MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE

Nakon što je osuđen na tri mjeseca zatvora, te je dužan platiti i odštetu od 150 000 kruna u parnici koju je izgubio protiv multimilijunaša Hansa-Erika Wennenstroma (Ulf Friberg), Mikael Blomqvist (Daniel Craig), novinar lista “Millenium”, prihvaća ponudu Henrika Vangera (Cristopher Plummer) da pokuša razriješiti slučaj nestanka (ubojstva?) njegove nećakinje Harriet. Problem je u tome što je Harriet zadnji puta viđena prije četrdeset godina. Ako uspije riješiti “slučaj Harriet”, Mikael će zauzvrat dobiti dokumente pomoću kojih  može dokazati nečasne radnje Wennenstroma i uništiti njegovo carstvo. Mikael pristaje i kao pomoć u istrazi pomaže mu ekscentrična Lisbeth Salander (Rooney Mara). Ubrzo shvaćaju da su istragom o nestanku Harriet otvorili Pandorinu kutiju prošlosti obitelji Vanger…

 

STIEG LARSSON

Nakon što je “Millenium” trilogija, danas pokojnog,  pisca Stiega Larssona prodana u preko 28 milijuna primjeraka, te prevedena na 35 jezika bilo je pitanje vremena kada će doći do ekranizacije spomenute trilogije. Nakon europske koprodukcije ( u realizaciji ekranizacije trilogije sudjelovale su Danska,Norveška,Njemačka i Švedska), te tri vrlo dobra i financijski isplativa filma u režiji Nielsa Ardena Opleva (prvi dio trilogije), te Daniela Alfredsona (drugi i treći dio) došao je red i na Hollywood. Ključna stvar za uspješnu ekranizaciju ovih bisera svjetske književnosti bio je izbor redatelja. Najbolji primjer koliko je važno da se izabere dobar, samouvjeren redatelj je “Da Vincijev kod”, gdje je provokativan roman pretvoren u osrednji, dosadan film lišen bilo kakve kontroverze – sve u cilju dodvoravanja Katoličkoj crkvi (u manjoj mjeri) i što boljoj zaradi na kino blagajnama ( u većoj mjeri). Izbor za režiju pao je na Davida Finchera. To je bila izvrsna vijest jer je Fincher pokazao da zna režirati drame (“Društvena mreža”, “Neobična priča o Benjaminu Buttonu” i “Klub boraca”) te stvoriti napetost u svojim filmovima (“Sedam”, “Zodijak”,”Soba panike”).

DAVID FINCHER

David Fincher je apsolutno opravdao očekivanja. Književni predložak je vrlo uvjerljivo i beskompromisno prenesen na filmsko platno. Redatelj je sjajno pogodio atmosferu knjige, radnja je dinamična, puna obrata i nema  nikakvih velikih odmaka od literarnog predloška. Ekipa koja je radila film je mudro shvatila da ono što je zanimljivo milijunima čitatelja ne treba mijenjati nego što vjernije i uvjerljivije prikazati,,,gledateljima. Mišljenja sam da svatko tko je pročitao knjigu može biti zadovoljan njenom ekranizacijom. Prije gledanja filma dobro je znati;” Muškarci koji mrze žene” sadržajem nije tipični “blockbuster”. Ovo nije film koji se uvlači u jedno mjesto publici ili cenzorima. On prikazuje stvari kakve jesu sviđalo se to nekome ili ne.

A problemi kojima se bavi film su vrlo aktualni. Nasilje nad ženama, velike korporacije za koje je sve teže saznati čime se sve bave, važnost neovisnog novinarstva ,obiteljsko nasilje, fašistički elementi u društvu, vladini uredi koji postoje sami za sebe i nikome ne odgovaraju. Treba spomenuti da je pisac rodom iz Švedske države u kojoj se radnja i događa. Svjetski problemi su univerzalni i nisu vezani samo na uređenost pojedine države.

Glumačka ekipa u filmu je izvrsna. Daniel Craig  u ulozi promiskuitetnog novinara Mikaela Blomqvist izgleda  skandinavski, te iz uloge u ulogu dokazuje da nije samo Bond već da njegova gluma može odgovoriti na interpretaciju zahtjevnijih likova. Cristopher Plummer je odličan kao stari aristokrat koji je odlučio da istina o njegovoj obitelji izađe na vidjelo. Treba spomenuti i pojavljivanje Gorana Višnjića u jednoj od sporednih uloga.

Za kraj sam ostavio Lisbeth Salander koja je  središnji lik filma (kao uostalom i cijele trilogije). a koju je odglumila  Rooney Mara. Lisbeth je junakinja novog doba. Cijeli život traje njena borba za opstanak. U djetinjstvu je zlostavljana od strane oca, a scene silovanja od strane njenog socijalnog radnika nisu za svačije oči. Iza njenog nekonvencionalnog anarho- punk izgleda (koji je “crvena krpa” za malograđane i puritance cijelog svijeta ;volio bih vidjeti da se Lisbeth pojavi u mojem ili Vašem susjedstvu i reakciju okoline na njen izgled), krije se emocionalno duboko povrijeđena osoba koju sustav uporno pokušava eliminirati i baciti u ludnicu. Međutim, ova biseksualka je genijalna istražiteljica koja savršeno koristi gadgete današnjice za svoje preživljavanje i posao koji radi. Inteligentna i sposobna na neki način inspirira, jer je odlučila živjeti…i preživjeti.
“Muškarci koji mrze žene” je izvanredan film koji nije za svačiji ukus. Brutalan i iskren, on ne traži da ga volite već Vas tjera na razmišljanje. Sigurno će steći brojne poklonike kao i knjige…i trebao bi dobiti pokojeg Oscara (ženska uloga, scenarij, režija..). Ali vjerojatno neće. Ovakav brutalan i vjerodostojan prikaz društvenih problema je malo previše za akademijine glasače….

OCJENA(od 1 do 10): 8

o

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)