Naslovnica Animirani MOJE NAJDRAŽE ČUDOVIŠTE

MOJE NAJDRAŽE ČUDOVIŠTE

REDATELJ.Tim Burton
GLASOVI:Charlie Tahan,Winona Ryder,Martin Landau,Martin Short,Robert Capron
TRAJANJE:85 minuta

“Ponekad odrasli ne znaju šta pričaju.” -Edward Frankenstein

Victor Frankenstein je dječak koji živi u “vlastitom svijetu”. Voli znanost i film, nije previše zainteresiran za sport i nema previše prijatelja. Zapravo jedini pravi prijatelj mu je Sparky, psić koji je uvijek uz njega. Nakon nezgode u kojoj Sparkyja pregazi auto Victor, tužan i nesretan zbog gubitka svojeg voljenog ljubimca, odluči vratiti psića iz mrtvih. Eksperiment uspijeva i Sparky se vraća, ali njegovo uskrsnuće dovodi do niza neželjenih događaja….
“Moje najdraže čudovište” novi je projekt Tima Burtona. Film je gotovo potpuno njegov – od ideje odnosno rada na scenariju preko produciranja do redateljskog posla. Nakon što je krajem osamdesetih te cijelim trajanjem devedesetih “isporučio” niz nezaboravnih,kreativnih, ali i financijskih uspješnica (“Ed Wood”,”Batman”,”Batman se vraća”,”Škaroruki Edward”,”Sanjiva dolina”,”Bubimir”…) dojam je da se Burton u prvom desetljeću ovoga stoljeća “umorio”. “Mrva nevjesta” te “Krupna riba” naslovi su koje je Burton napravio u ovom stoljeću, a da se mogu komparirati odnosno staviti u isti kvalitativni rang s redateljevim ranijim radovima. Nekako se čini da se Burton u novijim projektima (svojevoljno ili ne teško je reći) nastojao približiti “normalnijim”, uobičajenim trendovima Hollywooda često potiskujući svoju kreativnost i maštovitost. Vrhunac redateljevih previranja jest njegov posljednji film “Sjene tame” koji je ispao potpuno nedefiniran. Naime, atmosfera filma jest ostala “burtonovska”, ali je priča bila prilično nezanimljiva u nekim dijelovima i besmislena – film nije uspio spasiti, za tu priliku prenašminkani redateljev ljubimac Johnny Depp. No, dobra vijest je stigla s “Mojim najdražim čudovištem”; Burton je opet u vrhunskoj formi i na razini je svojih najboljih ostvarenja.

Puno je toga zabavnog i maštovitog Burton napravio u osamdesetak minuta trajanja ovog filma. Još 1984 godine je Burton napravio kratki crtić “Frankenweenie” koji je tada od Disneyevih čelnika smatran premračan za najmlađe, pa se sa realizacijom krenulo skoro tridesetak godina kasnije. Vremena su drugačija i očito je da Sparky i ekipa više ne djeluju tako mračno i opasno, pa je Disney podržao Burtonov projekt. Film je sniman u Burtonovoj omiljenoj “stop-motion” tehnici. Gotovo svi Burtonovi likovi u filmu (posebno klinci) izgledom su “spooky”. Međutim redatelj je sa toliko energije i emocije prenio svoje zamisli na film da su oni gledatelju beskrajno simpatični i zabavni. Burton je kreirao jedan poseban svijet u kojem je kroz likove “progovorio” o prijateljstvu, odanosti i nerazumijevanju okoline za drugog i drugačijeg. Crno bijela tehnika savršeno odgovara radnji i likovima, fotografija je sjajna. Ono što je vrlo uočljivo cijelim gledanjem filma jest autorova posveta filmovima iz bliže i dalje prošlosti, posebno hororima. Početak filma je “rezerviran” za posvetu Ed Woodu najpoznatijem, najgorem redatelju na svijetu – kasnije se nižu posvete Frankensteinu, Godzilli, Gremlinima, King Kongu i ostalim poznatim filmovima. Film je prožet ciničnim često crnim humorom,emocijama i velikom količinom empatije koju Burton posjeduje za svoje likove.U cijeloj galeriji živopisnih i zanimljivih likova jednoga ipak treba izdvojiti.To je psić Sparky koji postaje superjunak nove generacije. Naime on je vjeran,čini dobra djela te umire dvaput u istom filmu.
“Moje najdraže čudovište” nije za najmlađu publiku jer sadrži neke scene koje bi ih mogle uznemiriti. Bez obzira na to uvjeren sam da će pronaći puno fanova među starijim klincima, ali i odraslima. Lijepo je vidjeti da nam se Tim Burton ponovo vratio i pokazao da je i dalje originalan redatelj.
OCJENA:8
Ukoliko Vam se dopalo “Moje najdraže čudovište” svakako potražite i pogledajte “ParaNormana” koji nažalost nikako da stigne u naša kina. “Paranorman” se bavi sličnom tematikom, ali je još ozbiljniji i mračniji.

 

Prethodni članakLINCOLN
Sljedeći članakPOSLJEDNJA BITKA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.