Naslovnica Fantastika CARSTVO VELIKOG OZA

CARSTVO VELIKOG OZA

866
2

REDATELJ:Sam Raimi
GLAVNE ULOGE:James Franco,Rachel Weisz,Mila Kunis,Michelle Williams
TRAJANJE:124 minute

“Ne želim biti dobar,želim postati velik”- Oscar Diggs Oz

Redatelj “Carstva velikog Oza” Sam Raimi je vrlo zanimljiv filmaš. Pažnju na sebe, odnosno na svoj rad je skrenuo horrorom “Zla smrt” (“Evil dead”; remake filma u režiji Fede Alvareza kreće sa prikazivanjem u američkim kinima za desetak dana), koji govori o pet prijatelja koji u napuštenoj šumskoj kolibi pronalaze knjigu kojom oslobađaju demone željne ljudske krvi. Raimi je i scenarist “Zle smrti” koja je kasnije dobila i dva nastavka. Slijedeći zanimljiv projekt mu je bio “Darkman” priča o znanstveniku koji se osvećuje grupi kriminalaca koja mu je unakazila lice. Glavne uloge u filmu tumače Liam Neeson i Frances McDormand. Godine 1988. u filmu “Jednostavan plan”(glavne uloge;Bill Paxton,Billy Bob Thornton i Bridget Fonda) Raimi se pozabavio onom poznatom željom “da mi barem s neba padne milijun dolara (kuna,eura)”. Junacima filma se upravo to i dogodilo, ali taj novac im donio samo probleme .Od 2002.do 2007 Raimi je filmski oživio “Spidermana”. Trilogija o Čovjeku Pauku je bila ogroman svjetski “blockbuster”, te je donijela veliku zaradu.”Carstvo Velikog Oza” je novi Raimijev film u kojem se redatelj najviše približio i prilagodio zahtjevima jednog dijela hollywoodskih visokobudžetnih filmova (“Oz” je koštao više od 200 milijuna dolara).

Posljednjih godina je Hollywood zahvatila inflacija “prequela”,”sequela”,”reboota” te prerada klasičnih priča. Razlozi tome su nedostatak kreativnosti i ideje, te želja za što bržom zaradom.Tako je red došao i na “Čarobnjaka iz Oza”.”Čarobnjak iz Oza” je priča o djevojčici Dorothy (Judy Garland) koja se spletom okolnosti nađe u čarobnoj zemlji zvanoj Oz. Tamo susreće Lava,Strašilo i Robota sa kojima kreće u potragu za čarobnjakom koji će ispuniti njihove želje.Ovaj film je postao svevremenski klasik, te primjer kako izgleda film namijenjen svim uzrastima. “Carstvo Velikog Oza” nije nastavak filma nego radnjom svojevrsni “prequel” događajima u “Čarobnjaku iz Oza”…..

Oscar Diggs “Oz”(James Franco) je mađioničar u malom, ne baš uglednom cirkusu. Nakon “nesporazuma” sa jednim od kolega, Oz bježi balonom te ulijeće u oluju i završava u čarobnoj zemlji Oz. Tamo susreće vješticu Theodoru (Mila Kunis) koja je uvjerena da je Oscar veliki čarobnjak koji će ispuniti proročanstvo i pobijediti zlu vješticu. Theodora ima i dvije sestre; dobru imenom Glinda (Michelle Williams), i ne tako dobru Evanoru (Rachel Weisz) koja nije oduševljena Oscarovim dolaskom…
Uvodne minute nam prikazuju nezadovoljnog glavnog junaka koji je “zarobljen” u malom cirkusu, te vapi da, pod svaku cijenu postane “netko velik”. Početak radnje, cirkus te oluja u kojoj se nađe Oscar su snimljene u crno bijeloj tehnici. Manjim dijelom kao posveta “Čarobnjaku iz Oza”, a znatno većim dijelom da pojača doživljaj Ozova dolaska u čarobnu zemlju .Kada oluja prestane i Oz dolazi u novi svijet tako i film ponovo dobija boju. Redatelj nas “bombardira” vizualnom raskoši; zemlja Oz je oslikana “milijunima” boja te “ozvučena” sjajnim efektima. Prikaz dolaska u čarobnu zemlju je uistinu impresivan. Ozovi pomoćnici (lutka od porculana i majmun kojeg glavni junak spašava od lava) su također sjajno napravljeni. Redatelj se trudi da u svakom kadru izgledom i dizajnom filma zadivi gledatelja i u tome većim dijelom uspijeva. Posebice na početku filma. No, problem je što osim tih odlično odrađenih tehničkih stvari film zapravo i ne nudi previše….

Posljednjih godina filmska kompanija “Disney” u suradnji sa “Pixarom” postala je vodeća “sila” u stvaranju filmova (crtića) za sve uzraste. Naslovi kao što su “Potraga za Nemom”,trilogija “Priče o igračkama”, “Wall-e”, “Izbavitelji” su postali veliki komercijalni, ali i kreativni hitovi. Ok. ovaj film nije crtić, ali obzirom na količinu upotrebljenih specijalnih efekatata, CGI i radnju nije ni daleko od toga. Tvorci filma su “Carstvo velikog Oza”  namijenili najmlađoj publici. To je sasvim u redu,ali ta silna želja da se publika vizualno impresionira je rezutirala vrlo tankom, predvidljivom i nezanimljvom pričom. Likovi nisu pretjerano zanimljivi (Oz ima potencijala, ali pošto su ciljana publika najmlađi gledatelji u filmu se ne lamentira previše o njegovom odnosu prema ženama te ljubavi prema materijalnom) jako se pazi da nijedan lik ne bi previše šokirao ili prestrašio publiku. Onoga trenutka kada se “slegnu” dojmovi oko vizualne raskoši filma otkriva se “tanka” priča te njena predvidljivost. Ovaj “Oz” za razliku od “Čarobnjaka….” iz 1939 godine nema niti šarm, niti stil, a ne uspijeva progovoriti o ozbiljnim temama (hrabrost,ljudskost,vjernost…) na svima razumljiv , a opet duhovit i opušten način. Ne očekuje se da će ovo biti film iste kvalitete kao “Čarobnjak iz Oza”, ali su očekivanja od Raimija bila puno veća od sjajnog CGI-ja i odličnog zvuka. Kako tehnička čudesa mogu biti na kvalitetan način iskorištena i uklopljena u radnju filma pokazao nam je Ang Lee u svojem “Pijevom životu”….
“Carstvo Velikog Oza” je film koji osim vizualne ekstravagancije ne impresionira niti glumom niti pričom. No, vjerujem da nam uskoro slijede slični filmovi iz razloga što trenutna zarada ovog filma iznosi blizu 400 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji.
OCJENA:5

 

2 KOMENTARI

    • Hvala na pomoći ali…Film "Evil dead" je bio osamdesetih od kino i video distributera preveden kao "Zla smrt" te se i njegov remake koji uskoro kreće sa distribucijom također najavljuje kao "Zla smrt".Prema tome…Lijep pozdrav….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime