REDATELJ: Spike Jonze
GLAVNE ULOGE: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson
TRAJANJE: 122 minute
NAZIV ORIGINALA: Her

 

“Ona” je novi redateljsko-scenaristički projekt Spikea Jonzea. Jonzei (rođen kao Adam Spiegel) je uistinu posebna filmska duša. Njegov filmski opus je raznolik, ali uvijek osebujan i originalan. Spike voli glumiti (sporedne uloge u filmovima “Vuk s Wall Streeta”, “Igra”, “Tri kralja”..”), producirati (“Sinegdoha, New York”…), pisati scenarije (tv serija i filmovi “Jackass”). Njegovi najbolji i najotkačeniji projekti su filmovi koje je režirao. U filmu “Biti John Malkovich” Craig Schwartz (John Cusack) na neobičan način ulazi u glavu Johna Malkovicha. Film je nominiran za “Oscara” u tri kategorije. Nekoliko godina kasnije Jonzei režira filmofilsku zafrkanciju “Adaptacija”. Film je nominiran u četiri kategorije ( nominaciju je potvrdio Chris Cooper dobitnik kipića za najbolju sporednu ulogu). Treba spomenuti da je za uspjeh oba filma zaslužan i scenarist Charlie Kaufman. Nakon “Adaptacije” Jonzei je snimio nekoliko dokumentarnih filmova, te solidni igrani uradak “U kraljevstvu divljih stvorenja”. Krajem prošle godine premijerno je prikazan novi Jonziev film “Ona”. Film je zaradio hvalospjeve kritike, te je nominiran u pet kategorija za nagradu “Oscar”. Potpuno zasluženo; Jonzie je ponovo snimio originalan, emotivan i slojevit film….

Los Angeles. Theodore (Joaquin Phoenix) ima neobičan posao. Svakodnevno piše emotivna pisma koje su namijenjena osobama koje Theodore ne poznaje. Radi u agenciji koja zarađuje na pisanju pisama i poruka za ljude koji nemaju vremena za takve stvari. Theodore je u svom poslu odličan, ali privatno stvari nisu tako blistave. Njegov brak je pred raspadom (ostalo je tek da se odrade formalnosti, potpišu “papiri”). Theodor je emocionalno potresen i ne uspijeva pronaći novu ljubav. Stvari se počinju mijenjati kada počinje koristiti novi operativni sustav koji bi mu trebao pomoći u organiziranju poslova i obaveza. Ubrzo Samantha (ime koje nosi glas operativnog sustava) počinje dobivati sve više i više vremena u Theodoreovom životu…..

Redatelj se fokusira na dvije teme; otuđenost modernog ćovjeka koja se dogadila zbog tehnološkog napretka, te prikaz odnosno propitkivanje odnosa muškarca i žene u novim okolnostima. Jonze je ostao originalan i izbjegava stereotipe; Theodore nije čovjek koji zbog svojeg posla i(li) načina života ne može upoznati ženu pa utjehu traži u virtualnom svijetu. On je emocionalno povrijeđen. Supruga Catherine (Rooney Mara) ga je napustila i Theodeore pokušava krenuti dalje. Njegov “blind date” je prelijepa Olivia Wilde ( “13” iz tv serije “House”), ali stvar ne uspijeva. Jedina sa kojom je Theodor opušten i zadovoljan je njegova virtualna Samantha. Koliko god njihova romansa bila neobična, ponekad i bizarna gledatelj se vrlo brzo povezuje sa neobičnim ljubavnicima. Kroz njihovu vezu obrađuju se teme i problemi koje možemo naći u svakodnevnim vezama. Posebno su zanimljive minute filma u kojima se redatelj pozabavio pitanjem seksualnosti. Između Theodora i Samanthe postoji ljubav koju ljubavnici ne mogu fizički konzumirati. Koliko dugo je u današnje vrijeme moguće imati pravi, iskreni ljubavni odnos bez sexa ? Pita nas Jonzie….

Redatelj ne osuđuje i ne kritizira glavnog (anti)junaka. Theodeore je čovjek koji živi i radi u vremenu kada su virtualne veze (ljubavne, poslovne, prijateljske…) normalna pojava. Problemi (usamljenost naprimjer) i njegova romansa su posljedica ljudske evolucije. Tehnološkog napretka koji uz puno dobrih stvari ima i svoje negativne pojave. Kraj filma nam donosi poruku. Jednostavnu i istinitu. Sva tehnološka čudesa ne mogu zamijeniti toplinu i utjehu zagraljaja drage osobe.

“Ona” je film koji je i vizualno zanimljiv. Posebno scene kada je Theodeore sretan; u njima je puno svijetla i sunca. Theodorova sjećanja na suprugu su prikazana kao da listamo njihov obiteljski album. Glumci u filmu su izvrsni. Joaquin Phoenix je odlično interpretirao Theodeora i sve njegova emotivna stanja. Rooney Mara je standardno dobra dok Amy Adams imamo prilike vidjeti u potpuno drugačijem izdanju od uloge u recentnim “Američkim varalicama”. Amy iz uloge u ulogu potvrđuje svoju vrijednost. Odličan posao je napravila Scarlett Johansson….Točnije njen glas. Glas koji slušamo kada Samantha govori.
Film je nominiran za “Oscara” u pet kategorija. Velika je vjerojatnost da film neće potvrditi svoje nominacije, ali to i nije važno. “Ona” je film koji osvaja svojom originalnošću i temama koje obrađuje. Tako nešto u današnje vrijeme nije česta filmska pojava….

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)