Naslovnica Filmovi ZLA SMRT

ZLA SMRT

REDATELJ:Fede Alvarez
GLAVNE ULOGE:Jane Levy,Shiloh Fernandez,Jessica Lucas,Lou Taylor Pucci,Elizabeth Blackmore
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Evil Dead

Godine 1981 tada nepoznati Sam Raimi je po vlastitom scenariju režirao danas kultni,jedan od najpoznatijih filmova horror žanra “Evil dead”, ili kako je film preveden na ovim prostorima “Zla smrt”. Film je snimljen za nešto više od 300 000 dolara (“Carstvo Velikog Oza” posljednji film kojeg je Raimi režirao imao je budžet od oko 215, ali ne tisuća već milijuna dolara) te je vrlo brzo privukao pažnju publike, ali i raznih komisija koje se bave cenzurom. Zbog vrlo eksplicitnih,krvavih scena nasilja film je bio zabranjen u nekoliko zemalja. Necenzurirano izdanje filma sa svim scenama se u Velikoj Britaniji i Njemačkoj moglo nabaviti (legalno u trgovinama) tek 2001 godine, dvadeset godina nakon premijere filma. Zabranama se kao i uvijek išlo na ruku samom filmu koji je i na taj način dobio besplatnu reklamu.
Posljednjih je godina Hollywood kroz razne “remakeove” ili “rebootove” uzalud “potrošio” čitav niz kultnih horror ikona iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća(Jason,Freddy,Michael Myers,Leatherface….). Bilo je pitanje vremena kada će na red doći i “Zla smrt”.I kucnuo je čas…anno Domini 2013 “Knjiga mrtvih” je ponovno pronađena….

Zaplet nove “Zle smrti” ide otprilike ovak; petero prijatelja iznajmljuju kolibu u šumi,na osami. Cilj njihova dolaska je pomoć Miji (Jane Levy) da se riješi droge odnosno, da što lakše prebrodi apstinencijsku krizu. Među petorkom se nalazi i Mijin brat David (Shiloh Fernandez). Uskoro jedan od petorke pronalazi “Knjigu prokletih” te čitajući je budi iskonsko Zlo…..
U jednom od intervjua koji je redatelj Alvarez dao u vezi “najstrašnijeg filma ikad snimljenog” (tako  otprilike glasi pretenciozna reklama za film) na postavljeno pitanje koliko ga opterećuju usporedbe njegovog filma sa originalom on je odgovorio da je gledajući “Muhu” Davida Cronenberga (koja je remake istoimenog filma Kurta Neumanna iz 1958 godine) bio oduševljen te da ga nije zanimalo niti je želio vidjeti original. U redu, Alvarez je vjerojatno želio reći da stvara nešto novo, no stavio je na sebe veliku hipoteku i očekivanja koja nije ispunio; usporedio se sa Cronenebergom koji je sa “Muhom” stvorio sjajan remake i koji je tada iza sebe imao snimljene naslove poput “Videodromea” i “Scannerse” (za razliku od Alvareza kojem je ovaj film dugometražni prvijenac) te je najavio da bi ovaj film trebao ponuditi nešto novo i jedinstveno što se priče o “Knjizi mrtvih” tiče.No, niti je Alvarez Cronenberg ili Raimi niti je ovaj film dostojan remake “Zle smrti”…..

“Zla smrt” redatelja Alvareza nema većinu onog što je krasilo original. Nema stila,nema vrhunsku režiju odnosno redatelja čija je inventivnost,originalnost te maestralni načini snimanja odnosno uporaba kamere izazivale strah i nelagodu kod gledanja filma. Likovi u filmu su prilično bezlični i nezanimljivi (za razliku od histeričnog i luđački zabavnog Brucea Campbella u ulozi Asha iz originalnog filma; inače i glumac te redatelj Raimi su potpisani kao producenti filma). te je redatelj pokušao “nadoknaditi” nedostatak stravičnog ugođaja sa hektolitrima krvi.Ali to nimalo nije popravilo dojam već je ovaj film uvrstilo među desetke sličnih,ne pretjerano zanimljivih horrora koje imamo prilike gledati posljednjih godina. Cijelim trajanjem filma nema previše šokantnih i stravičnih situacija odnosno film ne izaziva strah i jezu već odvratnost i gađenje. Sve do samog finala filma koje je jedino na razini originala. No, to je epizoda od nekoliko minuta i dolazi na samom kraju kada gledatelj jedva čeka da sve skupa završi. Ono što je obećavalo mali odmak od radnje originala te se moglo malo više iskoristiti u filmu (Mija vidi Zlo prije od ostalih no nitko joj ne vjeruje jer to pripisuju apstinencijskoj krizi) je vrlo brzo “ugašeno” te radnja kreće drugim, očekivanim i predvidljivim pravcem.
“Zla smrt”(2013) je jedan nepotreban remake. Ispunio je svrhu jedino što se tiče komercijalnog učinka te nas uskoro očekuju i nastavci. Kreativno on je tek slaba kopija sjajnog originala iz 1981 godine. Originala koji je i danas rado gledan i to ne samo među ljubiteljima žanra iako je od njegove premijere prošlo više od 30 godina. Alvarezov film će kod većine gledatelja pasti u zaborav već nakon nekoliko mjeseci….
OCJENA:5

 

Prethodni članakMETAK U GLAVU
Sljedeći članakLET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.