ZABRANJENA LJUBAV

REDATELJ: Juan Solanas
GLAVNE ULOGE: Kirsten Dunst,Jim Sturgess,
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: Upside Down

“Svemir. Tako pun čuda…tako mnogo zvijezda,toliko tajni…”

Razni su razlozi koje smo do sada gledali, a koji su sprečavali i otežavali zaljubljenima na filmu da budu zajedno. Suprotnost karaktera,udaljenost,protivljenje okoline (ponajprije roditelja) ili pak vjerska,rasna i politička različitost su neki od razloga koji su bili i ostali prepreka,često nepromostiva, za sretnu,vječnu filmsku ljubav. Ipak većina takvih filmskih priča završava sretno te potvrđuju izreku da “ljubav ne poznaje granice”. Granica koja dijeli zaljubljeni par u “Zabranjenoj ljubavi” od potpune ljubavne sreće jest nešto vrlo originalno i jedinstveno.

Adam (Jim Sturgess) živi na “donjem”,  Eden (Kirsten Dunst) na “gornjem” planetu. Oni žive na dva identična planeta koji se vrte oko jednog sunca, ali svaki od njih ima suprotnu gravitaciju. Adam je “dolje”, Eden “gore”. Spletom okolnosti Adam i Eva, pardon Eden se sretnu i kroz vrijeme koje provode zajedno se zaljube. No, suprotna gravitacija nije njihov jedini problem ; dva planeta su i dva različita svijeta. Adamov svijet je siromašan i mračan, ne pretjerano privlačan za življenje te je zapravo kolonija gornjeg svijeta na kojem živi Eden. Naime “gornji” planet jeftino crpi sirovine iz “donjeg” planeta te ih kasnije prerađene skupo prodaje. Zvuči poznato zar ne?

Argentinski redatelj Juan Solanas je do sada bio poznatiji po kratkom i dokumentarnom nego po igranom filmu. Njegov debitantski kratki film “L’homme sans tete” je bio zapažen i nagrađivan (dobitnik “Cezara”2004 godine). No, Solanas je ovim filmom pokazao da mu niti stvaranje zanimljivih dugometražnih filmova ne predstavlja problem. Svjetovi “gravitacijskih Romea i Julije” su vizualno prikazani fenomenalno. Jarke i upečatljive boje, predivni krajolici, ali sve napravljeno s mjerom i bez pretjerivanja. Specijalni efekti prijeko potrebni ovakvom filmu su iskorišteni vrlo racionalno ali učinkovito. Kirsten Dunst i Jim Sturgess su vrlo dobri,njihova “kemija” je uvjerljiva te njih dvoje “nose” film. Ljubavna priča jest glavna ali ne i jedina teme filma.Gornji i donji svijet su z metafora za današnja klasna raslojavanja unutar društva diljem Zemlje. Također, to je i metafora za bogatiji Sjever planete Zemlje koji većinu jeftine radne snage i prirodnih resursa crpi iz siromašnijeg Juga. Možda je autor mogao malo dublje “zagrebati” u taj dio priče, no pitanje je koliko bi onda ljubavni problemi Adama i Eden bili uvjerljivi.
“Zabranjena ljubav” je vizualno lijep, idejama originalan. romantičan SF film koji je pravo osvježenje u filmskoj 2013 godini.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)