Naslovnica Akcija RED DAWN

RED DAWN

390
0

REDATELJ:Dan Bradley
GLAVNE ULOGE:Josh Hutcherson,Jeffrey Dean Morgan,Chris Hemsworth,Josh Peck,Adrianne Palicki
TRAJANJE:90 minuta

Godine 1984 John Millius (dvije godine ranije režira “Conana” sa Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi) je napisao scenarij, te po njemu režirao “Red Dawn” odnosno “Crvenu zoru” kako je film preveden u ovim krajevima. Priča je pratila skupinu omladinaca koji uslijed rusko-nikaragvansko-kubanske invazije na SAD-e bježe u šumu i započinju borbu protiv mrskog agresora. Iako se hladni rat polovinom osamdesetih bio već prilično “ohladio” (prošlo je dosta vremena od tzv.”Kubanske krize” kada su svijet  minute dijelile od nuklernog sukoba) film je bio prilično popularan. Jedan od razloga te gledanosti bila je i glumačka ekipa. Naime, u filmu su glumili: Charlie Sheen, Powers Boothe, pokojni Patrick Swayze, Jennifer Grey, C.Thomas Howell…). Svojom je radnjom neodoljivo podsjećao na jedan dio “partizanske” kinematografije koja je bila specifični, originalni proizvod filmske industrije bivše države.

Ove godine,nešto manje od trideset godina nakon premijere originalnog “Red Dawna”, imam prilike gledati i remake filma.Naziv je isti, glumci različiti, a budžet znatno veći (u produkciju filma uloženo oko 65 milijuna dolara). Prije gledanja filma nejasno mi je bilo zbog čega ovaj film nije uvršten na program naših multiplexa, miniplexa ili kino dvorana. “Zveckanja” oružjem (nažalost i onim nuklearnim) i provokacije između SAD-a i Sjeverne Koreje su gotovo svakodnevna pojava pa je bilo za očekivati da bi se na račun te činjenice mogla prodati karta više. Nakon gledanja filma sumnje nema; nikakav propust niti šteta za sedmu umjetnost se neće dogoditi ako ovaj film ne bude prikazan u našim kinima.

Uvod filma je prikaz svjetskih vojno-političkih kriznih žarišta u svijetu. Imamo prilike čuti i nekoliko citata odnosno izjava Baracka Obame i Hillary Clinton .Kao uvod u film se spominje činjenica da su SAD oslabile obranu svojeg teritorija zbog slanja svojih snaga diljem Svijeta radi očuvanja mira ??!!.Hm…
Nakon toga slijedi prikaz života u jednom gradiću u državi Washington. Dva brata se ne slažu baš najbolje (jedan od njih je marinac) i nad njima bdije brižni otac. Po zanimanju policajac. Jednog jutra šok: sa svih strana nadiru snage Sjeverne Koreje i ubrzo okupiraju Ameriku. Braća i njihovo društvo bježe u šumu, organiziraju se, te se odlučuju suprostaviti napadačima….
“Red dawn”(2013) je jedan od onih filmova u koje Hollywood uloži puno novaca a rezultat je…mizeran. Priča filma je propagandna, likovi su postavljeni kao “Mirko i Slavko”; riječ je o još jednom klišeiziranom filmu na temu ugroženosti “vodeće svjetske demokracije”. I najlošiji partizanski filmovi iz doba bivše Jugoslavije su imali bolji scenarij i zanimljivije likove od “Red Dawna”. Ovdje je prije svega riječ o podgrijavanju paranoje američkih građana, te poticanju kupnje pokojeg komada oružja za potrebe tamošnjih kućanstava. Dvije stvari koje vrijede u ovom filmu: solidno napravljene akcijske scena, te dio razgovora dvojice glavnih junaka filma u kojem jedan kaže da će se “oni sada boriti kao što se Vijetnamci borili protiv njih”. Dakle posredno je redatelj svjestan i na neki način priznaje “who is who” u Vijetnamskom ratu. Ovaj bi film funkcionirao da je riječ o nekakvoj niskobudžetnoj zafrkanciji. Ovako, obzirom na ozbiljan ton i pristojan budžet filma riječ je jednom od onih filmova koji padaju u zaborav odmah nakon gledanja….
OCJENA:3

 

Prethodni članakCARSTVO VELIKOG OZA
Sljedeći članakTHE CROODS
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime