Naslovnica Animirani MERIDA HRABRA

MERIDA HRABRA

491
0
Photo: Pixar/Disney

REDATELJI:Mark Andrews,Brenda Chapman
GLASOVI:Kelly Macdonald,Billy Connoly,Emma Thompson,Robiie Coltrane,Craig Ferguson
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Brave

“…naša sudbina živi u nama,sve što trebaš jest biti dovoljno hrabar da bi to vidio.” – Merida

Disneyev studio “Pixar” priuštio nam je istinska animirana remek djela. “Priča o igračkama”,”U potrazi za Nemom” , “Čudovišta iz ormara”,”Život buba” dio su njihove ponude. Pixarovi crtići su originalni, uvijek duhoviti, ponekad ozbiljni, ali uvijek beskrajno zabavni i voljeni od publike svih generacija. Takva je i Merida Hrabra nova Pixar-Disney suradnja….
Merida je princeza kojoj se bliži dan udaje. Međutim, Merida nije oduševljena takvim stanjem stvari te pokušava izbjeći vjenčanje o kojem je nitko ništa nije pitao. Nakon prepirke sa majkom Merida odlazi do vještice koju moli da izvede čaroliju kojom bi natjerala majku da promijeni mišljenje u vezi vjenčanja. Vještica joj ispunjava želju, ali stvari se kompliciraju kada se ispostavi da je Meridina majka čarolijom pretvorena u veliku medvjedicu…..

Merida je uz “Hrabro srce” Mela Gibsona “najškotskiji” uradak koji je napravljen u modernom Hollywoodu. Naime, redatelj Mark Andrews je porijeklom Škot, većina glumaca koji posuđuju glasove junacima su Škoti – radnja cijele priče se odvija ,pogađate, u Škotskoj. Zbog svih gore navedenih razloga preporučio bi da se film pogleda bez sinkronizacije, s titlovima iz razloga što je originalna postava glumaca svojim prepoznatljivim škotskim akcentom likovima i cijelom filmu dala autentičnost i posebnost. Merida je osim što je “škotski” u dobroj mjeri i “ženski” film. Od redateljice Brande Chapman (prva žena koja je režirala animirani film za neki “major” studio; bio je to “Princ iz Egipta”) do Meride i njezine majke koje su glavne junakinje, ali i najsposobniji, najdojmljiviji likovi cijele priče. Majka Elinnor je žena, kraljica, tradicionalna osoba, samo naizgled u sjeni kralja. Događaji pokazuju i dokazuju da je ona ključna osoba i za mir u kući, ali i za normalno funkcioniranje čitavog kraljevstva. S druge strane imamo Meridu, mladu ženu koja ne želi robovati tradiciji i običajima koji od nje zahtijevaju život u “zlatnom kavezu”; materijalno će imati sve o ničemu neće odlučivati niti će tko pitati za njene ozbiljnije životne odluke. Oba lika su podjednako zanimljiva – Merida je nakon Shrekove Fione simbol emancipacije žena u animiranim filmovima.
Merida je stilom, vizualnošću potpuno opravdala očekivanja. Iako nije u rangu s najboljim “Pixarovim” projektima to nije razlog za izbjegavanje gledanja Meride. “Pixar” je ljestvicu podigao toliko visoko, da je nemoguće održavati tako visoku razinu svakog njihovog sljedećeg projekta. Merida ima sve što je potrebno za dobru zabavu; vrhunsku animaciju (prikazi škotskih rijeka i planina su fenomenalni), duhovitost (likovi Škota ponajprije Meridinih “udvarača”), originalnost priče i onu za “Disneya” i “Pixar” tako lako čitljive, ali ne pretjerano nametljive poruke o važnosti obitelji, poštivanju drugačijeg i ustrajnosti da se  kroz život slijedi svoju “zvijezdu” i svoju osobnost  koliko god se to ponekad činilo teško, nemoguće..

OCJENA:8

 

Prethodni članakĐAVOLJI DVOJNIK
Sljedeći članakOKUS KRVI
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime