Naslovnica Drama ATLAS OBLAKA

ATLAS OBLAKA

617
0

REDATELJ:Tom Tykwer,Lana i Andy Wachowski
GLAVNE ULOGE:Tom Hanks,Halle Berry,Hugo Weawing,Jim Sturgess,Keith David,Jim Broadbent,Susan Sarandon,Hugh Grant,Doona Bae
TRAJANJE:166 minuta
NAZIV ORIGINALA: Cloud Atlas

“Teče i teče jedan slap.što u njem znači moja mala kap
Gle.jedna duga u vodi se stvara i sja i dršće u hiljadu šara
Taj san u slapu da bi mogao sjati i moja kaplja pomaže ga tkati.” – D.Cesarić

“Atlas oblaka” je roman nastao iz “pera” Davida Mitchela. Radnja romana je kompleksna, ali i vrlo zanimljiva; šest različitih priča (svaka od njih u različitom vremenskom periodu od devetnaestog stoljeća do daleke budućnosti 2321. godine) se pripovijedanjem međusobno isprepliću, te ukazuju na sudbonosno povezanost svih ljudskih radnji….bez obzira u kojem se vremenskom, povijesnom razdoblju odigravale. U jednom od mnogobrojnih zanimljivih i “potiču me na razmišljanje” dijaloga između likova jedan govori drugome; “Što god napraviš to je jedna kap u beskrajnom oceanu”. Drugi lik odgovara: “Što je ocean nego zbroj mnogih kapljica”. Autor romana i stihovi D.Cesarića su imali sličnu misaonu nit vodilju; svaki život jest sama kap, ali bez te jedne male kapi nema niti slapa odnosno oceana….oceana života i povijesti čovječanstva.
Bilo je pitanje vremena kada će se “Atlas oblaka” ekranizirati. Stvar je u svoje ruke preuzela vrlo respektabilna ekipa; redatelj Tom Tykwer (autor sjajne “Trči Lola trči” koja je “lansirala” Franku Potente u naručje Jasonu Bourneu), a produkciju (dijelom i pisanje scenarija i nešto redateljskog posla) su preuzeli braća (ispričavam se brat i sestra; Larry je u međuvremenu postao Lana) Wachowski tvorci Matrixa .Odobren je budžet od stotinjak milijuna dolara i snimanje je moglo krenuti….

“….I SVAKIM  ZLOČINOM I SVAKIM DOBRIM DJELOM RAĐAMO SVOJU BUDUĆNOST….”

 

Prva stvar koja je karakteristična za gledanje “Atlasa oblaka” jest činjenica da se unatoč trajanju od skoro tri sata film gleda sa lakoćom i zanimanjem. Bez obzira na žanrovsku različitost priča (raspon žanrova u pričama je zaista impresivan; od komedije, trilera, preko pustolovine, drame i SF-a) tenzija gledanja ne pada niti minute. Tu činjenicu treba zahvaliti i sjajnoj, preglednoj režiji Toma Tykvera. Posebnost filma jesu i glumci, odnosno likovi koje tumače. Naime svaki od glumaca tumači nekoliko likova u različitim vremenskim periodima. Kako je i radnja disperzirana na različita vremensko-povijesna razdoblja tako su se i glumci prisiljeni “transformirati”. I tu dolazimo da možda i jedine lošije točke ovog filma. To je Halle Berry.

Glumačka ekipa filma je skoro savršena. Osim Berry svi glumci su ostvarili sjajne,višestruke uloge
(izdvojio bih odličnog Hanksa te ljubimca brata i sestre Wachowski Huga Weawinga). Prelijepa Halle je u ovom filmu na neki način “najslabija karika”. Nepravedno bi bilo reći da je napravila loš posao, ali dojam je kako Berry ipak “zaostaje” za ostalim glumačkim ostvarenjima .
“Atlas obaka” je film koji se bavi mnogim, vječnim ljudskim temama. Ljubav, prolaznost života, reinkarnacija, sloboda, vjera…sve navedene i još mnoge teme obrađene su, ili barem dotaknute u filmu. Zbog količine “većih od života” tema, film u nekim, kratkim dijelovima “pati” od megalomanije, ali to su vrlo kratke i nebitne epizode s obzirom na trajanje i kvalitetu cjeline. Radnja filma odnosno njegovi protagonisti nas često upućuju, podsjećaju da nismo sami; iako je naša kap odnosno život dragocjena u svakom oceanu, slapu odnosno vječnosti na ovom smo Svijetu na ovaj ili onaj način upućeni jedni na druge. Kroz ljubavne, rodbinske i(li) prijateljske veze potpuno je nevažno. Bez obzira kako Vam  na prvu “legne” ovaj film (nemojte očajavati ako odmah niste “polovili” sve fragmente mozaika zvanog “Atlas oblaka”; nije niti autor ovih redaka) teško ćete izbjeći “poziv” na razmišljanje koji Vam je uputio redatelj. Svaka od priča je posebna, jedinstvena i uvjeren sam da će svaki gledatelj naći svoju najdražu ( kod pisca ovih redova je storija o Sonmi-451 u korporativnom, fašističkom svijetu budućnosti ostavila najsnažniji dojam). Također u filmu se daju prepoznati i posvete nekim djelima sedme umjetnosti.
“Atlas oblaka”na upečatljiv način govori o tome da nas na ovom svijetu ne određuju rasa, nacionalnosti, spol, religijska opredijeljenja ili boja kože…Samo djela koja će zauvijek ostati “zapisana” u slapu, oceanu vječnosti.

“Vjerujem da je smrt samo jedna vrat. Kada se zatvore neka druga se otvore…”

OCJENA:9

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime