Naslovnica Drama ZVIJERI JUŽNIH DIVLJINA

ZVIJERI JUŽNIH DIVLJINA

460
0

REDATELJ:Benh Zeitlin
GLAVNE ULOGE:Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Gina Montana, Lowell Landes, Pamela Harper
TRAJANJE:91 minuta

“Ja i moj tata ostajemo ovdje….bolje nam ne treba.” – Hushpuppy

“Zvijeri južnih divljina” prikazan je prošle godine na filmskom festivalu u Sundanceu. Odmah nakon prikazivanja je privukao pažnju kritike (dobitnik nagrade stručnog žirija na istom festivalu)  i publike. Debitantski je to redateljski rad Benha Zeitlina, budžet filma je tek nešto iznad milijun i pol dolara, a glavna figura filma je djevojčica. Glumci u filmu su “regrutirani” iz redova lokalnog stanovništva; redom svi debitanti na filmu.Veliku reklamu filmu je priskribio i predsjednik SAD-a Barrack Obama koji ga je medijski nahvalio (“najveličanstveniji film godine”). A takva vrsta reklame je uistinu rijetkost. Kulminacija svega jesu i oscarovske nominacije; “Zvijeri južnih divljina” nominirane su u kategorijama za glavnu glumicu (malena Quvenzhane Wallis je tako ušla u povijest kao najmlađa nominirana osoba) ,najbolji film, najboljeg redatelja te najbolji scenarij. Zaista impresivna dostignuća za jedan “mali” film. U čemu je tajna uspjeha i popularnosti ovog filma?

Malena Hushpuppy (briljantna Wallis) živi sa ocem, na kako ona kaže “najljepšem mjestu na svijetu”, otočiću Bathtubu na rijeci Missisipi. Oni žive u zajednici odvojeni od civilizacije u uvjetima koji su  nama nezamislivi. Počinje oluja, ledenjaci se tope i oslobađaju Aurose bića iz davnina koja su nekada vladala našim planetom. Hushpuppy i njen otac nastoje preživjeti novonastalu situaciju.
Prethodnih nekoliko rečenica je kratak, najkraći mogući opis događanja u ovom filmu. Ne pamtim kada sam zadnji put pogledao film napravljen sa više mašte, emotivnosti i simbolike od “Zvijeri južnih divljina”. Nevjerojatno zvuči podatak da je ovo debitantski rad redatelja koji je cijeli film odradio sa “slučajnim” glumcima. Teško se i žanrovski odrediti prema ovom filmu; možda je najbliže nazvati ga bajkom odnosno fictionom, ali opet film je u svojoj aktualnosti i nekim temama kojih se dotiče previše realan i tako neobično blizak svakom stanovniku ove planete. Događaji u filmu su prikazani kroz priču, odnosno dogodovštine šestogodišnje Hushpuppy (devetogodišnja Wallis glumi šestogodišnjakinju;redatelj ju je još malo pomladio). Ona je djevojčica koja živi sa ocem. nema majku (mada se trudi sa njom komunicirati) i nema moderne gadgete i igračke koje imaju njeni vršnjaci. Ali Hushpuppy ima maštu (tijekom gledanja filma teško je ocijeniti koliko djevojčica mašta a koliko prepričava događaje koji su joj se dogodili), ljubav prema životu i mjestu gdje živi.

Redatelj je dotaknuo mnoge univezalne teme kroz ovaj film.Poziva čovječanstvo da se konačno “pomiri” sa prirodom i planetom na kojem živi. Posljedice bi mogle biti pogubne što je i sam Zeitlin nagovijestio u filmu. Moderno društvo za naše junake je tamo u daljini, hrpa zgrada koje ih nimalo ne privlače. U svojoj zajednici imaju mir. Kreativni mir i zadovoljstvo sada ima i na svojem otočiću zvanom “Zvijeri južnih divljina” redatelj Zeitlin. Vidjet ćemo kako će reagirati kada “oni preko”(Hollywood) potraže njegove usluge. Hoće li i dalje ostati ovako originalan i svjež redatelj kao i u slučaju ovog filma? Odgovor uskoro slijedi….
Ovo je film koji je u svakom smislu pravo osvježenje i koji budi nadu u bolje filmsko, ali i ljudsko sutra. Riječ je čistoj filmskoj umjetnosti nekontaminiranoj komercijalnim očekivanjima. On se voli ili ne. Nema sredine. Naravno da će biti ljubitelja filma kojima se ova film neće svidjeti, ali oni će ostati u velikoj manjini jer su “Zvijeri južnih divljina” pravi festival emocija,mašte i kreativnosti redatelja i glumaca koji su svojim prvijencem skrenuli na sebe pažnju ljubitelja filma diljem svijeta.

OCJENA:9

 

 

Prethodni članakKRŠ I LOM
Sljedeći članakLJUBAV
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime