MAFIJAŠI STAROG KOVA

REDATELJ:Fisher Stevens
GLAVNE ULOGE:Al Pacino,Christopher Walken,Alan Arkin,Julliana Marguiles,Mark Margolis
TRAJANJE:91 minuta
NAZIV ORIGINALA: Stand Up Guys

 

Nakon 28 godina Val (Al Pacino) izlazi iz zatvora. Na izlazu ga dočekuje njegov stari kompanjon Doc (Christopher Walken). Njih dvojica te Hirsch (Alan Arkin) su nekada bili “tri mušketira”; kriminalci koji su žarili i palili. Val i Doc odlaze zajedno u noćni provod gdje se prisjećaju starih vremena (potražiti će i naći Hirscha), te pokušavaju dokazati i sebi i drugima da još nisu za mirovinu. No, prijateljstvo i druženje trojice starih prijatelja bi uskoro moglo biti prekinuto; mafijaški boss Claphands (Mark Margolis) je ucijenio Doca da mora likvidirati Vala. Razlog ucjeni je ubojstvo Claphandsovog sina za koje Val odgovoran…..

Ovako glasi zaplet nove akcijske-komedije-drame “Mafijaši novog kova” u režiji malo poznatog redatelja Fishera Stevensa. Misao vodilja i ideja filma  podsjeća na “Plaćenike” Sylvestera Stallonea; kao što u svojem filmu Stallone daje posvetu akcijskim filmovima te glumcima koji su bili nositelji uloga u tim filmovima (doduše u “Plaćenicima” je likova puno više, no princip je vrlo sličan) tako i redatelj Stevens želi podsjetiti i prisjetiti nas na karijere te uloge ponajprije Al Pacina i Christophera Walkena (Arkin je tu ipak sporedn lik). Ponajprije se to odnosi na “kriminalno-mafijaški” dio karijera spomenutog dvojca. Pacinov lik je temeljen na glumčevim bravurama u “Kumu”, “Licu s ožiljkom”, “Carlitovom načinu” dok je Walkenov Doc posveta glumčevim ulogama u “Pravoj romansi”, “Kralju New Yorka”, “Pogrebu”, “Čekajući smrt u Denveru”. Ideja nije loša, ali problem je u tome da se od likova u “Plaćeniku” ne očekuje previše; većina uloga koja je proslavila ekipu glumaca iz tog projekta nije glumački zahtjevna, te je bitno da bude što više pucnjave i akcije. Kod Pacina i Walkena stvar je bitno drugačije; uloge koje su proslavile njihove karijere su itekako vrijedne glumačke epizode, te ih se ne može lako zanemariti gledajući film….

I dok je Arnieju i Stalloneu dovoljno dati pravi kalibar u ruke i mogućnost da eliminiraju što više negativaca oko sebe od veličina poput Walkena i Pacina ipak očekujemo puno više. Njihove interpretacije u ovom filmu su korektne (mada ne više od toga); problem je u scenariju koji uistinu ne nudi previše. Tijekom noći u kojoj se radnja filma događa redatelj vrti u krug po istim mjestima prije svega zbog nedostatka kreativnosti i ideja. Ima u filmu duhovitih i bizarnih dijelova; dečki su nekada očito bili i vrhunski provalnici, no sad taj talent koriste da bi provalili u ljekarnu te između ostalog ukrali Viagru ili neko drugo slično sredstvo da bi Val mogao uspješno okončati svoj posjet prostitutkama, za podizanje raspoloženja Val ušmrkava tablete za snižavanje tlaka ?! Redatelj pokušava igrati i na kartu nostalgije kod gledatelja; scena plesa Vala i lijepe cure u baru je nedvojbeno nadahnuta tangom iz “Mirisa žene” u kojem je Pacino svojom glumom zaradio jedinog Oscara. No, svi ti detalj ne mogu prikriti činjenicu da film nema STIL i moćne, punokrvne likove koji bi ovim glumcima omogućili da se potpuno “razmašu”.

“Mafijaši starog kova” je zadovoljavajući film koji će se gledati ponajprije zbog Pacina i Walkena, no on je potpuno nebitan i nevažan u glumačkom opusu ove dvojice velikana.

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)