labirinta, manje na odnose u zajednici. Sukob između članova zajednice koji žele izaći, istražiti nove vidike i onih koji žele zadržati status quo bez ikakvih promjena (bez obzira na to što su zapravo zatvorenici) tek je sramežljivo dotaknut. Šteta, jer je riječ o sukobu koji se kao metafora može prenijeti na ljudsko društvo kroz čitavu njegovu povijest. Jedini “pravi” ženski lik, lijepa Teresa (Kaya Scodelario) je za radnju filma prilično nebitna, neiskorištena. Vjerojatno će Teresa dobiti važniju ulogu u nastavcima…

Labirint i akcijske scene atraktivne su i dobro napravljene. Međutim, cijeli film pa tako i akcija su fino “ispeglani” bez pretjeranog nasilja ili krvavih detalja. Kalkulantski pristup redatelja ponajviše da bi se “zaradio” blaži rejting koji omogućuje nesmetano gledanje filma mlađoj populaciju. Za razliku od “Različite”, “Davatelja” i “Igara gladi” film nema poznatiju, iskusniju glumačku filmsku figuru (ili figure) koja daje podršku mladim kolegama. Glumačka ekipa je korektna, ali pomalo jednolična; nitko nije razočarao, nitko se nije posebno istaknuo.
“Labirint: Nemogući bijeg” je početak još jednog serijala koji, prije svih, cilja na mlađu kino publiku. Bez obzira na neujednačenost filma, kraj je dovoljno intrigantan da “raspali” gledateljevu znatiželju za događanjima u nastavku….

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)