Naslovnica Filmovi VRISAK IZ DRUGE SOBE

VRISAK IZ DRUGE SOBE

1061

REDATELJ:Pal Sletaune
GLAVNE ULOGE:Noomi Rapace,Kristof Jonner,Stig R.Amdam,Maria Bock,Henrik Rafaelson
TRAJANJE:93 minute
NAZIV ORIGINALA: Babycall

Anna (Noomi Rapace) sa svojim sinom Andersom (Vetle Qvenlid Werring) dolazi živjeti u novu sredinu. Nakon šta su doživjeli i preživjeli obiteljsku traumu nadaju se novom, sretnijem početku. Zbog brige za sina, Anna kupuje baby monitor, uređaj koji instalira u Andersovu sobu da bi mogla pratiti dječakove akitivnosti noću. Vrlo brzo uređaj počinje emitirati uznemiravajuće poruke….

Ovako izgleda zaplet psihološkog trilera/socijalne drame sa dozom horrora. Ljubiteljima horora tipa “Paranormalno” treba napomenuti da unatoč naporima distributera da film  prikažu prvenstveno kao film strave i užasa, on to nikako nije. Iako u filmu postoji nekoliko krvavih scena one su tek posljedica teme filma. Podjednako uznemiruju iskustvo  je priča filma odnosno “hladnoća” okoline kojom su glavni junaci okruženi. Naime, najupečatljiviji dojam (uz naravno glavnu glumicu) ostavlja atmosfera filma ponajprije okruženje glavnih likova. Uredni, hladni i depresivni eksterijeri, ali i interijeri (obratite pažnju na Annin stan;s ve je uredno i čisto baš onako kako izgledaju prostorije koje nikako ne odaju dojam doma nego nekakve spavaonice ili povremenog  prebivališta) jednako tjeraju na strah kao i scene egzekucije. Strah “modernog” čovjeka od drugih ljudi odnosno nemoć da se jedni drugima približe….O samoj radnji filma neću napisati više od uvodnih rečenica. Razlog tome je da ne želim pokvariti gledanje filma otkrivanjem previše detalja. Ništa u filmu nije onako kako se čini na prvi pogled. Nekoliko rečenica zaslužuje glavna glumica. Noomi Rapace je nakon sjajne odigrane uloge Lisbeth Salander u europskoj “Millenium” trilogiji vrlo brzo dobila pozivnicu za Hollywood. Uslijedili su uloge u blockbusterima “Sherlock Holmer:Igra sjena” i “Prometeju” gdje je ostvarila solidne uloge.”Vrisak iz druge sobe” pokazao je da glumica ima ogroman potencijal. Unatoč šta je ušla u prvu hollywoodsku ligu (slijedeća uloga joj je u erotskom trileru “Passion” Briana De Palme) Noomi i dalje nastavlja karijeru u Europi (uloga u švedskom filmu “Untitled Boss i Anita”). Noomi je aktivna na komercijalnim, ali i na manjim, više umjetničkim projektima….
“Vrisak iz druge sobe” je depresivan i tmuran film. Paranoičan, psihotičan, ali domljiv i neizvjestan vrijedan je gledanja.

OCJENA:7

Prethodni članakKAMPANJA
Sljedeći članakDIVLJACI
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.