PLAĆENICI 2

REDATELJ:Simon West
GLAVNE ULOGE:Nan Yu,Sylvester Stallone,Jason Statham,Bruce Willis,Dolph Lundgren,J.C.Van Damme,Bruce Willis,Randy Couture,Chuck Norris,Jet Li,Arnold Schwarzennegger
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Expendables 2

 

Veterani su se vratili. Nakon prvog filma i solidne zarade u svjetskoj distribuciji očekivao se nastavak. Iznenađenje je činjenica da je nastavak bolji od prvog filma. Većina glumaca u ovoj akcijskoj ekstravaganciji nije imala previše sreće s nastavcima u svojim karijerama (čast izuzecima poput drugog “Terminatora” ili serijala “Umri muški”). no sada  su uspjeli napraviti bolji film od prvog nastavka.  Nije u pitanju remek djelo, ali je svakako korak naprijed….

Već prvi dio “Plaćenika” nije bio nikakva “posveta” akcijskim junacima iz prošlih vremena već vrlo dobro osmišljen “brak iz interesa” većine protagonista. Naime, Stalloneu je trebao hit da bi revitalizirao posrnulu karijeru a o recimo Lundgrenu da i ne pričamo, Arnie je nakon političke karijere trebao “laganu” ulogu za nastavak glumačke karijere dok su “mlađe” snage poput Jet Lija i Jasona Stathama iskoristile ovaj projekt da bi u biografiji imali upisan zajednički projekt sa starim dobrim akcijskim junacima. Drugi dio ovog okupljanja većine najvećih akcijskih zvijezda posljednjih tridesetak godina je upravo zauzeo prvo mjesto na HR ljestvici najgledanijih filmova u kinima, a i u Americi sasvim pristojno skuplja milijune na blagajnama.

Napredak “Plaćenika” je uvjetovan s dvije bitne stvari; prva je mudra Stalloneova odluka da režiju prepusti Simonu Westu (autoru vrlo dobre “Generalove kćeri” i dobrog “Opasnog leta”), a druga su pojačanja u glumačkoj ekipi. Simon West je svojom  režijom učinio “Plaćenike” boljim filmom dok su pridošlice u glumačkoj ekipi (Chuck Norris,Nan Yu,…) svatko na svoj način doprinijele uspjehu filma. Sveprisutni Chuck Norris je po mojem mišljenju odnio pobjedu pred ostatkom ekipe. On je vuk samotnjak plaćeničkog posla, ali se povremeno pojavi da spasi stvar. A tek priča o njemu i kraljevskoj kobri…Well done Chuck you are THE MAN. Dobro je i uvođenje i ženskog lika u film, ali je nekakva “dublja” kemija između nje i Stallonea izostala. Ipak je on gospodin u godinama. Treba spomenuti da su  veterani zaista u zlatnim godinama. Schwarzeneggeru je 65, Stalloneu 66, dok je Chuck napunio nevjerojatne 72 godine.

Frenetični početak gdje naša ekipa spašava kineskog poslovnjaka zapravo je uvod u kompletan film, a ujedno i posveta “Rambu” ili “Komandosu”. Meci lete na sve strane naši junaci nadjačavaju deseterostruko brojnijeg neprijatelja. I tako manje više cijeli film, a sve u potrazi za plutonijem kojeg se dokopao opaki Jean Villain (Van Damme). Stvar postaje osobna kada Jean ubije člana Stalloneove ekipe…
Logiku zaboravite dok gledate  film. Ona nije niti važna kad su “Plaćenici” u pitanju. Hrpa akcije, ponešto humora s posvetom na velike hitove glavnih glumaca, junaka ovog filma (“He ll be back”,”Yipee-ki-yay!”) i na kraju autoironičan zaključak da su oni svi skupa za muzej….Dobra “staromodna” akcija koja podsjeća na neka prošla vremena. Svaki gledatelj će pronaći nekog svojeg favorita među gomilom poznatih likova. Uvijek je lijepo vidjeti ovu ekipu na okupu, jer je to grupa filmaša koja je zaslužna za desetke hitova i milijarde dolara zarade na kino blagajnama….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)