Naslovnica Akcija BATTLESHIP

BATTLESHIP

REDATELJ:Peter Berg
GLAVNE ULOGE:Taylor Kitsch,Liam Neeson,Alexander Skarsgard,Rihanna,Brooklyn Decker,John Tui
TRAJANJE:131 minuta

Braća Stone i Alex Hopper (tumače ih Alexander Skarsgard i Taylor Kitsch) grade karijeru u mornarici. Stone je ozbiljan, odgovoran profesionalac dok je Alex inteligentan, ali “zaigran” i ne baš idealan za vojni poziv… uz sve Alex ljubi i kćer strogog admirala Shanea (Liam Neeson) što se starom časniku baš i ne dopada. Jednog dana svi zajedno kreću na vojnu vježbu (zvanu RIMPAC ako nekoga zanima) . Ubrzo nakon izlaska na otvoreno more blokirani su i napadnuti od strane neprijatelja sa kojima se još nitko od Zemljana nikada nije sukobio….
“Battleship” je još jedno “prebacivanje” video igrice na filmsko platno. Rijetke su igrice koje su na filmu postigle neki veći uspjeh. Problem je u tome da fanovi u pravilu nisu zadovoljni ekranizacijom (što je i dosta logično jer je teško igrice koje traju 10,20 ili više sati igranja strpati u kino format) dok ostalo gledateljstvo koje unaprijed nije upoznato sa samom pričom igrice često ostaje zbunjeno i…. nezadovoljno. Lista promašaja ( financijskih i kreativnih) je zaista impresivna (“Streetfighter”, “The Doom”, “Max Payne”, “Tekken”, “Super Mario Bros…). Od uspjelijih ekranizacija valja spomentuti “Sillent Hill” koji je odlično pogodio i dočarao atmosferu igrice, “Final Fantasy” koji je pametno snimljen kompjuterskom animacijom, pa je tako autentičniji i uvjerljiviji za gledanje. te nevjerojatno dugovječni akcijsko-horror serijal “Resident Evil” gdje je prvi film  solidan dok su nastavci bitno lošiji, ali  i dalje donose zaradu pa se stoga i snimaju. Treba spomenuti i Millu Jovovich koja je središnja figura “Resident evil-a”, te je poprilično zaslužna za dugovječnost i popularnost serijala. A gdje svrstati “Battleship”?
.

Definitivno u grupu promašaja. Unatoč budžetu od preko 200 milijuna dolara ovaj film nudi jako,jako malo. “Slaganje” likova i njihovih odnosa ( “dobar” brat i “loš” brat koji postaje najbolji kada se zarati…poruka je jasna; ako hoćete da neozbiljniji karakter postane čovjek pošaljite ga u vojsku i pričekajte da se zarati, zatim otac “vojničina” koji se ne slaže sa ljubavnim odabirom svoje princeze sve dok se on ne dokaže na bojnom polju…itd) nam govore da film pršti od klišeja. A kada tome dodamo i jeftinu patetiku (ratni veterani,invalidi…) jasno je da od priče nema neke prevelike intrige i koristi. Također valja izdvojiti  i činjenicu da je Pearl Harbour zaboravljen ( sa Japancima Ameri igraju nogomet; ovaj naš europski nogomet i u njemu gube zbog promašaja glavnog junaka…prije nego postane ratni heroj…da je tekma bila poslije sigurno bi pogodio). Prvi gradovi koji stradavaju od invazije su kineski, pa nam na neki način redatelj daje do znanja koga smatra danas glavnim “takmacem” u svjetskim razmjerima. U neka sretnija filmska vremena alieni bi udarili na Ruse ili barem na Europu ali danas je Kina ipak moćnija. Općenito cijeli film je iritirajuće militantan. Specijalni zvučni i svi ostali efekti su solidni, ali to nije dovoljno da “prekrije” mane koje sadrži cjelina. Za fanove Rihanne poruka; ovaj film je preslab da bi se ocjenio njen glumački potencijal.
Batlleship je predvidljiv, hladan i nezanimljiv film koji se trudi impresionirati. ali ničim to ne uspijeva.. Možda sam ga preozbiljno shvatio jer je ipak napravljen po video igrici, ali je činjenica da se sa ovakvim budžetom ipak mora napraviti nešto malo pametnije i gledljivije. Slabo otvaranje filma u Americi (nešto iznad 20 milijuna u prvom vikendu prikazivanja) govori da će teško pokriti i troškove.
OCJENA:3

 

 

Prethodni članakKRIJUMČARI
Sljedeći članak21 JUMP STREET
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.