Naslovnica Akcija JACK RYAN: POZIV IZ SJENE

JACK RYAN: POZIV IZ SJENE

352
0

REDATELJ: Kenneth Branagh
GLAVNE ULOGE: Chris Pine, Keira Knightley, Kenneth Branagh, Kevin Costner
TRAJANJE: 105 minuta

“Oni nisu država, oni su korporacija”

Nakon što je teško nastradao u Afganistanu američki marinac Jack Ryan (Chris Pine) prolazi tešku i mukotrpnu rehabilitaciju. Za vrijeme boravka u bolnici Jack upoznaje Cathy (Keira Knightley). Između Cathy i Jacka se ubrzo događa ljubav. Cathy nije jedina koja se zainteresirala za Jacka tijekom njegovog oporavka; agent CIA-e Thomas Harper (Kevin Costner) prati njegov oporavak. Ubrzo je Jack regrutiran i počinje raditi za CIA-u sa zadatkom prikupljanja obavještajnih informacija. Jack otkriva zavjeru epskih razmjera; ruski oligarh Viktor Čerevin (Kenneth Branagh) planira uništiti SAD. Jack odlazi u Moskvu kako bi pronašao dokaze i spriječio zavjeru…

 

Ohrabreni uspjehom i pomlađivanjem “Zvjezdanih staza”, čelnici “Paramounta” odlučili su oživjeti serijal filmova o Jacku Ryanu. Posljednji film u kojem ja Jack glavni junak “The Sum of All Fears” snimljen je 2002 godine. Iako je film solidno prošao na kino blagajnama fanovi nisu bili oduševljeni Benom Affleckom u ulozi CIA-inog analitičara pa je novi projekt čekao bolje dane. Ponovo snimanje filma sa Ryanom kao glavnim junakom ima smisla; špijunski trileri su rado gledano filmsko “štivo” i kronično ih nedostaje u ponudi. Posljednjih godina čast žanra brane “Nemoguće misije” i filmovi o Jasonu Bourneu koji su postali serijali i zabilježili su vrlo dobre rezultate na svjetskim kino blagajnama. Nakon Aleca Baldwina, Harrisona Forda i spomenutog Bena Afflecka u ulogu Jacka Ryana je uskočio Chris Pine. Čelnici “Paramounta” su odlučili angažirati kapetana Kirka nove generacije u nadi da će ponoviti uspjeh “Zvjezdanih staza”. No, plan nije uspio; “Jack Ryan: Poziv iz sjene” je najlošiji film o liku i djelu CIA-inog operativca.

 

Nepravedno bi bilo tvrditi da je Pine jedini krivac za podbačaj filma. On je korektno odradio svoj posao, ali je definitivno loš izbor za glavnog junaka. Problem Pinea je neuvjerljivost i nedostatak i karizme,  toliko važne za čovjeka koji je špijun, spasitelj Amerike. Keira Knightley je odglumila Cathy sa puno čudnih izraza lica. Glavni negativac govori engleski sa karakterističnim ruskim naglaskom. Detalj koji je već toliko puta korišten da je postao “majka svih stereotipa”. Zar stvarno nema niti jednog Rusa (pa bio on i “bad guy”) koji ne zna bolje govoriti engleski? Kenneth Branagh je izgubljen u ulozi zločestog ruskog oligarha. No, to je najmanje njegova zasluga. Lik kojega tumači je scenaristički loše obrađen i prepun stereotipa. Dugo vremena nije viđena ovakva “crno-bijela” podjela likova. “Naši” (čitaj: Amerikanci) su dobri, dragi i pravedni, a “njihovi” (čitaj: Rusi) su zločesti, divlji i neuračunljivi. Nije problem u tome što su Rusi negativci. Problem filma je da je motivacija negativaca potpuno nejasna (oni nisu samo nekakvi ostaci bivših službi nego osobe u kontaktu sa Kremljom), te su prikazani na razini loših propagandnih filmova.

 

Jack Ryan se ne bori sa teroristima koji su slični napadačima na Svjetski trgovački centar. Čerevin i njegovi pomagači nastoje izazvati ekonomsku propast “najveće svjetske demokracije”. Obzirom da velika ekonomska kriza i dalje traje učinkovit način da se još malo “podgrije” paranoja stanovnika SAD-a. Iako je film financijski solidno prošao teško je očekivati da će ova ekipa ponovo dobiti priliku snimiti film o Jacku Ryanu. Poneka akcijska scena i siguran, rutinski nastup Kevina Costnera je jedino vrijedno u filmu. Sve ostalo je za brzi zaborav.

OCJENA: 5

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime