SLOMLJENI GRAD

REDATELJ:Allen Hughes
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg,Russell Crowe,Catherine Zeta-Jones,Jefrrey Wright,Natalie Martinez
TRAJANJE:109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Broken City

 

Billy Taggart (Mark Wahlberg) je uhićen zbog ubojstva. Sud ga oslobađa, zaslugom gradonačelnika New Yorka Hosteltera (Russell Crowe). Sedam godina nakon oslobađajuće presude Billy je privatni detektiv. Posao baš i ne cvjeta, Billy je bez novaca. Privatno stvari, barem na prvi pogled, izgledaju puno bolje. Billy je u vezi sa prelijepom Natalie (Natalie Martinez). Jednog dana Billy dobiva poziv od gradonačelnika Hosteltera (da,još je uvijek na vlasti, ali u tijeku je predizborna kampanja u kojoj mu prijeti protukandidat imenom Jack Valliant) koji mu ponudi pedeset tisuća dolara u zamjenu za identitet navodnog ljubavnika gradonačelnikove prelijepe supruge Cathleen (Catherine Zeta-Jones)…

“Slomljeni grad” je film redatelja Allena Hughesa. Allen do sada u svojem redateljskoj biografiji (u tandemu sa bratom Albertom) ima vrlo zanimljive naslove. “Opasni po društvu”, “Mrtvi predsjednici”, “Iz pakla” te “Knjiga iskupljenja” sa Denzelom Washingtonom su filmovi kojima su braća Hughes pridobili povjerenje i pažnju publike. Obzirom da braća zajedno rade filmove od 12 godine (u redu riječ je o amaterskim pokušajima, ali i tada su već bili filmski nerazdvojni) bilo je prilično iznenađenje kada je Allen samostalno preuzeo ovaj projekt. Kako god bilo činjenica je da je “Slomljeni grad” uvjerljivo najlošiji film u čijem je stvaranju sudjelovao Allen Hughes.
Kada pogledamo glumačku ekipu, redatelja te solidan budžet film (55 milijuna dolara) očekivanja su da “Slomljeni grad” bude (barem) pristojan film. No, on to nije.Ponajviše zbog vrlo zbrkane priče odnosno scenarija. Čudna je odluka ljudi koji su uložili novac u ovaj film da za scenarista odaberu neiskusnog Briana Tuckera kojem je ovo prvi ozbiljniji scenaristički zadatak. Postoje scenaristi koji sa prvim scenarijem za film naprave dobar posao. Tucker definitivno nije taj….

Sam početak film i nije toliko loš; vrlo dobro napravljena scena ubojstva za koje je Billy optužen pa oslobođen (a da gledatelju nije prikazano jer kriv ili ne), gradonačelnik koje je blagonaklon prema Billyu…No, zanimljivost i suvislo pripovijedanje traje cca 20-25 minuta. Ostalo je za zaborav. Ono što većim dijelom “krasi” ovaj film jesu neuvjerljivost i predvidljivost. Kada gradonačelnik (jedna od najlošijih uloga Russella Crowea; uistinu mi nije jasno zbog čega je njegov lik morao imati tijekom cijelog filma onakvu iritantnu frizuru) unajmi Billya da pronađe navodnog ljubavnika njegove supruge, gledatelju je odmah jasno da stvari nisu onakve kakvim ih gradonačelnik predstavlja već da je on “bad guy” cijele priče. Bivši rap pjevač Mark Wahlberg izrastao je u solidnog glumca. No, njegova glumačka energija i vještina nije dovoljna da bi lik Billya “spasio” film. Redatelj uz glavni zaplet otvara nekoliko podzapleta o čijim raspletima ne saznajemo ništa. Billyeva djevojka prilično bitna za njegov lik i priču filma nakon raskida sa svojim voljenim nestaje iz filma. I više se ne pojavljuje, te gledatelj o njoj više ništa ne saznaje. Redatelj ili scenarist je vjerojatno mislio da će film privući pozornost i dobiti na provokativnosti zbog lika gradonačelnika koji je korumpirani, moćni političar. Danas, kada su klasne razlike među ljudima vrlo snažno izražene i kada ekonomska kriza najviše pogađa one koji su za nju najmanje krivi, jedan gradonačelnik kriminalac nije nešto previše šokantno. Bilo da je riječ o Americi ili o prostorima na kojima živimo…

“Slomljeni grad” je razočaravajući film. Klišeiziran i neuzbudljiv naslov koji će vrlo brzo pasti u zaborav. Jedina pozitivna stvar u ovom filmu je prelijepa Catherine Zeta-Jones koja se vraća glumi nakon pauze zbog zdravstvenih problema….

OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)