Naslovnica Filmovi ČUDESNI SPIDER-MAN 2

ČUDESNI SPIDER-MAN 2

654
0
Photo: Sony Pictures

REDATELJ: Marc Webb
GLAVNE ULOGE: Emma Stone, Andrew Garfield, Jamie Foxx, Paul Giammati, Sally Field, Dane DeHaan
TRAJANJE: 142 minute

Samo pet godina nakon što su se redatelj Sam Raimi i glavni glumac Tobey Maguire zahvalili na suradnji, kompanija “Sony” odlučila je oživjeti “Spider-Mana”. Najbrži “reboot” u novijoj filmskoj povijesti, ali nikako neočekivana odluka – Raimijeva trilogija je zaradila ogroman novac i “Sony” se nije želio odreći zarade. “Marvel”, odnosno njegovi junaci (“Osvetnici”, “X-Men”..) zarađuju ogroman novac na kino blagajnama i “Spiderman” je bio jedini od Marvelovih superjunaka koje je “Sony” mogao koristiti. “Čudesni Spider-Man” je premijerno prikazan 2012. godine i opravdao je komercijalna očekivanja. Ogroman proračun filma (nešto manje od 250 milijuna dolara) se isplatio – ukupna zarada filma je iznosila preko 750 milijuna dolara. Ohrabreni rezultatima čelnici “Sonyja” su krenuli s nastavcima; trenutno u kino dvoranama možemo gledati drugi dio, dok su treći i četvrti “Čudesni Spider-Man” najavljeni za 2016 odnosno 2018 godinu…

Nakon što se obračunao s Lizardom, Peter Parker (Andrew Garfield) nastavlja dvostruki život. Kao Spiderman Peter se osjeća sasvim dobro; popularan i omiljen kod građana on je zaštitnik New Yorka od kriminala. No, kada skine masku Petera je u problemima; njegova veza s Gwen (Emma Stone) je u opasnosti zbog njegovog tajnog života. Petera progoni i sjećanje na Gweninog oca, policajca koji je poginuo u obračunu s Lizardom. Stvari se dodatno kompliciraju kada se u gradu pojavi  Electro, bivši Spidermenov obožavatelj, sada naelektrizirani negativac koji će učiniti sve da uništi Spideyja….
Od uvodnih minuta filma je vrlo jasno da “Čudesni Spider-Man 2” želi biti veći i raskošniji od prvog filma. Zanimljivo je da, osim akcijskih scena i upotrebe CGI-ja odnosno specijalnih efekata (što je za ovakvu vrstu filma očekivano), nastavak veličinu nastoji ostvariti i scenarijem, te dužinom trajanja. Nevjerojatno u kakve su sve probleme scenaristi “uvalili” glavnog (super)junaka: tri negativca, ljubavni problemi, grižnja savjesti zbog smrti Stacyja seniora, te istraga očeve smrti. Pretrpanost scenarija je rezultirala i dužim trajanjem filma – u odnosu na slične projekte “Čudesni Spider-Man 2” ima poneku minutu više. Jedan od razloga opširnog scenarija (ponajprije kada su u pitanju ljubavno-obiteljski detalji Peterovog života) je želja da film, osim mlađe, tinejdžerske publike, zadovolji i stariju, zahtjevniju publiku. Rezultat je neriješen; projekt je komercijalno opravdao očekivanja (do sada je film u svjetskim kinima zaradio 700 milijuna dolara), ali film ne nudi puno više od korektno napravljenih akcijskih scena i demonstracije specijalnih efekata….

Tri su glavna negativca s kojima se Spidey sukobljava. Jedan glavni (Max Dillon odnosno Electro) i dva sporedna (Green Goblin i Aleksei Sytsevich). No, više ne znači uvijek i bolje -Jamie Foxx je solidno odglumio rastresenog i usamljenog Maxa. Njegov lik ima dodatnu zanimljivost; on je čovjek pretjerano opsjednut Spidermanom. Spiderman je njegov idol (kada navuče Spidermanov kostim Peter se ponaša kao medijska zvijezda; brbljav je i samodopadan) koji je zapravo bijeg od Maxove stvarnosti. No, kada Max postane Electro nestaje i zanimljivost – previše CGI-ja potpuno “ubija” zanimljivost lika i on izgleda kao loše napravljen junak nekog animiranog filma. Harry Osborn odnosno Green Goblin je najzanimljiviji; njegova povezanost s Peterom i razlog zašto postaje Spidermanov neprijatelj su vrlo intrigantni, ali u ovom filmu on dobija premalo minuta. Green Goblin se vjerojatno vraća u slijedećim nastavcima. Isto vrijedi i za Alekseia Sytsevicha s kojim počinje i završava “Čudesni Spider-Man 2”. No, on je potpuni promašaj; iako ga glumi pouzdani Paul Giamatti njegovo pojavljivanje je obilježeno karikaturalnim ruskim naglaskom.

Akcijske scene (osim dijelova sukoba sa Electrom gdje je CGI-ja uistinu previše) su napravljene korektno. Kutevi kamere koji prikazuju Spidermanovo kretanje ulicama New Yorka su raznoliki čime se dobiva dodatna atraktivnost. Emotivni život Petera Parkera je prikazan kroz odnos s više osoba (djevojka, teta, pokojni otac), no većim dijelom površno. Film je neopravdano produžen za desetak minuta; katarza i logičan kraj (koji bi zapravo bio i izvrstan uvod u novi nastavak) se događa desetak minuta prije stvarnog završetka filma.

Novac je zarađen, nastavci su u pripremi, ali “Čudesni Spider-Man 2” kvalitativno i kreativno nije ni blizu filmovima kao što su “Kapetan Amerika: Ratnik Zime” ili “X-Men: Dani buduće prošlosti”.

OCJENA: 6

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime