Naslovnica Filmovi ŽELJEZNO NEBO

ŽELJEZNO NEBO

891

REDATELJ:Timo Vuronseola
GLAVNE ULOGE:Julia Dietze,Udo Kier,Otto Gotze,Stephanie Paul,Vivian Wagner,Christopher Kirby
TRAJANJE:88 minuta
NAZIV ORIGINALA: Iron Sky

Godina je 2018. U američkoj svemirskoj misiji na Mjesecu (koja je organizirana da bi donijela pokoji glas trenutnoj predsjednici SAD–a) tamnoputi astronaut James Washington (Christoper Kirby) uhvaćen je od strane nacista koji su 1945 pobjegli na Mjesec i od tada spremaju osvetu, invaziju na Zemlju….
Ovako izgleda početak “Željeznog neba”, filma oko kojeg se već tijekom njegovog nastajanja podigla velika pažnja publike i medija. Naime, film je najavljivan kao povratak nacista i njihov ponovni pokušaj osvajanja svijeta. Produkcija, odnosno snimanje filma se odužilo na više od šest godina zbog nedostataka sredstava. Redatelj i ekipa filma su uspjeli skupiti novac za završetak snimanja preko interneta prodavajući fanovima razne stvarčice vezane uz film. Ta činjenica je često isticana da bi se filmu dao nekakav ultra niskobudžetni, nezavisni status.Međutim, budžet koji je na kraju iznosio desetak milijuna dolara nije uopće malen pogotovo za ono šta “Željezno nebo” nudi ( ovo je visokobudžetni spektakl ako uzmemo u obzir novac sa kojim su napravljeni  sjajni “Trgovci” K.Smitha ili odlična “Oštrica zločina” B.BThorntona a da ne spominjem El Mariachija Roberta Rodrigueza). Redatelj često voli istaknuti činjenicu da je “potrošio manje novca za specijalne efekte u ovom filmu otprilike nego što ga Michael Bay potroši na catering za Transformerse”. To je točno ali se ta razlika u novcu itekako primjećuje….

“Željezno nebo” je prema najavama, trailerima trebao biti akcijski SF film o invaziji nacista.Taj dio priče se događa tek u drugoj polovici filma koja je prilično nezanimljiva. Redatelju nisu važni niti sami nacisti…Oni su u filmu arhaični,tehnološki zaostali i kao takvi nisu nikakva prijetnja već su smiješni. Nacizam je samo sredstvo i reklamni trik za pravo temu ovog filma. To je redateljev “obračun” sa svjetskim političkim establishmentom na čelu sa SAD-om. Predsjednica Amerike je nedvojbeno inspirirana likom i djelom Sarah Pallin. Ono što je redatelj dobro detektirao je podosta sličnosti u vladanju i načinu razmišljanja originalnih nacista i određenih političkih krugova ponajprije u Americi (težnja za ratovanjem,traženje neprijatelja pod svaku cijenu,uzdizanje svoje nacije iznad ostalih,…).Ta činjenica je prilično uznemirujuća i zabrinjavajuća. Prvi “neakcijski” dio filma je sasvim solidan. Nižu se nebrojeni štosevi na račun zatucane i zaostale nacističke ideologije, ali i na račun vodeće svjetske vojne sile. Trenutno mi na pamet pada scena kada dva nacistička vojnika listaju Playboy i ustanove da se neke dame u njemu “briju kao i njihov Fuhrer”. Taj dio filma provokativno prikazuje kako stranka predsjednice Amerike objeručke prihvaća ideje i retoriku nacista poslanih na Zemlju za svoju predizbornu kampanju.. Drugi dio filma koji je  više “akcijski” nije toliko dobar i zanimljiv. Invazija na Zemlju je napravljena dosadno i sterilno tako da gledatelj jedva čeka da sve to skupa završi. Dio filma zanimljiv jedino po sceni gdje naciste nuklearnim raketama uništava bojni brod G.W.Bush.
U filmu su vidljivi mnogi redateljevi filmski uzori  koji ga inspiriraju (Chaplin,Kubrick…a početak invazije i izgled letećih tanjura izgledaju kao da ih je režirao Ed Wood osobno). “Željezno nebo” je film koji zaslužuje gledanje jer je unatoč manama i koketiranju sa trashom originalan. Velika je šteta šta redatelj više energije nije posvetio humoru i ismijavanju a manje akciji…Ali to još uvijek stigne ispraviti jer su u planu prednastavak i nastavak ovog filma.

OCJENA:6

Prethodni članakLJUDI U CRNOM 3
Sljedeći članakPROMETEJ
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.