Naslovnica Akcija R.I.P.D. AGENTI ZA POČIVALE U MIRU

R.I.P.D. AGENTI ZA POČIVALE U MIRU

1041

REDATELJ:Robert Scwentke
GLAVNE ULOGE:Jeff Bridges,Ryan Reynolds,Kevin Bacon,Stephanie Szostak
TRAJANJE:90 minuta

Ljeto 2013 polako ali sigurno odlazi u povijest.U proteklih nekoliko mjeseci filmske kompanije su uložile stotine milijuna dolara u svoje “teškaše”,visokobudžetne filmove koji su koji su bili programirani da donesu zaradu.O dobitinicima nekom drugom prilikom;ovoga puta nekoliko rečenica o komercijalnim gubitnicima ljeta 2013.Najviše razloga za nezadovoljstvo imaju u “Sonyu”(“Columbia”). Kompanija je ovoga ljeta imala dva izrazita podbačaja. To su SF M.Nighta Shymalana “Zemlja:početak” sa obitelji Smith u glavnim ulogama te “Misija:Bijela kuća” akcijski triler sa Channingom Tatum i Jamiejem Foxxom u glavnim ulogama.U dva projekta “Sony” je uložio nešto manje od 300 milijuna dolara a kombinirana zarada ovih fimova u američkim kinima je prešla tek nešto više od 130 milijuna.”Disney” odnosno Buena Vista je podbacila sa “Usamljenim osvetnikom”.Film koji je koštao oko 250 milijuna dolara nije prešao zaradu od 100 milijuna na američkim kino blagajnama.Dugo vremena je i “Bitka za Pacifik” bila tretirana kao veliki promašaj.Zarada u Americi je bila prilično razočaravajuća ali nakon velikog uspjeha u svjetskoj distribuciji(ponajviše u Aziji) film je “Warneru” donio zaradu te se ozbiljno razmišlja i o nastavku.I na kraju nam je ostao “R.I.P.D.” film iza kojeg stoji “Universal”.Film je do sada zaradio nešto preko 30 milijuna dolara što je vrlo slab rezultat obzirom na budžet filma od preko 130 milijuna.I ne samo to;”R.I.P.D.” je uz  “Zemlja:početak” po mojem mišljenju najlošiji film koji je ovoga ljeta prikazan u kinima….

 

Nick Walters (Ryan Reynolds) je bostonski policajac. U jednoj akciji Nick je ustrijeljen…ali još nije vrijeme da počiva u miru.Mrtvi Nick je regrutiran u R.I.P.D (Rest in peace department) policijsku jedinicu sastavljenu od mrtvih policajaca kojima je zadatak privođenje mrtvih duša koji se skrivaju na Zemlji.Nick dobija i partnera veterana Rorya Pulsipehera (Jeff Bridges), te zajedno kreću u hvatanje mrtvih duša na Zemlju.Među žive….i da ne zaboravim…na Zemlji Nick i Rory imaju svoje “avatare”; Nick izgleda kao ostarjeli Azijat dok je Roryev alter ego zgodna plavuša ???!!!

Nevjerojatno koliko je detalja redatelj Scwentke “posudio” iz drugih filmova. U “R.I.P.D.-u” se može prepoznati dijelovi iz “Duha”, komedije “Shallow Hal” braće Farelly iz 2006 godine, “Osvetnika” te ponajviše iz trilogije “Ljudi u crnom”. Međutim, filmu ništa ne pomaže; ovo je većim dijelom potpuno promašen projekt.Glumački tandem koji bi trebao nostiti film je potpuno nezanimljiv i neduhovit. Bridgesov lik je preglumljen i iritantan dok Ryan Reynolds ostavlja dojam nezainteresiranosti za film. Ili je to njegov način interpretacije lika. Zaplet i radnja filma je besmislena, lišena bilo kakve zanimljivosti. na rubu bizarnosti. Mrtvaci i ostali “neljudski” likovi su obzirom na sredstva uložena u film, u većini slučajeva, prilično “plastično” napravljena. Da ne duljim više; neka ovaj tekst i sve napisano u njemu posluži kao savjet svima da zaobiđu film i ne troše uzalud 90 minuta svojeg vremena. U ovom filmu je uistinu teško naći nešto dobro….

OCJENA:3