Naslovnica Drama ARGO

ARGO

830
0
Photos: Warner Bros Entertaiment

REDATELJ:Ben Affleck
GLAVNE ULOGE:Ben Affleck,Bryan Cranston,Alan Arkin,John Goodman
TRAJANJE:115 minuta

“Ako hočeš prodati laž moraš novinare natjerati da je prodaju za tebe.” Lester Siegel (producent)

Godine je 1997. Ben Affleck i Matt Damon su nepoznati za većinu filmske publike. Te godine počinje njihov “američki san”;”Dobri Will Hunting” dobiva Oscara za originalan scenarij koji je spomenuti dvojac napisao (treba napomenuti da je za sporednu ulogu u ovom filmu “zlatnog kipića” zaslužio i Robin Williams), te su im vrata Hollywooda širom otvorena. Puno je filmova Affleck od tada snimio, ali nažalost kvantiteta je puno ispred kvalitete. Bilo je tu i dobrih uloga u dobrim filmovima (,”Natjeravajući Amy”,”Zaljubljeni Shakespeare”..), ali više je bilo loših (“Sile prirode”,”Pearl Harbour”,”Isplata”,”Dare Devil”,”Pljačka stoljeća”) i katastrofalnih projekata u Affleckovoj karijeri (“Gigli”). Preokret nastaje 2007 kada režira dobru dramu/triler “Gone Baby Gone” ( scenarij napisan prema knjizi autora Dennisa Lehona koji je napisao i “Mističnu rijeku”). Nakon toga dolazi još bolji”Grad lopova” (iz tog novijeg  perioda glumčeve karijere treba spomenuti i nastup u vrlo dobrom “Company Menu”), a u našim kinima je upravo krenulo prikazivanje “Arga” trećeg redateljsko-glumačkog projekta Bena Afflecka….

Nakon što je Amerika odbila isporučiti svrgnutog, zapadu (čitaj: Americi i Velikoj Britaniji) sklonog, šaha Rezu Pahlavija (naslijedio ga je Ajatolah Homeini) bijesni Iranci provaljuju u američku ambasadu i prisutne uzimaju za taoce. Šestero djelatnika ambasade uspijeva pobjeći i privremeno se skloniti. Kako bi ih izvukli iz blokiranog Teherana šefovi CIA-e prihvaćaju “najbolju lošu ideju” odnosno plan koji im je predložio stručnjak za takve situacije agent Tony Mendez (Ben Affleck).

Početak filma nam u vrlo šturim crtama pojašnjava događaje koji su prethodili radnji filma. Autor nedvosmisleno pokazuje i prikazuje odgovornost, te uplitanje Amerike u unutrašnje stvari Irana i postavljanje Reze Pahlavija za vladara države. I ovaj slučaj kao i kasnije svrgavanje Sadama Husseina nema nikakve veze niti s ljudskim pravima ili oružjem za masovno uništenje. Riječ je o nafti koja je uvijek bila  “zanimljivost” Amerike i saveznika. Više. manje o tome se ionako dosta zna i govori. ali je novost da jedan američki film počinje na taj način. Nakon uvoda film počinje demonstracijama i provalom u veleposlanstvo. Šestorica djelatnika bježe, a plan za njihovo oslobađanje je ovakav; Tony Mendez će s hollywoodskim “meštrima” smisliti lažni film koji će on, opet lažno, snimiti u Teheran. Tamo će “pokupiti” šestero odbjeglih, dati im lažne identitete i pokušati ih izvesti iz Irana predstavljajući ih kao filmsku ekipu.

“Argo” je film koji govori o događajima s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća i upravo tako izgleda. Kao da je snimljen i napravljen u tom vremenu. Vrlo uvjerljiv i autentičan sa sjajno režiranim dijelovima (provala u ambasadu, odlično usklađeno istovremeno čitanje optužnica u Teheranu te lažnog scenarija u Americi…). Najbolji i najnapetiji dio filma jest onaj na aerodromu. Affleck, koji i do tada vrlo vješto gradi priču i likove, je u tom dijelu pokazao kako se može napraviti napetost bez krvi i ispaljenih metaka (u redu, ispaljen je jedan ali ne u ljudsko biće). Sve u svemu jako zanimljiv i slojevit film da nema…detalja koji jako smetaju i podosta su primjetni  tijekom gledanja….
Prvi detalj koji je izostavljen nije toliko “naškodio” uvjerljivosti cjeline; šteta je što se film nije ozbiljnije pozabavio spregom Hollywooda i CIA-e koja je u filmu prikazana dosta površno, a tema je koja je intrigantna i zanimljiva. Drugi problem filma je po mojem mišljenju puno ozbiljniji; naime nakon što je vrlo jasno prikazana američka odgovornost za događaje u tim dijelovima svijeta Affleck kroz cijelo vrijeme filma ima negativan stav prema Irancima. U svim scenama nema niti jednog pozitivnog pripadnika tog naroda, većinom su prikazani kao okrutni divljaci, ne previše inteligentni koji vješaju jedni druge po gradu. Kulminacija takvog prikaza jest šef osiguranja na aerodromu koji je groteskno prikazan. Revolucija u Iranu jest bila krvava i brutalna (koja nije?), ali nekorektno je etiketirati, odnosno na takav način prikazati čitav narod. Uostalom i sam autor u uvodu kaže da je američki “namjesnik” u Iranu Pahlavi osiromašio i izgladnio stanovnike Irana. Revolt je bio očekivan. Takav prikaz je vjerojatno uvjetovan uspjehom filma na kino blagajnama u Americi (što je filmu i uspjelo – zarada je veća od 100 milijuna dolara).
Glumačka ekipa “Arga” je izvrsna

. Možda i najbolja Affleckova uloga do sada, a  treba spomenuti i sjajnog Briana Cranstona (“Malcolm u sredini”,”Breaking Bad”) u ulozi Tonyjevog šefa.”Argo” jest vrlo dobar, ali da je bilo manje kalkulacija mogao je biti intrigantniji i provokativniji..

OCJENA:7

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime