POZIV

REDATELJ: Brad Anderson
GLAVNE ULOGE: Halle Berry, Morris Chestnut, Abigail Breslin
TRAJANJE:90 minuta

 

Redatelji filmova (ponajprije trilera) su često upotrebljavali telefon (u novije vrijeme i mobitele) kao važan elemenat kojim se postiže i(li) naglašava napetost. Još je davne 1954. godine “Master of suspense” veliki Hitchcock u jednom od svojih bisera “Nazovi “M” radi umorstva” sjajno uklopio telefoniranje da bi stvorio dodatnu napetost i tenziju u filmu. Od novijih “telefonskih” filmova treba izdvojiti “Cellular” iz 2004. godine s Kim Basinger u glavnoj ulozi, zatim sjajnu “Telefonsku govornicu za Collinom Farrelom u glavnoj ulozi (na scenariju za oba filma radio je Larry Cohen), te ekstremno klaustofobičan “Buried” sa Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi iz 2010 godine. Ovogodišnji “telefonski” film je “Poziv” sa Halle Berry u glavnoj ulozi….

Jordan Turner (Halle Berry) je operaterka na pozivima hitne službe (911).Tijekom obuke za nove djelatnike Jordan prima poziv od Casey Walson (Abigail Breslin) koja je oteta ali uspijeva stupiti u kontakt s hitnom službom. Jordan nastoji pokušati pomoći djevojci da pobjegne od otmičara, ali biti će prisiljena suočiti se s “duhovima iz prošlosti”…..

“Poziv” je novi film redatelja Brada Andersona koji je pokazao da zna i može (“The Machinist”,”Transsiberian”). Film je prošao vrlo dobro u američkim kinima (na uloženih 13 milijuna zarada je prošla 50), a vrlo solidne rezultate postiže i u svjetskoj distribuciji.

Film, posebice u prvom dijelu trajanja, funkcionira na dvije razine. Prva je vrlo zanimljiva i šteta što se gubi daljnjim trajanjem filma. U njoj film govori o funkcioniranju hitnih službi te kompleksnosti i zahtjevnosti tog posla. Iako pravila službe nalažu djelatnicima da “ne obećavaju ništa” te da se emocionalno ne vežu za pojedine slučajeve situacije u kojima se operateri ponekad nalaze su takve da je nemoguće izbjeći empatiju prema ljudima koji trebaju pomoć.

No, “Poziv” nije drama nego triler pa ova tema polako nestaje i kako se film bliži kraju prevladavaju trilerski elementi. Anderson solidno gradi napetost, ali nemoguće je ne primijetiti rupe i nelogičnosti u scenariju, posebice vezano za policijsku potjeru. Zbog tih nedostataka radnja je prilično neujednačena što za film nikako nije dobro jer se “razvodnjava” napetost. Nemoguće je ne primijetiti detalje koje podsjećaju na jedan od klasika žanra “Kad jaganjci utihnu” (posebice u samom finalu filma).”Poziv” ima i dobre strane; Halle Berry je korektno odradila svoju ulogu, te sam kraj koji odudara od uobičajenih svršetaka filmova ovakvog tipa posljednjih godina koji nam dolaze iz Hollywooda. Zapravo kada se zbroje minusi i plusevi pogledajte “Poziv”. Radi se o  gledljivih devedesetak minuta filmske zabave….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)