KRŠ I LOM

REDATELJ:Rich Moore
GLASOVI:John C.Reilly,Sarah Silverman,Jane Lynch,Jack McBtyer,Alan Tudyk,Dennis Haysbert
TRAJANJE:94 minute

“Teško je voljeti svoj posao kada nitko ne voli ono šta radiš.” Ralph

Ralph  je frustriran. On je “bad guy” koji to ne želi biti. Tako je programiran. Glavni je negativac video igrice “Fix-it Felix” u kojoj razbija i ruši sve pred sobom. Sve ono što Ralph sruši i devastira popravlja Felix koji je “good guy” igrice kako za vrijeme igranja tako i kada se “svjetla pozornice” ugase. Felix živi u luksuznom stanu, omiljen je u društvu dok Ralpha izbjegavaju gotovo svi (osim njegovih kolega negativaca na “terapijskom” sastanku). Ralph živi na smetlištu i na dan kad igrica proslavlja trideset godina postojanja  kod Felixa se održava party proslave obljetnice. Pozvani su svi (“čak su i Pacmana pozvali”) koji nešto znače u svijetu video igrica osim Ralpha. Ralph upada na zabavu nepozvan, te nakon nekoliko nezgoda odluči otići izvan svoje igrice i zaslužiti povjerenje i naklonost svojih kolega…

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća prije pojave playstationa on line igranja i ostalih čudesa, igrice su se mogle igrati u igraonicama na velikim automati za igranje. I upravo je taj svijet pun simpatičnih i poznatih nam likova prikazala kompanija Disney odnosno redatelj Moore  u crtiću “Krš i lom”. U jednoj takvoj igraonici se nalazi i naš glavni junak. “Disney” je još jednom pogodio; ovaj crtić je uistinu za sve uzraste. Stariji će se prisjetiti likova iz igrica koje su se igrale u njihovo doba dok će najmlađi i mlađi uživati u duhovitim situacijama i vizualnoj raskoši cjeline. Kao i u većini Disneyevih crtića imamo jako puno aktualnih tema o kojima “Krš i lom” progovara. Ralph je u problemima jer ga ljudi gledaju kroz posao koji radi, te ga je prisiljen raditi cijelog “računalnog” života. Svi dobro znamo kako se u modernom društvu pojedinci vrednuju prema poslu koji obavljaju. Nisu bitni motivi zašto netko radi određen posao, da li je zadovoljan njime ili možda posjeduje neke druge talente ili ambicije; dobar dio društva će ga cijeniti odnosni podcijeniti kroz posao koji obavlja. Redatelj nije propustio prokomentirati aktualnu svjetsku ekonomsku situaciju; mnoge igrice  su “ugašene”, a likovi koji rade u njima su ostali bez posla.”Gašenje” igrica odnosno prijetnja gubitka “radnog mjesta” jest i najveći strah likova koje pratimo….

Ralph je zapravo grubijan mekog srca. Sudbina ga je prisilila da radi to što radi i da ga zbog toga nitko ne voli i poštuje. Boje ga se i sklanjaju mu se sa puta. Ralph kreće na put da bi zadobio poštovanje. Redatelj nas vodi na maštovito i prelijepo “oslikano” putovanje. Prvi svijet u kojem se Ralph nađe jest militantna igrica u kojoj se marinci bore protiv buba. Ovdje je uistinu teško ne prepoznati sličnosti odnosno posvete “Svemirskim vojnicima” i “Alienu”. Ovaj svijet je mračan i nasilan. Nakon njega Ralph se nađe u šarenom i kičastom svijetu “Slarkotrka”. U njemu je sve puno boja i slatkiša (tu se nalaze recimo živi pijesak od nesquicka ili vulkan dijetalne cole). Računalne svijetove je redatelj briljantno vizualno iznijansirao te za vrijeme gledanja filma možemo dobro razlikovati iz kojeg generacije računalnih igara dolazi svaki od njih. U posljednjem svijetu Ralph pronalazi i svoju novu prijateljicu uz pomoć koje će riješiti svoje, ali i njene probleme.
“Krš i lom” je još jedan pametan, duhovit i slojevit crtić iz Disneyeve radionice. Iako ona uzrečica “zabava za cijelu obitelj” izgleda pomalo potrošeno, ona u ovom slučaju uistinu vrijedi. Svi uzrasti će naći ponešto u ovom raskošu likova i boja .Ove godine je i u kokurenciji za najbolji animirani film velika “gužva”. Uistinu je teško predvidjeti pobjednika ( uz ovaj film nominirani su “Frankenweenie”,”Pirati! Banda nepoželjnih”,”Merida” i “Paranorman”). Pobjednika je uistinu teško predvidjeti, ali ako to bude Ralph sa ekipom to će biti potpuno zasluženo….
OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)