SUMRAK SAGA:PRASKOZORJE 2

REDATELJ:Bill Condon
GLAVNE ULOGE:Kristen Stewart,Robert Pattinson,Taylor Lautner,Ashley Greene,Nikki Reed
TRAJANJE:110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Breaking Dawn Part 2

Svemu dođe kraj pa tako i “Sumrak sagi”. Ovaj (da upotrijebim frazetinu) “globalni fenomen” koji je započeo 2008 godine prvim filmom iz serijala završava petim nastavkom koji upravo “harači” kino blagajnama diljem svijeta. Kako je i Hrvatska dio tog svijeta “globalni fenomen” je stigao i u naša kina.

Novost je da se Bella (Kristen Stewart) konačno povampirila. Ima kćerkicu brzorastuću Renesmee (Mackenzie Foy). Obiteljska idila je na vrhuncu kad eto nevolje; zločesti Volturi žele likvidirati malenu djevojčicu zbog krive obavijesti da je prijetnja njihovom opstanku. Tada poznata trojka kreće po Svijetu u potragu za “svjedocima” koji bi Volturima dokazali da curica nije prijetnja nego “obično” dijete Belle i Edwarda (Robert Pattinson)….

Tako glasi zaplet posljednjeg poglavlja sage. Film je ponešto dinamičniji od prethodnika (što i nije neki napredak s obzirom na manjak događaja u prethodnom filmu; sjetimo se samo svadbe koje je trajala predugo bez ikakvog smisla ili scenarističkog razloga). Bella se transformirala i postala je moćna i snažna, najjača u ekipi. Lik Jacoba je sveden na kombinaciju dadilje i kuma. Novost su i “etnički” vampiri; ima ih irskog (oni su najveći pivo…pardon krvopije) i ruskog podrijetla – tu su i zanosne Amazonke sa svojim moćima. Uglavnom cijeli “recept” je ostao isti kao i kod prethodnih dijelova; malo ljubavi, ponešto patetike i akcijske scene u kojima se pazi da se pretjerano ne “izaziva” cenzore iz razloga što je cijela saga financijski uspjeh, te popularnost stekla kod mlađe, ponajprije tinejdžerske publike. Predvidljivost je također jedna od osobina filma – tako je i “epski” završetak, odnosno obračun je također napravljen vrlo lukavo u cilju da cijela priča završi sretnim svršetkom . Ovaj nastavak  je nešto bolji od prethodna dva, ali i dalje je prilično mlak i neuzbudljiv. Razlog je jednostavan; cijela “Saga” je od prvog dijela imala ciljanu publiku, te je scenarij odnosno radnju gotovo u potpunosti prilagodila mlađoj populaciji. Dokaz da tvorci serijala nisu pogriješili je zarada na kino blagajnama.

Što reći na kraju? Serijal treba respektirati, prvenstveno zbog ogromne zarade na kino blagajnama, te tisućama obožavatelja diljem svijeta (zarada cijelog serijala je veća od 3 milijarde dolara – tu nije kraj jer je drugo “Praskozorje” tek počelo svoj kino život). Ideja “light” vampira i vukodlaka te “dodavanje” svakom vampiru još jednu posebnu “moć”(hm… X-Men vampiri) je upalila, neobičan ljubavni trokut je bio u središtu zanimanja čitave priče od samog početka. Najava i reklama posljednjeg dijela je počela prije nekoliko mjeseci navodnim prekidom veze Kristen i Roberta. Velika je vjerojatnost da će iz uspjeha “Sumrak sage” najviše profitirati Kristen Stewart. Ulogom u, ne pretjerano uspjeloj, “Snjeguljici” nagovijestila je da se može glumački transformirati i mislim da je pred njom solidna karijera. Za muški dio ekipe nisam siguran; Pattinson je bio rezerviran u “Bel Amiju”, te će muškom dijelu ljubavnog trokuta biti puno teže “pobjeći” od uloga koje su im donijele slavu i popularnost.
Ovakav prikaz vampira i vukodlaka zahtjevnijoj publici je prilično nezanimljiv i dosadan. Puno su zanimljiviji i provokativniji vampiri iz Bon Tempua (serija “Okus krvi”) ili, ako ćemo o filmu, to su Lestat odnosno sjajna priča o mirenju sa sobom i vlastitim identitetom (“Intervju s vampirom”) te “Dracula” Francisa Forda Coppole sa sjajnim Oldmanom u glavnoj ulozi….

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)