REDATELJ:Giuseppe Tornatore
GLAVNE ULOGE:Geoffrey Rush,Sylvia Hoeks,Donald Sutherland,Jim Sturgess
TRAJANJE:122 minute
NAZIV ORIGINALA: La Migliore Offerta

 

Virgil Oldman (Geoffrey Rush) voditelj je aukcija na kojima se prodaju vrijedne umjetnine. Iako uspješan, priznat i poznat u svome poslu, Virgil nije previše društven. Jednoga dana Virgil primi poziv od Claire Ibetson (Sylvia Hoeks). Sylvia je u nasljedstvo dobila veliku obiteljsku vilu te želi da Virgil procijeni vrijednost namještaja. Virgil isprva odbija, ali na nagovor uporne Sylvie odluči prihvatiti posao. Donosi odluku koja će mu zauvijek promijeniti život…..

“Najbolja ponuda” novi je film talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea. Tornatore je 1988 godine snimio “Nuovo Cinema Paradiso,” sjajnu posvetu filmu, odnosno ljubavi prema sedmoj umjetnosti nagrađenu Oscarom za najbolji strani film. Nakon tog uspjeha Tornatore je snimio dva vrlo zanimljiva filma. Prvi je “Legenda o pijanistu” s odličnim Tim Rothom u glavnoj ulozi, te “Malenu” s Monicom Bellucci u glavnoj ulozi. Sva tri navedena filma su postala nezaobilazno,vrijedno “štivo” za ljubitelje filma.Takav slučaj je i sa “Najboljom ponudom”….

Photo: Warner Bros

Tornatore u ovom filmu vrlo vješto, sa stilom isprepliće dva žanra; triler i dramu. Tijekom gledanja filma postoje trenuci u kojim se čini da će redatelj skrenuti radnju na neke mistične, čak i nadnaravne puteve (posebice se to odnosi na prve Virgilove susrete sa Sylvijom). Tornatore je ipak ostao u realnosti. Film je snimljen na lokacijama u Italiji, Austriji i Češkoj. S obzirom na to da se radnja filma vrti oko umjetnina iz prošlosti  izbor je logičan; “Stari kontinent” je pridonio uvjerljivosti radnje.
Najvažniji lik u filmu je Virgil. Dugo vremena na filmu nisam vidio zanimljivijeg lika. Tornatore svojeg (anti)junaka secira do najsitnijih detalja. Virgil je vremešni mizantrop, ekscentrik koji ima sve, a zapravo kada se makne njegovo materijalno bogatstvo….Nema ništa. Njegova kuća je luksuzna, prelijepo uređena, ali toliko sterilna i bez duše da više sliči muzeju ili ljekarni nego domu. On je usamljen, (posebno je to naglašeno u maestralnoj sceni “proslave” rođendana u restoranu) prijatelja zapravo i nema. Postoje ljudi koji Virgilu služe kao sredstvo da bi se domogao cilja. Jedan od njih je i Billy Whistler (Donald Sutherland) koji je Virgilov partner u prevarama. Da, unatoč bogatstvu Virgil je i pohlepan….

 

Photo: Warner Bros

Gledatelj u prvoj trećini filma nije siguran želi li se Virgil promijeniti ili mu zapravo ovakav život odgovara. Odgovor slijedi nakon nekoliko susreta s Claire….
Da bi se zanimljiv glavni lik vjerodostojno prenio na filmsko platno potreban je uz redateljevu sposobnost i dobar glumac. Geoffrey Rush u ovoj ulozi nije dobar, nego senzacionalan. Njegova interpretacija Virgila je sjajna, Rush je na početku filma obukao Virgilovo odijelo i ne skida ga do posljednje sekunde filma. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i ostatak glumačke ekipe; Sturgess i Sutherland su vrlo dobri, posebno je oduševila Sylvia Hoeks koja je dostojna partnerica iskusnijem i poznatijem Rushu.
“Najbolja ponuda” je intrigantna, zanimljiva priča o čovjeku koji je veći dio života “cijepljen” od ljubavi i osjećaja da bi ga na kraju priče osjećaji skupo koštali. Priča o čovjeku koji je prevarant da bi na kraju priče bio prevaren. Tornatore je napravio slojevit i vrlo zanimljiv film sa sjajnim ugođajem i likovima. “Najbolja ponuda” jedan je od najboljih filmova koje 2013 godina može ponuditi….

OCJENA:8