TRI DANA ZA UBOJSTVO

REDATELJ: McG
GLAVNE ULOGE: Kevin Costner, Hailee Steinfeld, Amber Heard, Connie Nielsen
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: 3 Days to Kill

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga stoljeća francuski redatelj Luc Besson je snimio filmove koji i danas uživaju kultni status kod ljubitelja sedme umjetnosti. “Veliko plavetnilo”, “Nikita” i “Leon” su, svaki na svoj način, osvojili publiku za sva vremena, te su i danas obavezno filmofilsko štivo. Nakon uspjeha navedenih naslova Besson je snimio pravi europski “blockbuster”. “Peti element” je koštao stotinjak milijuna dolara, te je okupio vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Bruce Willis, Milla Jovovich, Chris Rock…). Film je u svjetskoj distribuciji zaradio nešto manje od 300 milijuna dolara, ali obzirom na “težinu” projekta (Bessonovi prethodni filmovi i veliki budžet) od “Petog elementa” se očekivalo više. U financijskom i kreativnom smislu. Nakon uspjeha navedenih filmova Besson osniva filmsku kompaniju “EuropaCorp” koja je zaslužna za hitove poput “Transportera”, “Colombiana”, “96 sati”. Nakon osnivanja “EuropaCorpa” Besson počinje “svaštariti”. Piše scenarije, producira i režira, ali više ne dostiže formu kakvu je imao prije otprilike 25 godina. No, nema razloga za brigu; većina njegovih projekata donosi zaradu na kino blagajnama. Dojam je da se Besson potpuno opustio, te da realizira svaku filmsku zamisao. Takav projekt je i “3 dana za ubojstvo”  za kojega je Besson napisao scenarij, te je jedan od producenata filma.

 

Nakon eksplozivnog zadatka u Beogradu agent CIA-e Ethan Renner (Kevin Costner) završava u bolnici. Dijagnoza je nemilosrdna; Ethan boluje od raka, te mu je ostalo još nekoliko mjeseci života. Umirovljeni agent odlazi u Pariz kako bi posjetio ženu i maloljetnu kći. Radeći za agenciju Ethan je godinama zanemarivao najdraže, te pokušava povezati pokidane niti svoje obitelji. No, ubrzo nakon dolaska u Pariz prilazi mu Vivi (Amber Heard) koja mu nudi ekperimentalni lijek koji bi Ethanu mogao pomoći. Vivi traži protuuslugu; Ethan mora pronaći i likvidirati međunarodnog kriminalca imenom Vuk (Richard Sammel)…..

 

Redatelj McG (“Terminator:Spasenje”, “Charliejevi anđeli”) snimio je film koji unatoč klišejima i već viđenom (agent, plaćenik koji na kraju karijere i(li) životnog vijeka traži iskupljenje u privatnom životu) snimio film koji je u pojedinim trenucima neujednačen, ali vrlo dobro funkcionira kada su u pitanju akcijske scene. Od početnih minuta filma u kojem se Ethan obračunao sa protivnicima u Hotelu “Jugoslavija” pa do jurnjave Parizom i Ethanovih bliskih susreta sa Vukom i njegovim suradnicima “3 dana do ubojstva” je nabijen uvjerljivim i nabrijanim scenama pucnjave i eksplozija. Akcijske scene se isprepliću sa vrlo osebujnim humorom (glavnom junaku je glavno prijevozno sredstvo ljubičasti bicikl, Ethanovu raspravu sa kćerkom prekida mafijaš koji je zatvoren u prtljažniku….). Poneki detalji, dijelovi filma imaju i parodijski ton ( glavni junak izgleda kao ostarjeli Ethan Hunt iz “Nemoguće misije”). Kao akcijska komedija film funkcionira pristojno. Problemi nastaju kada film postaje (melo)dramatičan. Trenuci u kojima je previše minuta i premalo zanimljivosti.

 

Glumačka ekipa filma je vrlo korektno odradila posao, te je dojam da su glumci uživali radeći na filmu. Kevin Costner se odlično snašao u ulozi vremešnog agenta, mlađahna Hailee Steinfeld je standardno dobra a Amber Heard izgleda sjajno. Treba spomenuti i vrlo dobar soundtrack filma.  “3 dana za ubojstvo” je film koji ne donosi ništa novo i originalno, ali je vrijedan gledanja. Malo humora, puno više akcije i eksplozija su njegovi glavni aduti.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)