HOTEL TRANSYLVANIA

REDATELJ:Genndy Tartakovsky
GLASOVI:Adam Sandler,Selena Gomez,Andy Samberg,Fran Dresher,Steve Buscemi,Jon Lovitz
TRAJANJE:87 minuta

Nakon “Dreamworksovog” Madagascara 3, “Foxovog” četvrtog “Ledenog doba” te “Disneyeve” “Meride hrabre” u kina nam je stigla i animirana “uzdanica” još jednog velikog hollywoodskog studija. Riječ je o “Columbiji” iliti Sonyu studiju koji je tek nedavno “ušao” na teren animiranih filmova. Columbijini najuspjeliji animirani “proizvodi” su za sada “Open season” koji je došao do trećeg nastavka, “Pirati! Banda nepoželjnih” te “Štrumpfovi”. Spomenuti naslovi nisu kompaniji donijeli preveliku zaradu na kino blagajnama, ali nisu niti znatno podbacili. Kako sada stvari stoje “Hotel Transylvania” će vrlo vjerojatno postati financijski, ali i kreativno najisplativiji film spomenute kompanije….

Samohrani otac Grof Dracula je sagradio ogroman hotel sa pripadajućim sadržajima i tamo živi zajedno sa svojom kćerkom Mavis (koja pomalo podsjeća na mlađu verziju bivše ministrice SDP-ove zastupnice Mirele Holy). Dracula svoju kćer drži u “zlatnom kavezu”; Mavis ima sve šta joj zatreba, ali se otac na sve načine trudi da ne izlazi van odnosno da ne upozna nikoga iz vanjskog svijeta. Na proslavi Mavisina 118 rođendana (na koju su stigli i uzvanici poput Frankensteina, vukodlaka,zombija, Nevidljivog čovjeka, Mumija, Quasimoda…) slučajno se pojavljuje i Jonathan, mladić koji je slučajno zalutao u Hotel a čije će prisustvo izazvati niz neočekivanih događaja….

“Hotel Transylvaniu” je režirao Genndy Tartakovsky koji je također autor sjajnog crtića “Dexterov laboratorij”. U pravoj ekspanzija filmova i serija sa vampirskom (i ne samo vampirskom nego i tematikom koja obrađuje ostale pripadnike odreda za plašenje ljudskog roda) bilo je pitanje vremena kada će se i autori animiranih filmova odlučiti uprizoriti takve junake u svojim djelima. U skoro isto vrijeme su snimljeni “Paranorman”, “Frankenweenie” Tima Burtona ,te “Hotel Transylvania” koji je prije nekoliko dana imao hr premijeru. Kao što sam već spomenuo Grof Dracula je samohrani otac koji je tragično ostao bez supruge (za što su krivi ljudi). U svojem hotelu udomljava svu silu likova kojima je dosta ljudi i njihovog nerazumijevanja njihove različitosti. Redatelj je vrlo vješto i interesantno “okrenuo stvari”; vampiri i ostala ekipa nisu ljudima nikakvi neprijatelj i(sam Grof kaže da ne pije ljudsku krv jer “ona deblja i ne zna se od kuda potječe i kakva su joj svojstva”), već je strah ljudske vrste prema njima “klasična ljudska paranoja”. Stvari su postavljene prilično poznato; dosta duhovitosti, odlična animacija. ponešto o važnosti tolerancije spram drugog i drugačijeg i na kraju o ljubavi i važnosti obitelji, pa bila ona i vampirska. Sve su to elementi koje smo već vidjeli u animiranim filmovima, ali to uopće nije problem ovog filma.Sve je obrađeno pomoću novih,interesantnih likova te se “Hotel Transylvania” gleda sa zanimanjem. Uz takvu galeriju sporednih likova već sada se radujem nastavcima jer “materijala” za njih ima. Hoće li nastavci biti jednako dobri kao original vrijeme će pokazati ali “Hotel Transylvania” je prvi film gdje se pojavljuju i Dracula i Frankenstein, a da je zanimljiv i interesantan kako mlađoj (čitaj:djeci) tako i starijoj publici….
OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)