SABOTAŽA

REDATELJ: David Ayer
GLAVNE ULOGE: Mireille Enos, Arnold Schwarzanegger, Sam Worthington, Josh Holloway, Terrence Howard
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Sabotage

 

John “Breacher” Wharton (Arnold Schwarzenegger) je zapovjednik maloj, ali vrhunski obučenoj i efikasnoj grupi agenata Agencije za borbu protiv narkotika (DEA). Zbog svojih uspjeha i iskustva u poslu John je autoritet, legenda među svojim kolegama. Svoju reputaciju je stekao u borbi protiv najokrutnijih i najmoćnijih narko-kartela. Tijekom jedne akcije postrojba odluči “posuditi” nešto novca nađenih na mjestu zločina. Deset milijuna dolara. Međutim, novac nestaje, a John i njegova ekipa postaju predmetom višemjesečne istrage. Nakon šest mjeseci istraga se obustavlja, članovi ekipe nisu više osumnjičeni. No, tek tada počinju nevolje; ubijen je Tom “Pyro” Roberts (Max Martini) jedan od članova ekipe. Istragu preuzima lokalna policajka Caroline Brentwood (Olivia Williams)….

Iako je ušao u godine kada bi čak i u Hrvatskoj mogao u mirovinu (Arnie je rođen 1947 godine) bivši guverner Kalifornije je aktivan kao u najboljim filmskim danima. Ove godine ga imamo prilike gledati u tri filma; “Sabotaži”, trećem filmu iz serijala o “Plaćenicima” te krajem godine u horor-trileru “Maggie”. To je tek zagrijavanje za godine koje slijede. Schwarzeneger je potvrdio nastup u nastavku “Blizanaca”, “Terminatoru V” i “The Legend of Conan”. Sasvim pristojan raspored za “posljednjeg akcijskog junaka”.

“Sabotaža” je film redatelja i scenarista Davida Ayer. Ayer je napisao scenarije za, između ostalih, “Brze i žestoke” i “Dan obuke”. Nakon uspjeha spomenutih filmova uslijedio je dobar redateljski prvijenac “Teška vremena” (Harsh Times) s Christianom Baleom u glavnoj ulozi. Prije dvije godine Ayer je prema vlastitom scenariju režirao “Posljednju patrolu” (End of Watch), iznimno realističnu priču od dvojici policajaca koji svoju dužnost obavljaju u South Centralu, jednom od najopasnijih kvartova u Los Angelesu. Jedno od najvažnijih obilježja Ayerovih filmova je vrlo vjeran prikaz policijskog posla i “pravila ulice”, bez uljepšavanja s eksplicitnim prikazom nasilja.  “Sabotaža” je film koji sadrži prepoznatljiv Ayerov “rukopis”….

Uvodne minute filma nam prikazuju Breachera kako gleda snimku mučenja i plače. Dugo Arnie nije pustio suze na filmu. I to prave, ne one ledene kao u “Batmanu i Robinu”. Neuobičajen početak s obzirom na Schwarzeneggerovu filmografiju. Uvodnim minutama filma redatelj nagovještava ono što gledatelja očekuje u idućih stotinjak minuta. Brutalne, šokantne scene filma i spoj žanrova u kojem akcija ne dominira. Iako akcijske scene nisu zanemarene “Sabotaža u jednakoj mjeri sadrži elemente trilera, krimića i “filma osveta”. Breacher, koji je legenda i autoritet u svojem poslu (jednako kao što je Arnie u svojem) okružen je vrlo zanimljivom ekipom. Zaboravite korektne (i)li za potrebe gledatelja korektne i idealizirane borce protiv droge. Redatelj prikazuje prave “pse rata” koji su privatno potpuno izgorjeli. Njihova druženja izgledaju kao da su oni plaćenici kartela; droga, alkohol i neredi. Takav prikaz postrojbe ostavlja jak dojam na gledatelja, a Ayer još jednom potvrđuje redateljsku sposobnost da mu likovi izgledaju vrlo životnu i realistično . S obzirom na njihov posao i brutalnost članova kartela nemoguće je ostati psihički i emocionalno “neokrznut”.

Breacher odnosno Arnie je u filmu okružen s vrlo zanimljivom glumačkom ekipom. Neki od njih su poznati po ulogama u televizijskim serijama (“Okus krvi”, “Nestali”), neki po filmovima (“Bitka za Pacific”, “Terminator: Spasenje”). No, najbolju ulogu u filmu je ostvarila jedna dama. Mireille Enos (tv serija “Ubojstvo”, “Svjetski rat Z”) je izvrsna u ulozi agentice Lizzy Murray. Lizzy je nagrizena opijatima (ironija njenog lika je da joj život uništava proizvod zbog kojega Lizzy gotovo svakodnevno riskira život) “nabrijana” i nevjerna. Sve te osobine je Mireille Enos uvjerljivo interpretirala. Dojam je da je glumica jedva dočekala ovakvu ulogu kako bi pokazala da se može glumački nositi s likovima kakav je Lizzy.

“Sabotaža” je film koji nije ugodan za gledanje. Ubojstva su prikazana na vrlo detaljan način, brutalna smaknuća se događaju na obje strane, ginu i civili. Nažalost to je stvarnost. Rat između narko kartela je prljav i nemilosrdan. I Ayer ga takvim prikazuje. Bez kompromisa i uljepšavanja. Završni obračun odnosno kraj film ima jasnu crtu posvete vesternima.
Ljubitelji “Komandosa” i “Istinitih laži” vjerojatno će ostati razočarani; “Sabotaža” nije akcijska razbibriga već puno kompleksniji i realniji film. Unatoč lošem rezultatu na kino blagajnama film pokazuje da Schwarzenegger još uvijek zna odabrati dobar projekt. Sljedeći na redu su zombiji s kojima će se “posljednji akcijski junak” sukobiti krajem godine.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)