REDATELJ: David Gordon Green
GLAVNE ULOGE: Nicholas Cage, Tye Sheridan,
TRAJANJE: 118 minuta

“Radim ono što mi kažu” – Joe

 

Joe (Nicholas Cage) je bivši zatvorenik. Odslužio je kaznu i sada na slobodi nastoji normalno živjeti. Posao kojim se Joe bavi je vrlo neobičan. Šef  je grupe ljudi kojoj je zadatak trovanje drveća. Zemlju na kojem je bolesno drveće ubrzo (naravno po jeftinijoj cijeni) otkupljuju predstavnici drvne industrije. Posao je dobro plaćen; Joe i njegovi radnici nemaju vremena niti previše motiva razgovarati o ekologiji. Treba preživjeti. Jednog dana Joe zapošljava mlađahnog Garya (Tye Sheridan). Gary se već prvog dana posla pokaže kao vrijedan i predan radnik, te ga Joe odluči zadržati. Ubrzo se otkriva dječakova tajna. Garyev otac je alkoholičar i nasilnik koji zlostavlja obitelj…

 

Nicolas Cage se vratio. Glumac koji je posljednjih godina prihvatio svaku ulogu koja mu je ponuđena (ponajviše zbog financijskih problema) nastupom u filmu “Joe” ostvario je najbolju ulogu još od “Adaptacije” i “Šibicara”. Siguran i uvjerljiv nastup, podsjetio je i na Cageova sretnija glumačko-financijska vremena (“Napuštajući Las Vegas”, “Red Rock West”….). Glumac je nakon skupih produkcija prihvatio ulogu u filmu kojem je budžet tek šest milijuna dolara. Prihvatio i podsjetio na najbolje dane.
“Joe” je temeljen na knjizi američkog pisca Larrya Browna. Brown, koji nije doživio ekranizaciju knjige (preminuo 2004 godine), je u knjizi ispričao nekoliko autobiografskih detalja (pisac je u mladosti bio žrtva obiteljskog nasilja). Za redatelja filma je izabran David Gordon Green, ljubiteljima filma najpoznatiji po zabavnom “Pineaple expressu” iz 2008 godine. Green se izvrsno snašao u interpretaciji zanimljive, mračne priče koja govori o razorenoj obitelji, prijateljstvu i čovjeku koji je pronašao svoje iskupljenje.

 

Radnja filma je smještena u Texas. Mjestom radnje, ugođajem ponekad i likovima “Joe” podsjeća na nekoliko još uvijek recentnih filmova. Prvi je svakako “Mud” (ne samo zbog mladog Tyea Sheridana koji je i “Joe-u” pokazao svoj veliki talenat i potencijal), zatim “Zimska kost” sa Jennifer Lawrence, te “Nebraska”. Fizičkim izgledom Garyev otac podsjeća na Woodya odnosno Brucea Derna. Svim filmovima je zajedničko da prikazuju ruralnu Ameriku koja je nastanjena likovima kakve nemamo prilike vidjeti u visokobudžetnim hollywoodskim projektima. Amerika u kojoj se upoznaju Joe i Gary je mjesto na kojem nije ugodno stanovati. Prljavi djelić zemaljske kugle prepun nasilja, težak za živjeti i preživjeti. Kroz takvu Ameriku redatelj nas vodi kroz likove Garya i Joea. Gary je marljivi tinejdžer za kojeg, unatoč teškim uvjetima u kojima živi, još uvijek ima nade. Joe je to prepoznao prvoga dana kada je zaposlio Garya. Između njih se stvara povezanost. Gary pronalazi osobu za koju bi želio da mu je otac dok Joe nalazi dječaka, sina kojega nikada nije imao. A možda je Joe prepoznao samog sebe u godinama kada mu nitko nije pružio priliku…

 

Redatelj vrlo sigurno drži konce priče cijelim trajanjem filma. Posebno je zanimljiv ekološki motiv u radnji kojim se naglašava da čovjek nije destruktivan samo prema svojoj vrsti. On ruši i uništava sve oko sebe. Sumornu i tmurnu stvarnost Green niti jednog trenutka ne pokušava uljepšati. Tek samim završetkom filma šalje poruku o nadi. Nadi koju stariji moraju pružiti novim generacijama. Crno-bijela karakterizacija likova je izbjegnuta; Joe kao glavni (anti)junak nije nikakvo oličenje dobrote i pravednosti. On je bivši zatvorenik, obilježen i trudi se kontrolirati svoju agresivnost. Susreće Garya u kojem prepoznaje sebe i(li) traži priliku za iskupljenjem i nalaženjem smisla života….
“Joe” je film koji bolno realan u stvarima koje prikazuje. Realnost i sjajne glumačke izvedbe su glavni razlozi za gledanje filma.

OCJENA: 8