FULL METAL JACKET

REDATELJ: Stanley Kubrick
GLAVNE ULOGE:Matthew Modine, Adam Baldwin, Lee Ermey,Vincent D’Onofrio,Ed O’Ross
TRAJANJE:116 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1987

 

Mnogi poznati redatelji prikazali su tragediju Vijetnamskog rata u  filmovima. Brutalnost sukoba (tijekom rata poginulo je preko pola milijuna Vijetnamaca te više od pedeset tisuća američkih vojnika) prikazana je u desecima filmova. Naslovi kao što su “Lovac na jelene”, “Apokalipsa danas”, “Vod” ili “Žrtve rata” su ponajbolji filmovi koji se bave tematikom sukoba u Vijetnamu, te su postali omiljeno “štivo” ljubitelja filma. Prvi među jednakima, film koji je u rangu navedenih, a koji je donio nove elemente u prikazu rata u Vijetnamu je “Full Metal Jacket” Stanleya Kubricka.

“Full Metal Jacket” nije najbolji Kubrickov film, ali je jedan od najboljih filmova o ratu u Vijetnamu. Sastoji se od dvije zasebne cjeline. Prvi dio se događa na obuci za marince u Južnoj Karolini (lokacije na kojima je sniman ovaj dio filma nalazi se u Engleskoj). Radnja drugoga dijela se odvija na terenu u srcu tame, mjestu sukoba vojske SAD-a i Vijetnamskih snaga. Poveznica između ove dvije cjeline je J.T.Davis (Matthew Modine) poznat i pod nadimkom Joker.

Kubrick je obuku prikazao kao čistilište pred odlazak u pakao. Čistilište odnosno obuka prikazana je kao psihofizička tortura novaka koja traje 24 sata na dan. Tortura je priprema za pakao koji ih čeka u Vijetnamu. Obuku vodi indoktrinirani, sadistički nastrojeni narednik Hartmann (fenomenalni R.Lee Ermey koji je bio vojni instruktor, pojavio se na snimanju kao savjetnik, ali je Kubrick prepoznao njegov glumački potencijal). Obuka je intenzivna i vrlo zahtjevna. Najteže je podnosi fizički inferiorni Leonard Lawrence (Vincent D’Onofrio) koji dobiva nadimak Pyle. Kubrick je na uvjerljiv, dokumentaristički način, bez previše filozofiranja prikazao obuku, te pucanje najslabije karike u postrojbi. Vojnik Pyle. ponajprije zbog viška kilograma, ne može ispuniti sve zadatke koje pred njega postavlja Hartmann. Psiha mu je “načeta” od prvog dana te ga prvo zapovjednik, zatim i kolege maltretiraju. Svatko tko je služio vojni rok upoznao je na vlastitom ili na primjeru kolege vojnika što znači kada netko na obuci postane predmet sprdnje i maltretiranja. Redatelj vrlo detaljno i filigranski precizno prikazuje Pyleovo psihičko pucanje koje dovodi do krvavog epiloga prvog dijela filma. No, to je samo uvod u ono što čeka Jokera …..

Joker je poslan na teren. U Vijetnam. Njegova sreća u nesreći je da je postao niži časnik. Novinar. Upoznajemo “ugođaj” u dijelovima Vijetnama u kojima se ne vode borbe (“me so horny,me love you long time”). Nakon “birokratskog”uvoda Joker je raspoređen kao pratitelj postrojbe i uskoro preživljava vatreno krštenje. Postrojba u kojoj je Joker nailazi na snajperistu koji ranjava dvojicu i ubija jednog marinca. Nakon duže borbe marinci uspijevaju opkoliti snajperistu te otkrivaju da je on zapravo…Ona. Mlada djevojka. Joker ubija djevojku i postrojba odlazi.

Dvije su stvari koje je Kubrick prikazao u “Full Metal Jacketu” s kojima se većina filmova s tematikom rata u Vijetnamu nije bavila. Prva je već spomenuta obuka, a druga su ulične borbe. Većina ratnih operacija u filmovima o Vijetnamu odvijala se u džunglama, poljima riže i sličnim lokacijama. Kubrick je na vrlo vjeran i upečatljiv način pokazao da se Vijetnamski rat vodio i u naseljenim mjestima.

Finale filma je briljantno; redatelj je direktno u lice Americi objasnio zašto je izgubila rat u Vijetnamu. Mlada, krhka, ali odlučna i vojnički vrlo efikasna djevojka drži u šaci postrojbu marinaca i spremna je učiniti sve da ih zaustavi i eliminira. Moral jedne djevojke se uspijeva suprotstaviti postrojbi marinaca. Ona daje život za svoj cilj a marinci odlaze u dugu mračnu noć. Mračnu kao što je i njihova sudbina u Vijetnamu….

“Full Metal Jacket” je snažan i uvjerljiv film s odličnim glumačkim izvedbama. Film koji će zauvijek ostati podsjetnik na rat u Vijetnamu, ali i na velikog redatelja. Stanleya Kubricka….