Naslovnica Animirani THE CROODS

THE CROODS

766
0

REDATELJI:Kirk De Micco,Chris Sanders
GLASOVI:Nicholas Caga,Emma Stone,Ryan Reynolds.Catherine Keener,Cloris Leachman
TRAJANJE:94 minute

“Strah nas održava živim. Nikada se nemoj prestati bojati.” –  Grug

Upoznajte Croodse. Obitelj iz davnih, davnih vremena. Otac Grug je prava “glava” obitelji; brine za troje djece, ženu i punicu. Najviše problema ima s kćerkom imenom Eep. Eep je dosadio monoton život na koji je osuđena. Croodsi izlaze iz svojeg doma (pećine) samo po danu, u potragu za hranom, te tamo ostaju (na Grugovo inzistiranje) što je manje moguće. Eep je željna novih spoznaju i brižnom ocu zadaje probleme stalnim iskradanjem iz pećine. Jedne noći Eep naleti na Guya mladića fizički inferiornijeg od nje, ali naprednijeg u inovacijama i idejama. Guy ubrzo odlazi od Eep, no uskoro će se ponovo sresti. Potres je zatrpao pećinu te su Croodsi prisiljeni krenuti na put te potražiti novi dom….

“The Croods” je novi animirani projekt kompanije “DreamWorks” koja je, između ostalih, odgovorna i za serijal o Shreku, te za put Melvina, Alexa i ostatka ekipe na Madagascar. Film je prva suradnja “DreamWorksa” sa “20thCentury Foxom”; do sada je “DreamWorks” na ovakvim i sličnim projektima surađivao sa “Paramountom”. Redateljski dvojac kojem je povjerena “operacija Croods” nije nepoznat i neiskusan u realizaciji ovakvih projekata. Kirk De Micco je za “Fox” režirao ne pretjerano uspješne “Čimpanze u svemiru” dok je Chris Sanders znatno poznatiji i uspješniji redatelj. Režirao je Disneyevu uspješnicu “Lilo i Stitch” iz 2002 godine (nominacija za “Oscara”) i vrlo dobar animirani uradak “Kako izdresirati zmaja” iz 2010 godine (dvije nominacije; za glazbu i najbolji animirani film). Tandem je napravio vrlo dobar komercijalni posao; u prvom vikendu Croodsi su pomeli konkurenciju na kino blagajnama te su zaradili preko 100 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji.

Nemoguće je za vrijeme te nakon gledanja “The Croodsa” ne sjetiti se obitelji Kremenko i prijatelja. Croodsi su doista slični Kremenku, no razlike ipak postoje. Croodsi su siroviji , fizički moćniji, ali i kreativno inferiorniji Kremenku. Početak filma nam predstavlja obitelj, te njihov ne baš jednostavan način kako dolaze do hrane. Na čelu obitelji je Grug dobroćudni “bezidejni” snagator” koji kontrolira cijelu obitelj te im ne daje previše slobode. Nije Grug zločest niti bezumni tiranin; on brine za svoju obitelj i želi da ona ostane na okupu. Punici unatoč. Najviše problema Grug ima s kćeri,  tinejdžerkom imenom Eep. Ona je nezadovoljna jer joj život prolazi u dosadi i rutini te se zbog radoznalosti izlaže pogibeljnim situacijama. Kroz njen lik su prikazane osobine (znatiželja,težnja za upoznavanjem novog…) koje su umnogome zaslužne za napredak čovječanstva. Rizicima unatoč. Nažalost taj,prije svega tehnološki, napredak nije uvijek korišten u plemenite, korisne svrhe. Redatelji također prikazuju odnose odnosno neke trzavice u obitelji kao svevremenske. Naime, i kod Croodsa su problemi sukob generacija (otac i kći koja odrasta) te vječne “simpatije” između punice i zeta tako često spominjane i viđene u filmovima, ali i svakodnevnom životu. Naravno da ne znamo kako su izgledali odnosi u obitelji u tom razdoblju čovječanstva, ali takav redateljski pristup je definitivno zabavan i duhovit. Zanimljiv je i dio filma gdje “vođa čopora” Grug drži obitelj pod kontrolom pomoću straha; povijest ljudske vrste pa i neke recentni događaji su prepuni raznih diktatora i režima koji su svoje podčinjene držali pod kontrolom strahom od života, ali i njegovog gubitka…
Nije “The Croods” (pre)ozbiljan film. Film je prepun duhovitih situacija, briljantne animacije te osebujnih životinjskih kreacija. Gleda se s lakoćom i užitkom (preporuka da se pogleda s originalnim glasovima; Grug je jedna od najboljih Cageovih “uloga” u posljednje vrijeme). Film u nekim dijelovima(ponajviše na samom kraju) “otplovi” u pretjeranu patetiku no nema veze – “The Croods” je sjajna zabava za cijelu obitelj. Bez obzira gledali ga u društvu punice ili ne….

OCJENA:8

 

Prethodni članakRED DAWN
Sljedeći članakPONOVNO U IGRI
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime