POSLJEDNJA BITKA

REDATELJ:Kim Jee-Woon
GLAVNE ULOGE:Arnold Schwarzeneger,Johnny Knoxville,Forest Whitaker,Luis Guzman,Peter Stormare
TRAJANJE:102 minute
NAZIV ORIGINALA: The Last Stand 

 

Arnie nam se vratio i… Financijski podbacio. “Posljednja straža” je, za sada, jedno od najvećih financijskih razočaranja u Americi. Budžet film je prema neslužbenim podacima oko 45 milijuna dolara (na IMDBu je procjena oko 30 ali mislim da je to premala cifra obzirom na ekipu filma pa i samu njegovu izvedbu). Zarada u prvih tri tjedna je nešto manja od 12 milijuna dolara uz nevjerojatan pad gledanosti od skoro 88% u proteklom vikendu. Dakle “Posljednja straža” će teško pokriti  troškove snimanja bez obzira na rezultate u svjetskoj distribuciji. Zaista iznenađujući podbačaj pogotovo ako se uzme u obzir da je Scwarzeneger imao i daleko lošijih filmova koji su uvijek uspjeli donijeti zaradu. Vjerujem da su neki razlozi slabe gledanosti ovog filma potpuno “nefilmski”. To je glumčev privatni odnosno politički život posljednjih godina.Odlazeći sa mjesta guvernera Kalifornije(glumac je tu funkciju obnašao od 2003-2011) ostavio je ovu Američku saveznu državu u velikoj zaduženosti,najvećoj u povijesti. Ok.recesija je zahvatila cijeli svijet, ali je činjnica da je Arnie dugove nagomilao u godinama kada recesije još nije bilo. Drugi razlog “bojkota” dijela publike jest bračna nevjera odnosno razvod sa dugogodišnjom suprugom Mariom Shriver (rođakinjom Kennedyevih) sa kojom ima četvero djece. Glumac i mediji su dugo stvarali sliku o Arnieju kao sveameričkom, pravednom akcijskom heroju(nešto kao John Wayne u prošlosti) koji je moralan,pravedan i tradicionalnih životnih uvjerenja.Ta slika se sa navedenim događajima rasplinula te se pokazalo da je njegov brak dobrim dijelom bio politički marketing. Naravno da ovo nisu jedini razlozi za financijski podbačaj ovog filma, ali je činjenica da je jedan dio publike sigurno izbjegao Arniejev “come back” zbog navedenih događaja.

Ray Owens (Arnold Schwarzeneger) je šerif u malom gradiću zvanom Sommerton Junction koji se nalazi na američko-meksičkoj granici.Maleni gradić je “dosadan” za policijski posao;velikih problema nema najveći su zakonski prijestupi pogrešno parkiranje.Nakon spektakularnog bjekstva “najopasnijeg narko bossa nakon Escobara” Gabriela Corteza (Eduardo Noriega) u gradić dolaze plaćenici pod vodstvom Burrela (Peter Stormare) kojima je cilj osigurati sigurni Cortezov prijelaz preko granice.Ray saznaje za plan i zajedno sa svojim pomoćnicima staje na put Burrelu i Cortezu….

Prije gledanja samog filma glavna postojao je opravdani strah od neuvjerljivosti Schwarzeneggerove uloge. Kako je riječ o šerifu koji zarati sa opasnim narko bossom upitno je bilo koliko će slavni glumac obzirom na svoju poodmaklu dob uvjerljivo interpretirati glavnog lika. Nakon odgledanog filma mogu reći da problema nema. Cijela priča je uvjerljiva i logična; šerif Ray je bivši policajac iz Los Angelesa koji je pri kraju karijere došao dočekati mirovimu u mali gradić. On je umoran i po vlastitom se priznanju “osjeća staro”, ali još uvijek može stati na put bad boysima. Redatelj Kim( “Vidio sam vraga”,”Priča o dvije sestre”) pametno i mudro “dozira” akcijske scene u kojima je “starkelja” glavni protagonist. One su kraće, ali efektne i uvjerljive. Njegovo pojavljivanje sa “topom” u rukama definitivno podsjeća na “Terminatora”. Redatelj je također i veliki ljubitelj westerna;  kompletan obračun dobrih i loših je napravljen sa stilom i podsjećanjem na žanr. Od početka sukoba (koji na Rayevoj strani započinje pomoćnik Mike Figuerola kojeg tumači Luis Guzman nezaboravni Pachanga iz “Carlitovog načina”) do konačnog obračuna na mostu te načina na koji šerif dovodi glavnog negativca u pritvor (naravno “konjica” je ponovno zakasnila) sve pršti od posveta western filmovima. Neću nabrajati naslove da Vam ne pokvarim užitak gledanja završnog obračuna. Likovi su manje više već viđeni; šerif ima pomoćnike raznog profila od onih koji plešu na rubu zakona ali se iskupljuju kada je najteže do šašavog Lewisa Dinkuma (tumači ga Johnny Knoxville na način da zapravo glumi samog sebe iz “Jackassa” radeći razne čudnovate vratolomije) koji spletom okolnosti postaje dio stožera za obranu.Šteta je samo što film ne sadrži i boljeg glavnog negativca.Oba glumca koji su istaknuti na toj “funkciji” u filmu nisu previše dojmljivi. Akcijske scene su jako dobro napravljene.

“Posljednja bitka” je akcijski film kojim se Arnie dostojno vratio poslu kojeg najbolje radi.Duhovit, “westernovski” zabavan ovo je vrlo dobar komad  filmske zabave koji ne biste trebali propustiti.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)