Naslovnica Akcija PARKER

PARKER

323
0
Photo: Jack English/FilmDistrict

REDATELJ:Taylor Hackford

GLAVNE ULOGE:Jason Statham,Jennifer Lopez,Nick Nolte

TRAJANJE:115 minuta

Početak uspjeha Jasona Stathama počinje 1998. godine nastupom u filmu “Lopovi,ubojice i dvije nabijene puške” Guyja Ritchieja. Nakon toga slijedi vrlo dobar “Snatch” i Stathamu su vrata Hollywooda širom otvorena. Glumac iz godine u godinu snima sve više filmova (dojam je da posebno u posljednje dvije-tri godine Statham prihvaća svaku ulogu koja mu se ponudi) te je postao jedna od najvažnijih akcijskih “figura”.Takvo stanje stvari na neki način priznao je i Sylvester Stallone kada ga je “postavio” za svojeg prvog pomoćnika u smotri akcijskih junaka zvanoj “Plaćenici”.Nažalost i u Stathamovom slučaju kvantiteta ne znači kvalitetu pa filmovi u kojima on glumi kvalitetom osciliraju….

Parker (Jason Statham) je profesionalni pljačkaš. Vrhunski profesionalac. Nakon posljednjeg obavljenog posla partneri ga opljačkaju, upucaju i ostave misleći da je mrtav. No žilavi Parker preživi i uz pomoć Leslie (Jennifer Lopez) kreće po osvetu…

S obzirom na Stathamovu sklonost akcijskom žanru pomalo iznenađuje odabir Taylora Hackforda za redatelja filma. Hackford jest provjeren filmaš (“Đavolji odvjetnik”,”Ray”,”Oficir i gentleman”…) no njegovi radovi nikada nisu bili akcijski “obojeni”. Ironično, ali nakon gledanje “Parkera” jedino vrijedno spomena (uz poneki duhovitu rečenicu u dijalozima) jest nekoliko akcijskih scena.

Radnjom odnosno njenim zapletom “Parker” je kopija kopije. Godine 1967 snimljen je odličan “Point Blank” akcioni triler u kojem je Lee Marvin sjajno odglumio Walkera koji je prevaren od strane svojih prijatelja i ostavljen da umre.No, Walker se vratio…po osvetu.Film je režirao John Boorman a u filmu je glumila i Angie Dickinson. Cijelu priču ponavlja Mel Gibsonom u ulozi Portera u vrlo pristojnom filmu “Payback” iz 1999 godine. “Parker” se također poslužio idejom iz “Point Blanka” ali je realizacija ideje daleko od kvalitete navedenih filmova…

Problem “Parkera” nije u činjenici da je kopija.Njegov problem je da je loša kopija koja ne nudi previše filmskog uzbuđenja. Statham je glavnog junaka odglumio onako kako smo ga navikli gledati u gotovo svakom filmu u kojem nastupa. Niti je bolji niti lošiji. Parkerovi protivnici i suparnici u filmu su katastrofalni.Nezanimljivi,loše odglumljeni ostavljaju gledatelju pitanje kako je moguće da se takva ekipa uopće bavi nečim za što je potrebna organizacija i planiranje.Odnos Parkera i Leslie odnosno Stathama i J.Lopez je nedefiniran i lišen bilo kakve kemije.U redu, možemo se složiti da J. Lopez nije (pre)veliki glumački potencijal ali prisjetimo se njenog sjajnog nastupa i “kemije” koja je isijavala u odnosu s Georgeom Clooneyem u sjajnom Soderberghovom filmu “Out of Sight”.U ovom filmu tako nešto ne postoji. Scenarij ima ponešto nelogičnosti no to se u ovakvim filmovima prikriva sa viškom adrenalina odnosno akcijskih scena.Međutim film za Stathamove standarde i nije previše “nabrijan” akcijom.
Ovaj će film obožavatelji Jasona Stathama voljeti više nego što stvarno vrijedi no za ostale ljubitelje filma, ponajprije akcije bit će to prilično razočaranje….

OCJENA:5

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime